P. Lee - Nočný bežec

28.11.2014 14:39

Som rád, že sme sa konečne dočkali aj slovenského prekladu kníh amerického spisovateľa Patricka Leeho. Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ prinieslo na náš knižný trh jeho novinku Nočný bežec, ktorá by sa mala podľa dostupných informácií dočkať aj filmového spracovania. Je to potešujúca správa, pretože príbeh sa číta jedným dychom a pred vašimi očami sa odvíja jedna akčná scéna za druhou. Ak máte radi napínavé trilery s postavou agenta na okraji spoločnosti, zapleteným do boja proti vládnym kruhom a mizivou nádejou na víťazstvo, Nočný bežec vás určite nesklame. Patrick Lee začínal kariéru ako filmový scenárista, čo sa odrazilo aj v texte - je dynamický a plný zvratov, nečakajte hluché miesta ani zbytočné dialógy. Slogan na obálke slovenského vydania neklame - ide o čistý adrenalín a napätie od začiatku do konca. 

"Dryden v spätnom zrkadle videl, ako z otvorených dverí dodávky vyleteli minimálne dve telá. Všetko sa udialo v priebehu troch sekúnd od okamihu, keď Dryden dupol na brzdu. Počas tých istých troch sekúnd sa šofér ťahača pokúšal zastaviť - neúspešne. Ťahač vrazil do krútiacej sa dodávky, čiastočne sa cez ňu prevalil a obidve vozidlá napokon zastali v spŕške iskier. Na dodávke pri kotrmelcoch praskla nádrž, a len čo auto zastalo, začalo horieť."

Bývalý agent Sam Dryden zavesil niekdajšiu prácu na klinec, keď pre tragickú nehodu prišiel o manželku a dcéru. Jeho život je naplnený stereotypom a prázdnym miestom, ktoré ho ťaží ako balvan. Jediné, čo ho dokáže ako-tak udržať pri zmysloch, je naliehavé nutkanie behať v noci po promenáde. A práve počas jednej takej noci mu do cesty vbehne vystrašená jedenásťročná Rachel, ktorá ho požiada o pomoc. V pätách má totiž tlupu ozbrojencov. Sam neváha a inštinktívne sa zapletie do obzvlášť nebezpečnej hry. Rachelin nepriateľ nie je len tak hocikto - ide o mocného muža s kontaktmi na najvyšších vládnych miestach a s neobmedzeným prístupom k financiám a sledovacím prostriedkom. Sam si uvedomuje, že utiecť jeho mužom bude viac než náročné, a preto musí čím skôr prísť na to, ako proti nemu bojovať. Keď mu Rachel prezradí, čo je skutočne vo veci, príde aj o posledné minúty pokojného spánku. Rachel je výsledkom vládneho experimentu, a ako taká nielenže dokáže čítať ľuďom myšlienky, ale navyše ich vie aj presvedčiť, aby spravili čokoľvek, čo si pomyslí. Stáva sa z nej teda veľmi schopná, ale i nebezpečná zbraň. Rachel má však aj iné úmysly ako uniknúť - pomstiť sa tým, ktorí zapríčinili jej nešťastie a smrť jej matky. Sam Dryden sa bude musieť napokon rozhodnúť - stojí záchrana dievčaťa za to, aby napokon zabilo ďalších ľudí? 

"Dryden zamieril, palcom prepol na automatickú paľbu a pokropil guľkami južné okná. Sklené tabule sa rozleteli a na okamih vytvorili záclonu z úlomkov. Pršali z rámov, ešte keď tam dobiehal Dryden. Vietol sa valil dnu ako voda, bičoval ho Rachelinými vlasmi po tvári a obidvoch zasypával sklenými črepmi. Dva kroky od okna Dryden pustil zbraň, oblapil Rachel a skočil."

Nočný bežec je skutočne akčná lahôdka. Nedá vám vydýchnuť, pretože Patrick Lee nemrhá dynamickými scénami. Prestrelky, naháňačky, súboje a neistota, kto (ne)prežije ďalšiu stranu... Námet je relatívne bežný, takmer každý akčný príbeh spočíva v snahe získať určitý predmet alebo osobu. Žánrovo síce román nevybočuje zo zabehnutých tendencií, ale načo aj? Duchaplná akcia, napätie a skvelé postavy sú dostatočným lákadlom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu ABC Knihy.

 

Diskusná téma: P. Lee - Nočný bežec

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok