Triler, ktorý sa vám dostane pod kožu (P. May - Čierny dom)

06.09.2015 12:34

Nedávno som písal o Mayovej knihe Výnimoční ľudia, ktorá je úvodnou v sérii o Enzovi Macleodovi a jeho nevšedných, mysterióznych prípadoch. A v týchto dňoch vychádza Čierny dom, začiatok ďalšej, ak nie ešte úspešnejšej série na čele s Finom Macleodom. Vďaka úžasnej spolupráci so spoločnosťou Albatros Media som mal možnosť prečítať si tento román v predstihu a môžem povedať, že prekonal aj moje nadšenie z Výnimočných ľudí. Ak to takto pôjde ďalej, z Petra Maya sa rýchlo stane jeden z mojich obľúbených autorov. Séria Fin je zasadená do Škótska, odkiaľ pochádza aj samotný spisovateľ. Z opisov priam cítiť tamojšiu atmosféru a autentickosť. Dalo by sa dokonca povedať, že krajina tvorí dosť podstatnú časť príbehu, dotvára dej a vytvára priestor na rozohranie viacerých partií. Fin Macleod sa totiž musí potýkať nielen s neznámym sadistickým vrahom, ale aj s osobnými démonmi...

"Plamienok zo zapaľovača vysiela po desivých stenách roztancovaný tieň mŕtvoly, akoby až priveľa duchov vítalo nového druha. Za ním Uilleam vidí priateľkinu tvár. Bledú, meravú od hrôzy. Na okamih mu zíde na um absurdná myšlienka, či nafta rozliata okolo neho nie je poľnohospodárska, zafarbená načerveno, aby sa vedelo, že z nej netreba platiť daň – až potom si uvedomí, že sa díva na lepkavú a hustú krv, čo mu pomaly schne a hnedne na rukách."

Keď je na ostrove Lewis nájdená mŕtvola nápadne podobná inej, k vražde ktorej došlo pred časom v Edinburghu, k vyšetrovaniu je prizvaný Fin Macleod. Nielenže mal na starosti vyšetrovanie v meste, ale navyše pochádza priamo z ostrova a dôkladne pozná tamojšie pomery. Najradšej by sa tomu vyhol, pretože sa ešte nevyrovnal s tragickou stratou, čo postihla jeho rodinu. Nový prípad ho však možno vytrhne z letargie a prinúti ho myslieť na niečo iné. Po dlhých rokoch sa vracia do rodnej dediny, a hoci ho miestny šéf polície nevíta s nadšením, púšťa sa do pátrania po záhadnom vrahovi. Tunajšieho mŕtveho poznal z detských čias a vie, že mnohí by ho mohli mať v zuboch. Nenávidel ho však niekto z nich natoľko, že by ho tak kruto zniesol zo sveta? A ako to súvisí s mŕtvym v Edinburghu? Ide o rovnakého páchateľa alebo ho len ktosi napodobňuje? Fin sa musí ponoriť do histórie ostrova i vlastných spomienok, ak si chce poskladať kúsky zložitej skladačky. A musí tak urobiť čo najskôr, ak chce zabrániť ďalšiemu hroziacemu násiliu...

"Cez stenu začul hnevlivé zvýšené hlasy a zadržal dych, aby počul, o čom sa rozprávajú, ale tvary slov sa strácali v tehle. Cez maltu prenikal len ich tón. Zúrivosť, urážky, obvinenia a odmietanie. Buchli dvere a nastalo ticho. Fin premýšľal, či aj Fionnlagh niečo z toho počul. Možno bol už na to zvyknutý. Možno sa to deje každú noc. Alebo je dnešná výnimkou? Lebo dnes sa na povrch vyplavilo tajomstvo a motalo sa medzi nimi ako duch. Fin ho však spozoroval posledný, ako posledný pocítil jeho chladné prsty neistoty, čo mu obrátili svet hore nohami."

 

Čudujem sa, že naše vydavateľstvá nesiahli po preklade diel Petra Maya už skôr. Pretože či už ide o dobrodružno-humorne ladené (séria Enzo), alebo ponuré a atmosférické kriminálky (séria Fin), autor vás dokáže veľmi rýchlo vtiahnuť do svojho sveta a nepustiť. V Čiernom dome sa prelínajú dve dejové línie - súčasná a minulá (rozprávaná priamo Finom). Tá z hrdinovej minulosti na mňa najmä spočiatku pôsobila trochu spomaľujúco, ale napokon bola pre pochopenie celkového deja dosť podstatná. Najväčšou devízou je sama hlavná postava a autorov štýl - pri vykresľovaní udalostí a škótskych reálií máte pocit, akoby ste cítili všetky vône a počuli každý zvuk. Verím, že Peter May si touto knihou poistí obľúbenosť aj u našich čitateľov a my sa dočkáme vydania aj jeho ďalších románov. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Triler, ktorý sa vám dostane pod kožu (P. May - Čierny dom)

Good info

Pharmc830 | 22.04.2016

Very nice site!

Good info

Pharmb272 | 20.04.2016

Very nice site!

Good info

Pharmd46 | 20.04.2016

Very nice site! <a href="https://opxaiey2.com/oyyatyy/1.html">cheap goods</a>

Good info

Pharmb113 | 19.04.2016

Very nice site! <a href="https://ypxaieo2.com/rrqsqo/1.html">cheap goods</a>

Good info

Pharmb533 | 18.04.2016

Very nice site!

Good info

Pharmd685 | 18.04.2016

Very nice site! <a href="https://apxyieo2.com/qyovy/1.html">cheap goods</a>

Good info

Pharmk760 | 17.04.2016

Very nice site!

Good info

Pharmd955 | 15.04.2016

Very nice site!

Good info

Pharmf984 | 15.04.2016

Very nice site! <a href="https://aieopxy2.com/osovyv/1.html">cheap goods</a>

Good info

Pharmd325 | 14.04.2016

Very nice site!

1 | 2 >>

Pridať nový príspevok