P. D. Jamesová - Přicházím tě zabít

10.06.2014 12:41

Britská autorka má na konte množstvo úspešných kníh, pričom niektoré z nich sa dočkali aj filmových spracovaní (z tých známejších napr. Potomkovia ľudí). Najviac prerazila vo svete detektívnych románov, ktoré dokázala obohatiť o prvky napätia a niekedy až hororovej atmosféry. Dôkladná znalosť miestnych reálií, vybudované a poriadne prepletené vzťahy spolu s hĺbkou postáv zas dodávajú jej príbehom nádych psychologického trileru. A takým je aj kniha Přicházím tě zabít, ktorá je druhým dielom cyklu s mladou súkromnou detektívkou Cordeliou Grayovou.

Cordelii začína pracovný deň ako každý iný - prichádza do "zdedenej" kancelárie so svojráznymi zamestnancami, kde ich všetkých prekvapí návšteva aristokrata, sira Georga Ralstona. Žiada Cordeliu, aby sprevádzala jeho manželku na súkromný ostrov, kde jeho vlastník zrekonštruoval gotický zámok a vybudoval i dobové divadlo. Ohrozenou je Clarissa Lisleová, starnúca herečka, ktorá už roky dostáva anonymné listy s úryvkami známych divadelných hier, týkajúcimi sa smrti a záhrobného života. Sú doplnené kresbami lebiek a truhiel a ich tón sa postupne zostruje natoľko, že si je istá, že nech je za tým ktokoľvek, zaútočí práve počas jej pobytu na ostrove. Má totiž vystúpiť na otváracom predstavení divadla a nepochybuje, že jej prenasledovateľ si nenechá ujsť takú príležitosť, aby doviedol svoj čin k dokonalosti. Bohužiaľ, ako sa ukáže, má vo svojom okolí hneď niekoľko potencionálnych nepriateľov, čo vôbec nie je ľahké sústo pre Cordeliu, ktorá má počas víkendu vystupovať ako jej asistentka. Musí prenikať do osobných i pracovných záležitostí hostí bez toho, aby vzbudila podozrenie, a zároveň dávať pozor na Clarissu, čo rozhodne nie je jednoduchá úloha. Najmä keď má vyslúžilá herečka vždy okolo seba množstvo podozrivých osôb - nevyrovnaného nevlastného syna z druhého manželstva, sesternicu paktujúcu so ženatým mužom a bažiacej po jej peniazoch, smrteľne chorého recenzenta či samotného majiteľa ostrova, hradu a divadla a úspešného spisovateľa v jednom...

Spočiatku má dej trochu pomalý rozbeh - hlavne kvôli predstaveniu jednotlivých postáv, ktorých je dosť na to, aby ste hneď netušili, kto je páchateľ. Zároveň to však poskytuje autorke priestor na manévrovanie, pretože čitateľ spoznáva rôzne osobnosti a uhly pohľadov na Clarissu. Mladá detektívka Cordelia bude mať veru čo robiť, aby rozplietla všetky nitky vedúce k odhaleniu záškodníka. Český preklad názvu je pomerne výstižný, keďže odosielateľ výhražných listov prichádza na ostrov s jasným úmyslom. Atmosféra knihy je správne ponurá, miestami vďaka Cordelii a jej kolegom úsmevná a vzhľadom na postupné odhaľovanie tajomstiev aj patrične záhadná. P.D. Jamesová je vo svete kriminálnej literatúry známym pojmom a kniha Přicházím tě zabít je toho jasným dôkazom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

 

Diskusná téma: P. D. Jamesová - Přicházím tě zabít

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok