Životné múdrosti pod pláštikom dystopie (P. Ness - Niečo viac)

28.06.2017 11:31

Patrick Ness je vo svete young adult literatúry fenoménom, o ktorom nepočul už asi málokto. Ja som sa s ním zoznámil vďaka knihe My ostatní tu len tak žijeme a musím povedať, že má skutočne osobitý štýl, razí si vlastný smer a jeho postavy ani zďaleka nie sú dokonalým obrazom spoločnosti. Na jeho aktuálne preloženú novinku Niečo viac som bol zvedavý najmä vďaka anotácii, pretože som sa z nej, pravdu povediac, veľa nedozvedel. Preto som tušil, že autor nám ponúka tajomný príbeh, ktorého pointa bude ukrytá hlbšie ako na očividnom povrchu. A môžem zodpovedne vyhlásiť, že som sa nemýlil. Patrick Ness nesklamal a znovu sa pohráva nielen s postavami, ale aj so samotným žánrom. Ide o sci-fi, dystopiu, tínedžerskú vzťahovku alebo psychologickú drámu? Asi z každého niečo...

"Pod sebou, na mieste, kde sa prebral, rozoznáva svoj suchý obrys. Akoby tam ležal celú noc. To je však nemožné. Pamätá si krutý ľadový chlad vody, tmavú, mrazivú šeď oblohy, ktorá by mu nedovolila prežiť noc... Lenže táto obloha je iná. Obráti k nej tvár. Vôbec nie je zimná. Cíti iba ranný chlad prebúdzajúceho sa teplého dňa, možno dokonca letného. Nijaký ostrý vietor na pláži. Nič také, ako keď... Keď zomrel."

Po tom, ako sa sedemnásťročný Seth začne topiť v rozbúrenom mori, sa odrazu prebudí na slnkom zaliatej záhrade domu, kde kedysi býval ako malý chlapec. Záhada sa zväčšuje, keď zistí, že v ulici a nikde na okolí nie je okrem neho ani živáčika, okrem toho je oblasť obklopená spáleniskom a Seth netuší, či bdie, spí, alebo sa ocitol vo vlastnej verzii pekla. Nasleduje prirodzený prieskum a zisťovanie, prečo sa ocitol na tomto podivnom mieste, kde sa mu dokonca počas spánku vracajú v snoch náhodné spomienky na jeho život. Má azda oľutovať to, čo ho doviedlo k jeho posledným okamihom, alebo sa z čohosi poučiť? Čoskoro však zistí, že nie je celkom sám. Natrafí na trochu nevrlé dievča Regine a poľského chlapca Tomasza, ktorí ho zachránia pred hrozbou v podobe šoféra dodávky odstraňujúceho každého, koho sa mu podarí chytiť. Nevšedná trojica sa spoločnými silami usiluje dopátrať pravdy o tom, kde sú, a ktorá verzia reality je tá skutočná. Je možné, že ostali na svete už iba oni?

"Seth má zo zeme dobrý výhľad na hruď, kam Tomasz strelil z pušky. Zdá sa, že je čiastočne napravená, no stále je tam hlbšia preliačina, ako by mala byť. Tomasz sa kúsok od neho krčí nad Regine, narieka jej do ucha, aby vstala a tvár má tak veľm skrivenú od hrôzy a šoku, že Seth sa na ňu ledva dokáže pozrieť. Šofér uvidí obušok a rozbehne sa k nemu. Seth sa vyšvihne zo zeme a opäť sa vrhne na Šoféra. Vie, že to nezaberie, ale musí to aspoň skúsiť... Lenže Šofér je naňho tentoraz pripravený. Prudko sa zvrtne a zdvihnutou päsťou zasiahne Setha uprostred skoku zboku do hlavy dosť tvrdo, aby ho zrazil k zemi."

Ani po prečítaní knihy by som nevedel zodpovedne vyhlásiť, o čom vlastne bola. Niekto povrchnejší by možno povedal, že ide o dystopické sci-fi zahrávajúce sa s virutálnou realitou. Nebol by to však Patrick Ness, aby do svojho textu nevložil omnoho hlbšie myšlienky. Doslova Niečo viac. Postava Setha je krásne spracovaná, ponúka asi najväčší priestor na manévrovanie. Za zmienku stojí predovšetkým jeho nešťastná láska, nepochopenie zo strany blízkych pre jeho sexuálnu orientáciu, strata priateľov a napokon osamelosť, ktorá ho dohnala až na pokraji síl. Dôležitou zložkou je aj jeho brat Owen, trpiaci pod vplyvom udalosti, ktorá tragicky zasiahla celú rodinu a ani po rokoch sa nik nevedel vyrovnať s viac či menej skrytým obviňovaním. Nedá mi (opäť) nepochváliť Slovart za technické spracovanie románu. Obálka skvelo korešponduje s obsahom i pointou knihy. Ponúka výrez v podobe dverí, aby čitateľ nahliadol dovnútra a odhalil, o čo ide (alebo ide o variáciu na rakvu, ktorá tiež súvisí s dejom? Tie sa tam tiež totiž otvárajú jedna radosť). Niečo viac si určite prečítajte, ak aj neholdujete knihám pre mladých. Niečo viac sem-tam predsa potrebujeme všetci.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Životné múdrosti pod pláštikom dystopie (P. Ness - Niečo viac)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok