Odhaľovanie životov za zatvorenými dverami (Z. Šulajová - Tajomstvá jedného domu)

12.03.2019 08:09

Zo Zuzky sa stala Zuzana a z tvorkyne denníkových zápiskov sledujúcich cestu dievčaťa hľadajúceho si miesto v živote autorka kriminálneho románu. Ako študent som mal aj ja tú česť zoznámiť sa s Paulinými osudmi, dokonca som si bol istý, že sa raz so Zuzkou ožením :D Kto pozná jej tvorbu, bude jej premenu vnímať ako logický krok. Už v Džínsových denníkoch (hlavne v neskorších dieloch) badať väčšie zasahovanie do spoločenských tém, ktoré sa odkrývajú aj v Tajomstvách jedného domu. Iste, prevažuje v ňom žáner krimi, ale žiadna dobrá detektívka sa nezaobíde bez prepierania aktuálnych problémov. Prostredie domu s pestrými charaktermi susedov je vďačným dejiskom, ktoré autorka využíva naplno. Napokon, čo je lepším námetom ako samotné medziľudské vzťahy a skryté túžby? 

"Nenávidel polišov, nenávidel systém. Všetko šlo dolu vodou a nič nefungovalo, ako by malo. Poliši tu neboli na to, aby pomáhali a chránili, ale aby buzerovali a nútili ľudí obchádzať z jeho pohľadu pridrbané zákony, ktorých cieľom bolo ovládať masy a ochraňovať vyvolených. Kým vystúpil z auta, zostal chvíľu sedieť... Hľadel na budovu riaditeľstva, ktorá sa mu javila ako bezodná diera. Zhltne ho. Musí sa sústrediť. Smrť je jeho súčasťou." (str. 112)

Krimi je žáner so záludnosťami, ktoré sa jednoducho nedajú obísť. V prvom rade ide o vyšetrovateľské postupy, prácu policajného zboru a špecifický slovník. Zuzana Šulajová, ako sama priznáva v poďakovaní, využila predovšetkým znalosti svojho otca a ďalších konzultantov, ktorí ju bližšie oboznámili s danou problematikou. Vďaka tomu sa jej podarilo verne a autenticky zobraziť odhaľovanie pravdy ohľadom úmrtia Estery Kumilovej. Príbuzní, susedia, bývalý partner - motív zniesť ju zo sveta malo viacero osôb, poručík Tibor Dregonič je však odhodlaný zistiť pravdu. I keď miestami to môže byť dosť náročné, keďže mu zastiera úsudok jedna zo zoznamu podozrivých - spisovateľka Verena Cionová. Osudové ženy nikdy neprichádzajú potichu a už vôbec neprinášajú pokoj do života ich "obetí". V tomto mi Tajomstvá jedného domu zaváňali až noirovou atmosférou, pre ktorú sú typické práve silné ženské osobnosti, hĺbaví detektívi a m(i)esto plné záhad...

"Spôsob vraždy bol priam humánny. Zlučoval sa so Szeherenovou láskou k nej. O jej foramen ovale mohol vedieť priamo od nej. Nechcel by, aby trpela, a nevidel už iné východisko...? Bol pokorný, ultáčaný, submisívny a služobník. Plati, všetko robil, počúval jej nadávky a nespokojnosť a sledoval, ako ho podvádza. Alibi nemal, motív áno. Mohol to však byť aj Bonárt. Tiež nemal alibi a motív tu bol. Mal poruke aj zdravotnú sestru, ktorá ho mohla poučiť o spôsobe vraždy, na ktorý nikto nemusel prísť, keby nemali smolu a Kumilová sa nedostala do rúk pedantného Stana Čeribena, starej školy." (str. 269)

Kniha je na slovenské pomery rozsiahla (469 strán), nech vás to však neodradí. Zuzka Šulajová nie je na literárnom poli žiadnym nováčikom a vie, ako udržať čitateľovu pozornosť. Nerád by som prezrádzal veľa z deja, ale poviem aspoň toľko, že smrť komplikovanej Estery nebude jedinou. Prípad ako taký je celkom prepracovaný, všetko dá napokon dokonalý zmysel, no viac-menej ide o bežnú kriminálku, ktorá neurazí, ale ani neprekvapí. Zuzane však poloha autorky pre dospelých sedí rovnako ako pri tvorbe pre mladšie ročníky. Tí, čo rástli spolu s ňou, určite siahnu aj po jej novinke, a vzhľadom na všeobecnú obľúbenosť žánru má šancu získať aj nových čitateľov. Tajomstvá jedného domu pritiahnu totiž pozornosť aj vydarenou obálkou. Z textu cítiť aj nežnú stránku autorkinej osobnosti, kriminálny námet je doplnený aj o romantickú líniu, ktorá môže niektorým čitateľom pripadať nadbytočná, ale mne nevadila. Vo svete musí byť rovnováha, tak prečo nevyvážiť ťažké témy niečím pozitívnym? 

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Odhaľovanie životov za zatvorenými dverami (Z. Šulajová - Tajomstvá jedného domu)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok