Neutíchajúci boj proti domácemu nepriateľovi (A. Peterson - První na zabití)

18.11.2017 07:33

Vydavateľstvo CPress sa v poslednom čase skutočne činí. Na poli akčných trilerov prinieslo hneď niekoľko naozaj vydarených sérií. Najviac ma oslovili autori Don Mann (so svojou "loveckou" sériou) a Scott McEwen (s príbehmi o sniperoch). Ostreľovači sú očividne vďačnou témou, pretože sú tiež ústrednými hrdinami novej knižnej série od Andrewa Petersona. Oproti spomínaným kolegom sa však odlišuje zasadeným deja do domáceho prostredia. Hlavný hrdina má síce za sebou pôsobenie v CIA, ale v románe První na zabití odhaľuje hrozby na pôde USA. Zahraničné spravodajské služby sú tým pádom trochu odsunuté do úzadia a do popredia sa dostáva FBI. Čitatelia sú tak ochudobnení o exotickejšie dejiská, ale aspoň sa im nezunujú. Všetkého predsa veľa škodí. Príbehu Andrewa Petersona to však nijako neubližuje a pravdepodobne sa zaradí na rovnakú priečku obľúbenosti ako iní spomínaní autori. 

"Vyhazovač se vyhrabal na nohy a vrhl se vpřed s levou pěstí namířenou na Nathanovou čelist. Nathan, očekávající úděr, trhl hlavou doprava a rychle zvedl levý loket, který muži rozbil nos. To byl zásah! U 99,9 procent lidské populace mělo žádoucí účinek už samotné trauma takového nárazu. Párty skončila. Zhasnout. Ale tento muž si pouze otřel nos a úkosem pohlédl na čerstvou krev na svých prstech."

Nathan McBride je v súčasnosti spolumajiteľom úspešnej bezpečnostnej firmy. Do súkromného sektoru prešiel po traumatizujúcom zážitku počas práce v CIA, ktorý mu zanechal jazvy na tele i na duši. Jeho meno a schopnosti sú však ľuďom v agentúrach dobre známe (a nielen pre veľký vplyv jeho otca), a tak sa naňho obráti sám bývalý riaditeľ FBI. Jeho vnuk totiž zmizol počas práce v utajení a predpokladá, že jeho krytie bolo odhalené. Nathan sa má s pomocou partnera Harveyho dopátrať pravdy o osude mladého agenta Ortegu a zároveň chytiť nebezpečných pašerákov zbraní vlastniacich obrovské množstvo trhaviny. Bývalí agenti však už dávno opustili oficiálne operácie, a tak konajú na vlastnú päsť, čo sledujú s nevôľou stáli agenti. Nathan tak naráža nielen na reálne hrozby zo strany nepriateľov, ale aj na odpor z radov štátnych úradníkov. Zároveň sa v ňom po rokoch prebúdzajú aj vnútorní démoni. Nevdojak si pri snahe Ortegu nájsť vnuka kladie otázku, prečo kedysi tak urputne nehľadal otec i jeho, keď padol do zajatia v Nikarague...

"Nathan zmáčkl spoušť. Puška poskočila. Asi šest set metru od nich se před prvním mužem týmu SWAT zvedl ze země malý gejzír hlíny. Oba týmy okamžitě padly k zemi. O čtyři vteřiny později vybuchlo simultánně nejméně osm protipěchotních min. Pohled na jejich účinek byl z jejich skalního hnízda děsivý. Les jako kdyby ožil. Otřásl se, jako kdyby jím projela gignatická zimnice. Rázová vlna výbuchu k nim dorazila o plnou vteřinu později. Plocha velkosti fotbalového hřiště se proměnila v jediný vír létající hlíny, kamení a dřevěných štěpin. Údolím se směrem k západu začal snášet divoce vyhlížející oblak prachu."

Vzhľadom na žáner sa ani Andrew Peterson nevyhol niektorým zaužívaným motívom - hrdina poznačený minulosťou s problémami v rodine, s parťákom, ktorému verí na život a na smrť, s nestálými vzťahmi (ale zato s príležitosťami nadviazať ich) a, prirodzene, americký patriotizmus. Keďže príbeh sa odohráva práve tam, je to len samozrejmé, ale bije to do očí o to viac, než keby sa dej odohrával mimo hraníc Ameriky. Dôraz sa kladie na akciu, páchatelia sú známi a agenti sa ich snažia dostať. Musia sa však prestrieľať cez množstvo osôb a prežiť plno výbuchov a naháňačiek, kým budú mať konečne pokoj. Názov První na zabití tak vyznieva trochu paradoxne, keďže je všetkým vopred jasné, že hlavné postavy každého prežijú. Ale to neznamená, že nie sú v ohrození. Sám Nathan McBride by o tom vedel rozprávať. Do príbehu už vstupuje poznačený, ale napriek tomu je schopný rozdávať na všetky strany rozumy a ponaučenia, keď má priestor. Ústredná postava mi teda až tak nesadla, ale samotný príbeh je pútavý a udrží si pozornosť čitateľa od začiatku až do konca. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Neutíchajúci boj proti domácemu nepriateľovi (A. Peterson - První na zabití)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok