Kontrast prostredia a pohnútok mysle (P. May - Kritik)

29.06.2017 18:05

Konečne sme sa po dvoch rokoch dočkali pokračovania Výnimočných ľudí, prvej časti série Enzo. Medzitým sme sa síce mohli vďaka vydavateľstve Plus zoznámiť aj s ďalším hrdinom Petra Maya - Finom, no musím sa priznať, že Enzo si moje sympatie získal o niečo ľahšie. Azda je to väčším nádychom mystiky, ktorá sa tiahla úvodným dielom, alebo ľudskou omylnosťou hlavnej postavy, každopádne som sa na Kritika vrhol s veľkými očakávaniami a, veru, nebol som sklamaný. Od Výnimočných ľudí sa líši v prvom rade atmosférou. Peter May upustil od hádaniek v štýle Dana Browna a predkladá čitateľom o niečo tradičnejší kriminálny príbeh. Jeho najväčšou devízou je zasadenie deja do vinárskej oblasti. Fanúšikovia klasického "nápoja bohov" si iste prídu na svoje, pretože autor vyťažil z tohto námetu skutočne maximum. 

"Lúč lampy, prekvapivý a silný, osvetlí vpadnutú vráskavú tvár s neprirodzene vystúpenými očami. Kde kedysi boli oči, zívajú čierne diery. Pokožka, zuby, vlasy, to všetko je od hroznovej šťavy sfarbené do karmínova, rovnako ako plášť nešťastníka. Ústa ostali otvorené ani v nemom výkriku. Krik Annie naopak počuť veľmi dobre, znie v ňom strach vyvolaný vedomím vlastnej pominuteľnosti, ktorý sa v človeku prebudí pri prvom stretnutí so smrťou."

Enzo Macleod, učiteľ na univerzite a bývalý kriminalistický technik, pokračuje vo svojej začatej stávke a podujme sa vyriešiť ďalší zo siedmich záhadných prípadov opísaných v knihe Rogera Raffina. A to konkrétne úmrtie svetovo uznávaného someliéra Gila Pettyho, ktorý bol najprv rok nezvestný a napokon sa objavil vo zvláštnej póze a navlečený do kostýmu v malom vinohrade. Enzo teda vycestuje do vinárskej oblasti a spoznáva nielen miestny kolorit a tamojších obyvateľov, ale zoznamuje sa aj so všetkými náležitosťami ohľadom výroby vína. Uzavretá komunita ho púšťa medzi seba len stroho, a to platí aj o žandároch. Napokon je mu však predsa len umožnené naplno sa ponoriť do vyšetrovania a zisťuje, že Gil Petty bol iba jednou obeťou sériového vraha, ktorý nebadane útočí v ustálenom ročnom období. Motív ale ostáva záhadou a odpovede budú možno pochované v dávnej minulosti. Ešteže má Enzo k dispozícii aj svoj nekonvenčný tím, predovšetkým jeho študentku Nicole, ktorá si prejde skutočne emotívnym vývojom...

"V tme sa zaleskla čepeľ noža, pred Enzom sa vynoril tieň. Tieň bez tváre, bez obrysov. Vtom mu ramenom vystrelila bolesť a nôž vyrazený z ruky zaštrngotal na dlaždiciach. Nemal ani kedy vykríknuť, keď sa z tmy prirútilo niečo veľké a hrubé a ovalilo ho to po hlave. Padol najprv na kolená, potom tvárou napred na dlážku. Mäkké brucho mu prišliapla baganča a znemožnila mu dýchať. Odgúľal sa nabok, preč od bolesti, pozrel nahor a zbadal nôž, ktorým mu útočník mieril na hlavu. Búrka z posledných síl prežiarila oblohu a Enzo videl celú siluetu útočníka, ktorý sa pripravoval zasadiť mu smrteľný úder."

Je dosť možné, že popri čítaní Kritika dostanete chuť na pohár vína alebo, v tom lepšom prípade, priam zatúžite vycestovať do malebného Francúzska a zažiť atmosféru vinohradníckeho vidieka. Peter May má totiž talent vystihnúť všetko do najmenších detailov. To si síce miestami vyžaduje snáď až príliš podrobné opisy, ale nie je ich zas toľko, aby vám narušili rozbehnutý dej. Enzo je rovnako skvelo zvládnutá postava ako v prvej časti voľnej série - je odhodlaný, spravodlivý, ale robí aj chyby, a to najmä vo vzťahu k ženám. Tie (stabilným čitateľom už dobre známe) sa vo viac či menej významnej úlohe zjavia aj tu, aby Enzovi skomplikovali život. Popri tom, samozrejme, stihne spoznať aj nové... Odhalenie páchateľa nebolo až také prekvapivé, z príbehu vám nenaskočia zimomriavky, ťažisko spočíva skôr v postupnom odkrývaní stôp a v dynamike vzťahov medzi postavami. Potešilo ma, že si Peter May ponechal z tohto príbehu otvorené vrátka. Nečudo, séria pozostáva zo šiestich dielov. V tomto ohľade by ma zaujímalo, ako  sa s prípadmi autor popasuje, keďže v Raffinovej knihe ich je sedem... Dúfam preto, že vydavateľstvo Plus postupne vydá všetky knihy, aby sa (nielen) moja zvedavosť ukojila...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Kontrast prostredia a pohnútok mysle (P. May - Kritik)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok