Nechajte sa zlákať strachom (P. van Arsdale - Netvor je zver)

06.08.2017 13:33

Príbehy, kde sú hrdinami malé deti, nikdy neboli predmetom môjho záujmu. Či už preto, že sa mi ako postavy nezdali plnohodnotné, alebo jednoducho z dôvodu, že nie som cieľovou skupinou. Pri novinke Netvor je zver som sa rozhodol spraviť výnimku. Jednak preto, že vydavateľstvo Slovart prináša pre mladých čitateľov naozaj skvelé tituly, a jednak preto, že ma zaujala anotácia. Čistokrvných strašidelných príbehov je u nás totiž ako šafranu, upíri a iné bytosti už dnes nikoho nevyľakajú, hoci ešte pred sto rokmi boli symbolom hrôzy a desu. A naozaj. Peternelle von Arsdale (to je ale krkolomné meno) vytvorila svojím debutom temný príbeh s vynikajúcou atmosférou, ktorá sa do vás zahryzne už od samotného úvodu. A čo ma prekvapilo, je, že sa nebojí pripraviť o rodičov v ranom veku nielen hlavnú hrdinku, ale rovno celú dedinu. Keď už na niečom stavať, tak poriadne...

"Staršia sestra nepocítila nič. Mladšia pocítila záblesk spomienky na niečo zvané smútok - no hneď jej ušla pomedzi prsty. Už neboli dievčatá, no zároveň neboli ani ženy. Stalo sa z nich čosi iné. Uvedomili si, že viac nepotrebujú jedlo ani vodu. Svet bol plný zdesených, neistých duší, ktoré čakali na to, aby si ich niekto vzal. Všetko, čo dievčatám stačilo, bolo vdýchnuť ich. Volali sa Angelica a Benedicta. A boli požieračky duší."

V prológu sa dozvieme, ako vznikli takzvané požieračky duší. Ide o sestry - dvojčatá, ktoré dedinčania aj s matkou vyhnali, pretože ich považovali za čarodejnice a nositeľky Netvorovho znamenia. Po matkinej smrti sa vrátili do rodného domu a vdýchnutím duší otca a jeho novej ženy spečatili svoj ďalší osud. Pri stretnutí s malou Alys sa rozhodnú, že ich obeťami budú len dospelí, pretože deti sú ešte nevinné, zvedavé a nemajú toľko obáv. Alysina dedina tak čelí "vyhladeniu" dospelých a deti sa dostanú do opatery cudzích ľudí. Prízrak Netvora z okolitého lessa (nemýľte sa, jedno "s" tam skutočne nie je navyše) zamestnáva mysle ľudí aj naďalej, kolujú o ňom rôzne chýry a stačí aj malá odlišnosť, aby niekoho obvinili zo spolčenia s ním. Strach niekedy zastiera ľuďom správne videnie a Alys sa o tom presvedčí na vlastnej koži. Keď sa ocitne v lesse napospas jeho temným silám, nie je jej veru všetko jedno. Najmä keď v sebe ukrýva spomienku na stretnutie s požieračkami duší, ktorú radšej pre svoju bezpečnosť dusí v sebe. Napokon však nastane čas, aby čelila nielen pravde vo svojom vnútri, ale aj hrozivému Netvorovi..

"Vržďanie a svišťanie teraz prichádzali z kruhu okolo nej a spomedzi stromov sa vynorili zhrbené postavy, biele a sivé, čierne a strakaté. Šesť vlkov. Nie, osem. Kňučali a skučali, neistí a vzrušení. Jeden z nich bol väčší ako ostatné. Odvážnejší, stál bližšie. Pohľad zabodnutý do Alys. Ešte nikdy sa nedostala k vlkovi takto blízko. Od psa mal veľmi ďaleko - po psovi v ňom vlastne nebolo stopy... Nikdy necítila takú hrôzu. Pohltila ju celú. Vlk otvoril papuľu a odhalil zuby, vlčí nos sa šklbol a zavetril, vlčí jazyk oblizol vzduch... Teraz ani Alys necítila chlad. Nespomínala si na chlad. Iba na krv."

Kniha síce disponuje vekovo mladšou hrdinkou, ale je určená skôr starším čitateľom. Myslím tým tínedžerov a adolescentov, ale na svoje si prídu aj skôr narodení. Neviem si predstaviť, že by knihu čítali deti, už len po prológu by ich asi čakali zlé sny :D Malá Alys si vás omotá okolo prsta okamžite. Je milá, zvedavá a vyvolá vo vás súcit. Scéna, keď ju sympatický kočovný obchodník zanecháva v jej novej rodine, patrí u mňa v tomto smere k najsilnejším. Významný priestor si pre seba ukradnú aj požieračky duší. Budú vás fascinovať, aj keď stretnúť ich naživo by asi nebolo také zábavné. Teda, ak nemáte menej ako pätnásť rokov... Ako som už spomenul, najväčšou devízou románu je jeho atmosféra. Peternelle van Arsdale chcela napísať strašidelný príbeh a svoj cieľ naplnila do bodky. Nájdete tu prvky hororu, mystiky aj rozprávky z čias, keď sa vyznačovali temnejším nádychom a nie vždy museli končiť šťastne. Netvor je zver má aj vyhovujúci formát, celkové spracovanie knihy len zvyšuje pozitívny dojem a vhodne dopĺňa edíciu pre mladých čitateľov.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart

Diskusná téma: Nechajte sa zlákať strachom (P. van Arsdale - Netvor je zver)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok