Nie je hrdina ako hrdina (M. Meyerová - Renegáti)

03.06.2018 08:50

Marissa Meyerová napravila moju mienku o hrdinoch z iného uhla pohľadu. Brendan Sanderson pred časom predstavil svet, kde sú hrdinovia zloduchmi, ale už druhá časť celkom zabila kvalitu úvodu série. Marissa má už za sebou niekoľko úspešných titulov (hoci ja sa s jej tvorbou teraz stretávam prvýkrát), takže vie, čo čitatelia chcú a pozná cestičky, ako sa dopracovať k ich uspokojeniu. Renegáti vykročili správnym smerom a som veľmi rád, že som im dal šancu. Bola by škoda pripraviť sa o taký zábavný zážitok. Nehovoriac o tom, že kniha má 500 strán, takže dostanete poriadny chod, nie iba rýchlu jednohubku. Autorka nie je povrchná a určite nevyužíva dystopiu len ako pozadie pre ľúbostný príbeh. Postavy toho ponúkajú omnoho viac. Nečudo, keď sa ich osudy rozvíjajú v novom, prepracovanom svete.

"Nova slyšela, jak se ten muž pohybuje po bytě, dívá se do skříní a za zavřené dveře. Postupoval pomalu. Systematicky. Když ji konečně našel, dávno se přestala třást. Už nic necítila. Nedokázala myslet. V hlavě jí pořád zněla ta slova, ale ztratila všechen význam. Renegáti... Renegáti přijdou... Potom ji zalilo ostré světlo a ona vzhlédla. Muž stál přímo nad ní. Na košili měl krev. Později si vybavovala to, že v jeho tváři nezahlédla ani náznak lítosti, ani stopu výčitky."

Kniha je určená pre mladšie ročníky, ale pokojne po nej môžu siahnuť aj tí skôr narodení (ja som toho živým dôkazom). Marissa Meyerová totiž nepoceňuje čitateľa a jej štýl vás nenechá na pochybách ohľadom jej rozprávačského talentu. Hlavná hrdinka Nova patrí k anarchistom, ktorí nenávidia Renegátov a chcú ich zvrhnúť. Pre väčšinu spoločnosti sú títo ľudia s neobyčajnými schopnosťami symbolom odvahy a nádeje, ale Zločinci majú iný názor a túžia po pomste. Lenže keď Nova spozná Renegáta Adriana, pomaly odhaľuje svet za oponou. Iste, máme tu isté klišé v dvoch zaľúbencoch z opačných táborov, ale tento motív je tu už od Shakespeara a stále má čo ponúknuť. Nova sa stáva súčaťou Adrianovho tímu a vďaka tomu pôsobí ako dvojitá agentka. Rozhodne nejde o žiadnu krehotinku, nevedú ju ušľachtilé pohnútky, takže sa pripravte na akčnú a drsnú jazdu. Navyše prešpikovanú humorom, trefnými dialógmi a nečakanými zvratmi.

"Tolik výjimečných - všichni v šedých uniformách s velkým rudým R na hrudi. Dokud neviděla tolik Renegátů pohromadě, bylo snazší je podceňovat. Ale dnes byla svědkem kakofonie explozí a záblesků, přírodních živlů, které sloužily jako zbraň, Výjimečných popírajících gravitaci i fyzikální zákony; viděla, jak se proměňují, nabývají nových tvarů, létají, zápasí a zarytě trénují, pořád dokola. Tolik moci a síly na jednom místě. Tolik moci a síly. Nově naskočila husí kůže. Renegáti měli všechno. A co měli Anarchisté? Výrobkyni trhavin, včelařku, míchače jedů... a ji. Znělo to jako začátek špatného vtipu."

Nemenej zaujímavé sú aj vedľajšie postavy. Pri takom rozsiahlom príbehu sú veľmi dôležité, niekedy aj viac, pretože sú často zdrojom odľahčenia alebo ďalších motívov posúvajúcich dej dopredu. Okrem toho má každá postava svoju jasnú motiváciu a chápete jej pohnútky aj citové rozploženie. V tomto by sa mnohé autorky, ktoré cielen idú po romantike, mohli od Marrisy Meyerovej učiť. V príbehu možno nájsť aj súvislosti sú súčasnou politickou situáciou a vzrastom rôznych frakcií, extrémistov, nenávisti a úsilia o získanie nadvlády. Nič však nie je čiernobiele a názor si musí utvoriť každý sám. Na to slúžia aj hrdinovia, vhodne usmiestnení do opačných sfér, čo im umožňuje viesť viacero konverzácií na danú tému. Myslím, že Renegáti majú všetko, čo možno čakať od dnešného dystopického románu pre mladých - silné charaktery, rôzne postoje, presah za hranice príbehu, podnety na zamyslenie a dostatok materiálu pre ďalšie pokračovania. Úvodní Renegáti nasvedčujú tomu, že Marrisa Meyerová nesklame.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Nie je hrdina ako hrdina (M. Meyerová - Renegáti)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok