Každý problém má svoj význam (P. Ness - My ostatní tu len tak žijeme)

28.06.2016 13:12

Patrickovi Nessovi som celkom sadol na lep. Podľa anotácie sa síce dá tušiť, že súčasťou deja budú rôzne bytosti, bez akých sa nezaobíde veľké množstvo young adult titulov, ale dôraz je kdesi úplne inde. S týmto príbehom zabodoval, a pritom je jeho myšlienka až zarážajúco jednoduchá. Zameriava sa totiž na životy obyčajných ľudí po boku hrdinov bojujúcich za záchranu sveta. Bežní smrteľníci sú mimo dramatického diania, no predsa doplácajú na snahu "nezávislákov" zachovať svet v jeho ucelenej podobe aj pre ďalšie generácie. A práve s týmto námetom sa pohral Patrick Ness a na fantasy pozadí ponúka pohľad na problémy známe každému z nás. Skĺbil tak dva žánre a hoci názov knihy My ostatní tu len tak žijeme znie trochu menejcenne, jej hrdinovia vám ani zďaleka nebudú ľahostajní.  

"Je inteligentná a so sestrou sú najlepšie kamarátky. Ibaže túži po Nathanovi, nie po mne. Jej úzkosť - ktorej rozumieme, juchú - hľadala bezpečný úkryt a našla Nathana. Nie mňa. Vie, ako to zoberiem. Malo by ma z toho bolieť srdce. A aj bolí. Cítim to. Malo by ma tiež zahanbiť, že vie, ako sa citím, a tak sa hanbím. Ale keď sa na ňu pozriem, chcem dať iba všetko do poriadku."

Mikey je obyčajný maturant, užívajúci si posledné týždne s priateľmi predtým, ako sa po skončení školy rozbehnú do sveta. Každý zo štvorice si prechádza vlastným trápením. Mike trpí obsedantno-kompulzívnou poruchou, jeho sestra Mel pred časom trpela silnou anorexiou, Hanna sa musí vysporiadať so silno veriacimi rodičmi a ich plánovanou cestou do Afriky, a Mikeov najlepší kamarát Jared je gay a z jednej štvrtiny boh, vládnuci nad mačkami a mačkovitými šelmami. Mike a Mel okrem toho musia dozerať na mladšiu sestru, keďže ich matka sa naplno venuje politickej kariére a ich otec zase alkoholu... Mike si uvedomuje, že času do maturít je málo, a rozhodne sa vyjsť von s pravdou ohľadom svojich citov k Hanne. Ich vzájomný vzťah preverí autonehoda, pri ktorej takmer prídu o život, ale aj príchod nového študenta Nathana. Mike mu nedôveruje a nazdáva sa, že má niečo dočinenia s úmrtiami "nezávislákov", čiže výnimočných deciek bojujúcich proti monštrám, ako sú napríklad duchovia či upíri. Pravda je síce omnoho prozaickejšia, ale poslanie nezávislákov napokon predsa len nečakane zasiahne aj do ich bežných životov...

"Cez sedadlá sa hore amfiteátrom valí prílivová vlna vystrašených rodičov a malých dievčatiek. Idú rovno na nás. Niet času na rozmýšľanie. S Meredith na rukách sa zvrtnem a rozbehneme sa. Preliezam jeden rad za druhým, sedadlá nad nami sa, chvalabohu, rýchlo vyprázdňujú. Mel beží za nami a chráni Meredith pred padajúcimi troskami. Cestou zazriem niekoľko zakrvavených tvárí a môžem iba hádať, či sa niekto vážne zranil, ale nestihnem to zistiť, lebo pokračujem v preliezaní. Uviazneme za zúfalou matkou, ktorá pred sebou ženie tri dievčatá. Mel jedno bez zaváhania zdvihne na ruky."

Kniha My ostatní tu len tak žijeme je v prvom rade príbehom o uvedomení si svojich nedostatkov a o vnútornej sile vysporiadať sa s nimi. A to zabalené do rozprávania vhodného pre mladších aj skôr narodených čitateľov. Patrick Ness sa vezie na vlne úspešných fantasy románov a umne tento námet zakomponoval aj tu. A to vo forme úvodných charakteristík jednotlivých kapitol. Súčasne sa tak akoby odvíjajú dva paralelné deje. Spočiatku (asi prvé dve kapitoly) som bol trochu zmätený, ale potom to už začalo dávať zmysel. Mike je skvelo vykreslenou postavou a jeho priatelia tiež. Nepochybne sa v nich nájdu mnohí tínedžeri vo veku ukončenia strednej školy. Rovnako nenásilne a pritom dôrazne sa dejom tiahne myšlienka, že každý si nesie svoj kríž, ale závisí len od nás, akú váhu mu prisúdime...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

 

Diskusná téma: Každý problém má svoj význam (P. Ness - My ostatní tu len tak žijeme)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok