Boli by ste schopní zneužiť poznanie budúcnosti? (P. Lee - Boj o čas)

25.12.2016 17:14

Tvorbu Američana Patricka Leeho som spoznal až vďaka vydavateľstvu Slovenský spisovateľ, ktoré v roku 2014 vydalo prvú knihu zo série s postavou Sama Drydena. Nočný bežec prekvapil neustávajúcou akciou, napätím a bonusom navyše - nastolením otázok ohľadom vývoja spoločnosti. Rozvoj vedy a techniky (či skôr jeho nebezpečenstva) nastoľuje autor aj v Boji o čas. Podobne ako v predošlom príbehu, aj v tomto je Sam vtiahnutý do hrozivej záležitosti bez vlastného pričinenia. O to väčší dôraz je potom kladený na jeho vrodený cit pre spravodlivosť a snahu zastaviť zločincov pred ich vyčíňaním. Patrick Lee si zvolil pre svoj triler skutočne zaujímavý, hoci na spracovanie poriadne náročný námet - spoznávanie budúcnosti cez rádiové vysielanie. 

"Muž držal fľašu s tekutým podpaľovačom a prstami driapal vrchnák. Pokúšal sa ju otvoriť. Pri rachote, čo spôsobili vylomené dvere, sa zvrtol. Na tvári mal niečo medzi zúrivosťou a prekvapením. Tak ako hlas v slúchadle, aj mužova tvár na Drydena zapôsobila dojmom nie celkom ľudskej bytosti. Skôr nejakého dravca, divokého tvora, ktorý sa riadi len pudmi. Mužov pohľad sa odtrhol od Drydena. Len meter a pol od jeho ruky ležal štyridsaťcentimetrový lovecký nôž."

Sama Drydena nečakane vyhľadá bývalá kolegyňa Claire, pretože sa jej dostal do rúk nečakaný objav. Prístroj, na ktorom pracoval jej zamestnávateľ, prijíma rádiové signály vysielané o desať a pol hodiny neskôr. Na základe toho sa dajú predvídať smrteľné nehody, prírodné katastrofy, ktorým sa tak dá v predstihu zabrániť, no zároveň sa tým otvára priestor aj na mnohé možnosti zneužitia. Samotná technológia má pôvod v druhej svetovej vojne a odvtedy sa rozvíja Skupina, ktorá má v pláne zmocniť sa prístroja a využívať ho na svoje ciele. A to za použitia akýchkoľvek prostriedkov. Sam a Claire sa stanú terčom zabijakov a navyše je im v pätách aj odhodlaná agentka FBI, ktorá chce prísť celej veci na koreň. Keď je Claire unesená Skupinou, pred Samom a agentkou Marnie stojí hneď niekoľko úloh - zachrániť Claire, zabrániť nešťastiam na základe vypočutých správ z prístroja, vyhľadať Clairinho nadriadeného a napokon, prirodzene, zničiť Skupinu raz a navždy. Lenže ako, keď vďaka prístroju aj ich nepriatelia vedia, čo sa kde a kedy udeje...?

"Dryden sa opäť zadíval na vrch budovy. Tam sa totiž rúcali dve poschodia. Najskôr to najvyššie. Kleslo presne uprostred ako zle vykysnutý koláč v rúre a celou váhou dopadlo na poschodie pod sebou. Po pár sekundách sa rozsypali obe poschodia, zleteli nižšie a strhli so sebou celú budovu, brutálne rýchlo a účinne ju poskladali k základom. Z pôdorysu sa zdvihol oblak betónového prachu. Dvíhal sa, stúpal pomedzi ostatné budovy, to najškaredšie déja vu, aké Dryden kedy zažil. O niekoľko sekúnd sa oblak prachu dovalil k Exploreru, pohltil ho a vnútro uvrhol do chmúrneho šera."

Za seba síce musím povedať, že Nočný bežec bol o niečo napínavejší a akčnejší ako Boj o čas, ale stále ide o nadpriemer v žánri akčných trilerov. Je to zrejme spôsobené samotnou témou. Patrick Lee neraz musel vysvetľovať, ako prístroj funguje, ako sa dá zneužiť, kto a prečo sa ho chce zmocniť, čo sa rozvíjalo na úkor dynamickosti. Sem-tam sa vyskytnú pasáže, pri ktorých budete uvažovať, či sa autor nezamotal do vlastných úvah, dokonca aj samotný záver je oproti zvyšku príbehu málo prekvapivý a vyústenie príde príliš rýchlo. To však neznamená, že vás nečaká primeraná akčná jazda. V pamäti vám určite utkvie viacero častí, či už príhoda s karavanom v úvode, zemetrasenie, alebo odhalenie vedenia Skupiny. Boj o čas sa pohráva s myšlienkou, ktorá nemusí byť celkom mimo reality a núti čitateľa zamyslieť sa, čo by sa dalo urobiť, kedy podobný prístroj skutočne existoval...

Recenzný výtlačok poskytlo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Boli by ste schopní zneužiť poznanie budúcnosti? (P. Lee - Boj o čas)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok