Slovensko ako terč islamských teroristov (P. Adamecký - Vyznávač)

29.01.2016 15:24

Akčné špionážne romány majú v literatúre dlhoročnú tradíciu. Agenti americkej, britskej, ruskej či izraelskej tajnej služby sa po celom svete potýkajú s nebezpečenstvami v snahe zabrániť často globálnym konfliktom. Pri čítaní týchto kníh našincovi iste neraz napadne, či máme aj my na Slovensku takéto "starosti". Peter Adamecký vás vo svojich románoch presvedčí, že áno. Jeho novinka Vyznávač sa dotýka aktuálnych politických, náboženských, finančných i vojnových záležitostí, a to predovšetkým z pohľadu agenta tunajšej Služby. Zobrazené udalosti poskytujú priestor aj na iné uhly pohľadu. Vzhľadom na pomernú zložitosť celej situácie je to viac než vhodné, no nepozorný čitateľ sa môže (aspoň spočiatku) v množstve postáv trochu strácať. Po začítaní sa do príbehu sa však začnú odhaľovať súvislosti a všetko začne byť omnoho jasnejšie. 

"Vstúpil na cestu a zdvihol ruku. Černosi boli už len pár metrov od neho. Auto najskôr spomalilo, akoby chcelo pri ňom zastať, vzápätí však prudko zrýchlilo a namierilo rovno na neho. Čo to robí? Chcel uskočiť, ale nestihol. Telo veľvyslanca Bednára vyletelo do vzduchu, a keď po krátkom lete dopadlo na tvrdý asfalt, ozval sa iba tupý praskot lámajúcich sa kostí a lebky."

Bývalý spravodajský dôstojník Adam Kňazovický dostane pracovnú ponuku od nového šéfa Služby. Pred časom musel čeliť verejnému zdiskreditovaniu, pričom prišiel o rodinu, prácu aj dobrú povesť. Návrat k niekdajšej kariére sa preňho začína zostra - v Nórsku došlo k podivnej smrti slovenského veľvyslanca a šéf Služby má osobné dôvody dopátrať sa pravdy. Adam sa púšťa do vyšetrovania, ktoré ho privedie na stopu odhodlaných extrémistov. Záhadou ostáva cieľ ich akcie a rovnako aj totožnosť tzv. Vyznávača, ktorý ich všemožne podporuje a kliesni im cestičku k chystanému útoku. Keď Kňazovickému idú po krku ľudia z bezpečnostnej zložky mocnej Quarthy, dostávajú sa mu do rúk ďalšie vodítka. Vplyvná finančná skupina má svoje chápadlá všade a postaviť sa proti jej záujmom sa rovná stálemu ohrozeniu. Adam musí byť opatrný, pretože okrem seba musí dbať aj na osud veľvyslancovej dcéry, ktorá takisto nemieni zatvárať oči pred pravdou. Keď sa napokon ukáže, čo majú islamskí teroristi v úmysle, možno bude už príliš neskoro zabrániť im v ich smrtonosnej akcii...

"Ozbrojenci ich prinútili ľahnúť si na zem s rukami za hlavou a postupne jedného po druhom odvádzali k veľkému nákladnému autu. Tam museli odovzdať svoje doklady a potom ich rozdelili do niekoľkých skupín. Tú najväčšiu tvorili moslimovia, ktorí pracovali ako vodiči alebo pomocný personál. Odviedli ich za auto a napriek zúfalým prosbám a kriku ich rýchlo postrieľali. Ďalšou skupinou boli Kurdi, ktorých sa ani nenamáhali odviesť za auto, podrezali im hrdlá alebo odsekli hlavy priamo na mieste, pred očami zvyšnej skupiny zahraničných pracovníkov a novinárov, ktorí mali to šťastie, že ich nechali nažive."

Vyčíňanie spravodajských služieb, ich prepojenia na najvyššie politické špičky a snaha úzkej skupiny zabrániť najhoršiemu je síce pomerne bežný námet, ale jeho pretavenie do slovenského prostredia vás nepochybne zaujme. Súvislosti svetovej politiky nie sú podávané zložito, pochopí ich aj človek, ktorý bežne nesleduje dianie naokolo. V podaní Petra Adameckého sa stávajú osobami z mäsa a kostí nielen šedé eminencie, ale aj významní verejní činitelia. Autor sa nebojí narovinu pomenovať rôzne pochybenia a praktiky, čo vo vás vyvolá nemálo otázok. Postavy majú svoje kladné aj záporné stránky, bojujú s pokušením i vlastným presvedčením. Islamský štát sa ukazuje ako nepriateľ, ktorý nenecháva nič na náhodu. Dúfajme, že osoby ako Adam Kňazovický neprestanú bdieť ani v reálnom živote. A že sa s touto postavou stretneme aj v nejakom ďalšom príbehu. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Artis Omnis.

Diskusná téma: Slovensko ako terč islamských teroristov (P. Adamecký - Vyznávač)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok