Stará záhada a temné znamenia (P. May - Výnimoční ľudia)

29.08.2015 09:03

O škótskom autorovi žijúcom vo Francúzsku Peterovi Mayovi som až donedávna nepočul, hoci má za sebou už pekne rozbehnutú (a úspešnú) kariéru. Vydavateľstvo Plus sa podujalo priniesť na náš trh preklad hneď dvoch jeho obľúbených sérií - Enzo a Fin, nazvaných podľa hlavných postáv. Obe spája priezvisko ústredných hrdinov - Macleod - a ich škótsky pôvod. Kým na Fina a prvý diel Čierny dom si počkáme do polovice septembra, Enzov úvodný príbeh - Výnimoční ľudia - už tróni na pultoch kníhkupectiev. Ide o kriminálny román prešpikovaný záhadnými hádankami v štýle Da Vinciho kódu, zasadený do rôznych kútov Francúzska. Autor sa pri písaní očividne bavil, čo sa prenieslo aj do jeho textu. Je svižný, dynamický a Enzo Macleod si nepochybne veľmi rýchlo získa vaše sympatie, hoci má aj svoje muchy. Tie sa týkajú predovšetkým jeho ľúbostného života, ale ako vedec a kriminalista je vždy o krok napred aj pred oficiálnymi zložkami. 

"Telo odviezli pred dobrou polhodinou, no žandári ostávali na mieste... Enzo narazil na niečo tvrdé. Kov zarinčal o kov. Obaja prestali kopať. Enzo požiadal Raffina, aby odstúpil. Novinár sa vzdialil od otvoreného hrobu, do špinavej tváre mu padal prameň kedysi upravených vlasov. Záhradník, naopak, pristúpil bližšie, aby videl, ako Enzo jemne oprašuje hlinu okolo veka obitej zelenej truhlice. Bola rovnaká ako ostatné."

V roku 1996 z ničoho nič zmizol filmový kritik, univerzitný profesor a verejne známy činiteľ Jacques Gaillard. Za desať rokov sa vyšetrovanie nepohlo z miesta, až kým Enzo Macleod neuzavrie stávku, že príde veci na koreň. Spočiatku nevinné pátranie sa rýchlo zmení na boj o život, keď Enzo skutočne natrafí na horúce stopy. Pomáhajú mu pri tom novinár Raffin, autor knihy o nevyriešených zločinoch, a jeho bývalá manželka Charlotte, psychologička, ktorá si získava Enzove sympatie. Jediným východiskovým bodom je neurčitý zápis v Gaillardovom zápisníku, ktorý ich dovedie do kostola, kde pravdepodobne došlo k jeho zavraždeniu. A keď v parížskych katakombách nájdu truhlicu s Gaillardovou lebkou a na prvý pohľad nič nehovoriacimi indíciami, začína sa postupné odhaľovanie tajomstiev. Všetko nasvedčuje tomu, že Gaillardove pozostatky sú rozmiestnené v rôznych mestách, a práve nájdené indície ukrývajú ich lokáciu. Dané objavy však neuniknú pozornosti verejnosti, a tak sa zvesti o nich donesú aj k vrahovi (či vrahom?). Trojica pátračov má za sebou nielen pôvodných zločincov, ale na päty im šliapu aj najvyššie policajné inštancie, ktoré nechcú dopustiť, aby vďaka nim vyzerali ako neschopní babráci...

"Enzovi šli prasknúť pľúca; musel sa opäť vynoriť a nadýchnuť, ale už sa nemal čoho. Zároveň sa pri tom hlavou udrel do stropu. Videl, ako sa voda farbí jeho krvou. Obrátil sa k dcére, ktorá naňho pozerala cez kalnú vodu s odovzdaným výrazom vo vytreštených očiach, z nosa aj úst jej unikali bublinky. Vedel, že mu čoskoro dôjde dych, preto ju objal a privinul si ju premýšľajúc, či sa dajú roky odopieranej lásky vynahradiť poslednými spoločnými sekundami."

Román Výnimoční ľudia sa naozaj môže pochváliť výnimočnými postavami. Každá z nich je iná, nejde len o plastické výplne. Enzo je sympaťák s mierne narušenými rodinnými vzťahmi. S prvou ženou sa rozviedol, druhá mu umrela pri pôrode. S oboma mal jednu dcéru, ktoré sa nemajú veľmi v láske, z toho jedna sa s nim odmieta baviť, lebo ho viní z odchodu od rodiny. A tú druhú zas až priveľmi ochraňuje, čo v súvislosti s jej priateľom vyvoláva niekedy dosť zábavné momenty. Peter May vie, ako napísať napínavý a zároveň aj odľahčený príbeh s gradujúcou záhadou. Niekedy síce zahlcuje čitateľa až priveľmi podrobnými opismi (mestá, ulice a pod.), ale nič to nemení na fakte, že svojou knihou trafil do čierneho a navnadil ma aj na jeho ďalšie romány. 
 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media

Diskusná téma: Stará záhada a temné znamenia (P. May - Výnimoční ľudia)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok