Nie je všetko zlato, čo sa blyští (R. Mead - Půlnoční klenot)

02.02.2018 15:28

Třpytný dvůr ma pred časom presvedčil, že autorka Richelle Mead ešte na poli young adult nepovedala posledné slovo a znovu natrafila na námet pre úspešnú sériu. Prvý diel predstavil zbrusu nový svet a s ním hrdinky, ktoré stojí za to spoznať. Ak ste náhodou ešte nemali tú česť, rozhodne to napravte čím skôr. Inak sa pripravíte o príjemný čitateľský zážitok. Odporúčam čítať knihy v určenom poradí, aby ste si ich vychutnali komplexne a so znalosťou všetkých postáv a okolností. Půlnoční klenot sa primárne venuje Mire, ktorej príbeh sa začal odvíjať už v predošlej časti. Musím vás však vopred upozorniť na skutočnosť, o ktorej som netušil. Myslel som, že sa dočkáme relatívne samostatného osudu ďalšej postavy, ako to býva u sérií zvykom, no Půlnoční klenot má trochu inú kompozíciu. Autorka zvolila odlišný postup (ťažko povedať, či šťastne) a prakticky nám predostiera rovnaké udalosti ako predtým, len cez Mirinu optiku.

"Zhluboka jsem se nadechla a opřela se o dům. S překvapením jsem si uvědomila, že se chvěju. Skutečně jsem právě vyhrožovala dívce, že ji zohyzdím, jestli o mně bude roznášat klepy? Neměla jsem v úmyslu vyhrůžku splnit, ale i z tohohle pokusu zastrašit ji jsem si připadala ničemná. Udělala jsi, co jsi musela, Miro, řekl mi vnitřní hlas silně. Musíš se dostat k Lonzovi. Nemůžeš riskovat, že tě odtud vyhodí kvůli pomluvám nějaké slečinky."

Mira pochádza z chudobných pomerov, navyše jej domov trpí pod jarmom vojny. Istú nádej jej poskytuje vyhliadka budúcnosti mimo besnenia zbraní, no ani Třpytný dvůr napokon nie je záruka úspechu. Jej premena na elegantnú dámu s vyberaným vystupovaním a konverzačným majstrovstvom aj tu naráža na nespravodlivosť a hádzanie polien pod nohy. Našťastie sa zoznamuje s dvomi dievčatami, ktoré jej pomôžu preklenúť obdobie smútku za domovom - Adelaide a Tamsin. Každá z nich túži po peknom, bohatom a vplyvnom manželovi. Napokon, preto boli vyslané do Adorie - kolónie, ktorá potrebuje novú krv a ženy schopné rozšíriť rady obyvateľov. Ako to už býva, aj na Miru sa usmeje šťastie v podobe lásky. Má tvár Granta Elliota, ktorý pod maskou cynickosti a nadradenosti skrýva citlivosť a obdiv k nevšednej možnej neveste. Lenže Mira viac než po zväzku túži po slobode a nezávislosti, a okrem toho Elliotovi stojí v ceste ďalší protivník - búrlivý vodca pirátov...

"Byla jsem plná zpráv o antikacířských patrolách, ale když jsem později večer dorazila do domu U Vistárií, Aianu jsem tam nenašla. Už jsem se skoro rozhodla vydat za Grantem sama, když jsem si uvědomila, že se ještě nevrátila ani Adelaide. Dlouho jsem stála v naší ložnici a zírala na její prázdnou postel. Pak jsem se svalila do té své, protože mě najednou přepadl strašný, přímo zdrcující pocit. Co když se jí něco stalo? Proč jsem ji nechala odejit samotnou? Už jsem přišla o jednu přítelkyni. Jak jsem se mohla k té druhé chovat tak bezohledně?"

Autorka mohla pri písaní pokračovania využiť situácie a dialógy z predošlej knihy, čo jej svojím spôsobom uľahčilo prácu, no zároveň musela udržať pozornosť čitateľa, aby nečítal presne rovnaký príbeh. Mira je výborná hrdinka, ktorú si ľahko obľúbite - zo zbedačenej a utiahnutej dievčiny sa mení na sebavedomú a nezávislú ženu, a o premene možno hovoriť aj o jej mužskom náprotivku Grantovi. Okrem lásky sú ďalšími základnými kameňmi deja Půlnočního klenotu priateľstvo, odvaha, obeta a pomoc iným. Tínedžeri si pritom iste prídu na svoje. Napokon, v ich veku sú všetky pocity omnoho intenzívnejšie. Dospelák sa možno bude miestami nudiť, najmä tí, čo čítali Třpytný dvůr a vedia tak odhadnúť, čo sa bude diať. V tom je najväčšia nevýhoda knihy. O to väčším zážitkom však bude, na druhej strane, pre tých, čo sa so sériou Richelle Mead zoznámia len teraz. Vzhľadom na paralelné rozprávanie udalostí sa trio hrdiniek nevyhne porovnávaniu. Adelaide bola víchrom invencie, Mira stelesnením premeny z húsenice na motýľa a Tamsin...? Tá zatiaľ vyznieva najmenej prívetivo, ale to sa iste zmení, keď jej autorka poskytne voľné pole, aby v tretej časti vyrozprávala svoju verziu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Nie je všetko zlato, čo sa blyští (R. Mead - Půlnoční klenot)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok