Krvavý odklon od tradičných hodnôt (P. Finch - Znesvětitel)

07.07.2017 18:13

Kriminálne psychotrilery sú jedným z najčastejších žánrov, po ktorých pravidelne siaham, preto sa dosť čudujem, že mi unikla prvá časť série britského autora Paula Fincha. Našťastie ide o klasické procedurálky, a tak som pokojne mohol venovať pozornosť druhému dielu. Znesvětitel takisto ako predošlí Stalkeři predstavuje postavu Marka "Hecka" Heckenburga, člena oddelenia v rámci Scotland Yardu zameraného na pátranie po sériových vrahoch. Vydavateľstvo Domino opäť nenecháva nič na náhodu a atmosféru knihy výstižne dokladá aj jej obálkou. Svojou sugestívnosťou a očividným strachom navodzuje tú správnu náladu. Oceňujem aj označenie poradia knihy v sérii na prebale, je to prehľadné a časom sa budú všetky knihy vedľa seba pekne vynímať na poličke :-) 

"Dotyčný se vymrštil na nohy. Kate tak prudkou reakci nečekala, a než se nadála, ocitla se pod špinavou dekou ona sama. Dopadla zády na zem. Zajíkla se leknutím a nemohla ani pořádně nabrat vzduch, protože kolem ní deku těsně omotal - jako by se ji pokoušel rychle a účinně zabalit. Ucítila tlak v pase; obtočil jí kolem něj provaz nebo řemen a přišpendlil jí paže k bokům. Pak ji bez námahy zvedl do náručí."

Mark Heckenburg sa rozhodne nemôže sťažovať na nedostatok práce. Len nedávno ukončil veľký prípad a už je tu na spadnutie ďalší. Heck sa na vlastnú päsť púšťa do sledovania dvoch podozrivých, ktorí majú podľa neho na rováši niekoľkonásobné vraždy na diaľnici. Po zbesilej naháňačke je síce prípad konečne uzavretý, ale jeho jednotka a polícia si na verejnosti poškodila dobré meno. Napraviť to môže novým náročným prípadom.. Ktosi na náboženské sviatky inscenuje svoje obete do bizarných podôb, čím si vyslúži prezývku Znesvetiteľ. Verejnosť je pobúrená a žije v strachu, oddelenie sériových zločinov pracuje s viacerými teóriami od kultu cez fanatikov až po narcistov túžiacich po šokovaní. Heck prichádza s možnosťou, že treba hľadať medzi vzdelanými profesormi či historikmi, prípadne že ide o činy skupiny osôb, nie jednotlivca. Jeho nadriadení sú skeptickí, najmä keď sa dostanú na celkom odlišnú stopu. Heck však verí svojej intuícii, no čoskoro sú v ohrození nielen cudzí ľudia, ale aj tí z jeho blízkosti...

"Dívka, kterou Boyd odkopl, ještě před nárazem do Hecka omdlela. Musel ji zachytit a opatrně položit na zem. Zvedl od ní pohled právě včas, aby zahlédl, jak Boyd roztáčí na popruhu automat na lístky a hází ho po něm. Byl to těžký kovový předmět a zasáhl ho hodně tvrdě; sice stačil trochu uhnout, takže mu jen škrtl o spánek, ale i tak ho to poslalo do kolen. Ze spánku mu po tváři stékala horká krev. Když zase vzhlédl, uviděl, jak Boyd mizí spojovacími dveřmi na konci vagónu. Celý otřesený za ním vyrazil, jen cestou ještě rychle zkontroloval průvodčího zhrouceného na sedadle."

Ako som spomenul v úvode, Znesvětitel je klasickým procedurálnym psychotrilerom s tímom vyšetrovateľov a páchateľmi, po ktorých pátrajú. V tomto smere je už pomerne náročné priniesť niečo nové a originálne, a tak sa autori predháňajú aspoň v tom, aby boli zločiny čo možno najkrvavejšie a najbizarnejšie. Paul Finch síce prináša nevšedné vraždy, ale jadrom jeho knihy je hlavná postava Marka Heckenburga. Autor sám priznáva, že sa pri jeho vytvorení inšpiroval povahovými vlastnosťami jeho vlastného otca, a preto nečudo, že vám Heck rýchlo prirastie k srdcu. Vyznačuje sa silným citom pre spravodlivosť, no zároveň je to človek, s ktorým by ste si radi zašli na pohárik a porozprávali by ste sa s ním o čomkoľvek. Súčasťou deja sú, samozrejme, aj ženské postavy, Heckove kolegyne, konkrétne jeho nadriadená Gemma a nová tlačová hovorkyňa Claire. Tá podlieha miernemu klišé - nová posila, zbližovanie s hrdinom, ohrozenie života - ale pre zamotanie vzťahov medzi postavami je to potrebné. Každopádne to vyzerá tak, že Paul Finch a jeho partia sa ešte stanú na nejaký čas mojimi spoločníkmi pri dlhých večeroch, a verím, že aj vašimi.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

 

Diskusná téma: Krvavý odklon od tradičných hodnôt (P. Finch - Znesvětitel)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok