Nestarnúca klasika v novom šate (R. van Gulik - Červený pavilón)

21.04.2018 17:37

Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ sa podujalo na záslušný krok - oživilo svetoznámu sériu v hlavne úlohe so sudcom Ti. A hoci začalo v časovej následnosti až ôsmou knihou, pre mňa osobne to má omnoho symbolickejší význam. Červený pavilón bol totiž mojím prvým románom od Roberta van Gulika, ktorý som čítal ešte počas strednej školy. A nedávno dokonca v televízii vysielali veľkofilm na motívy všetečného sudcu, ktoré však, priznám sa, obsahujú na môj vkus priveľa fantastiky. Ani klasika sa tak nevyhne modernizácii, no ako v prípade napríklad Agathy Christie, aj Gulikovi viac pristane osvedčené spracovanie. Napokon, vychádza z reálnych udalostí, vo veľkej miere doplnených o vlastnú fantáziu. Sudca Ti je skutočnou historickou osobnosťou a autor sa o mnohých prípadoch dozvedel z autentických čínskych záznamov.

"Iba pred niekoľkými hodinami Jesenný mesiac stála tu pri zábradlí a pýšila sa svojím rozkošníckym telom. Bola to márnomyseľná a požadovačná žena, a predsa ju človek nemôže posudzovať priprísne, pomyslel si. Chyba nebola iba v nej. Prehnané uctievanie fyzickej krásy, kult telesnej lásky a horúčkovitá honba za zlatom, vládnuce v tomto zábavnom stredisku, by skazili hocakú ženu, lebo v nich pestujú pokrivený názor na všetky hodnoty."

Okresný sudca Luo Kuan-Čung je jedným z cieľov Tiovej cesty po okrese Čchin-chua, ale medzitým sa so svojím pobočníkom ubytuje v hostinci, kde im ponúknu Červený pavilón. Už pri zapisovaní do knihy hostí sa stretnú s podozrivým správaním, ale všetko pozadie sa, samozrejme, odkrýva len postupne. Ako sa dozvie, za dverami Červeného pavilónu došlo k viacerým podozrivým úmrtiam. Zarážajúca bola hlavne samovražda Liho Liena, mladého učenca a novopečeného člena Cisárskej akadémie, ktorý mal viac než dosť dôvodov na radostný a úspešný život. Okrem toho sa z minulosti vynára aj tridsať rokov starý prípad siahajúci až do Tiových čias. Jesenný mesiac, slávna kurtizána z ostrova Rajská záhrada, sa mohla stať obeťou rôznych páchateľov, ale sudca musí zároveň čeliť náhlej požiadavke svojho okresného kolegu, ktorý sa svojou nezodpovedným prístupom takisto zamotal do vlastných sietí. Nebol by to však sudca Ti, aby neprišiel všetkým problémom na koreň...

"V miestnosti bol naozaj zápach, od ktorého sa mu dvíhal žalúdok, a sviečky už nehoreli. Súčasne kútikom oka zbadal mihnúť sa popri zamrežovanom okne, slabo ožiarenom svetlom z parku, tmavý tieň. Na kratučký okamih si pomyslel, že sa mu opäť sníva, no vzápätí si uvedomil, že je celkom pri zmysloch. Stisol mocnejšie rukoväť meča. Ležal dokonale nehybne a sústredene pozeral na oblok a čierne tiene okolo neho. Napínal sluch. Zrazu sa spoza postele ozval tichučký škrabot, po ktorom nasledoval plieskavý zvuk spod povaly nad jeho hlavou. Súčasne zavŕzgala dlážka na verande."

Napriek tomu, že Červený pavilón je pomerne útla kniha (cca 175 strán), dejovo rozohráva hneď tri prípady. Robert van Gulik dokáže povedať veľa aj na malom priestore a popritom vás oboznámi s dávnou čínskou kultúrou. Práve to jeho romány vyzdvihuje na vysokú úroveň, punc exotiky uchvátil čitateľov na východe aj západe. Autor ako holandský diplomat a cestovateľ mal možnosti spoznať rôzne kraje a využil to dosýtosti. Červený pavilón predstavuje dobové Las Vegas so všetkými morálnymi pokleskami. Kniha by pokojne obstála aj v konkurencii súčasných kriminálok, pretože krásne ukazuje, že ľudia sa nemenia, len sa pohybujú v inej dobe a v odlišnom prostredí. Dúfam, že Slovenský spisovateľ postupne vydá všetky časti série, určite sa budú pekne vynímať v každej knižnici :-).

 

Diskusná téma: Nestarnúca klasika v novom šate (R. van Gulik - Červený pavilón)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok