Neistota sa vám zaderie pod kožu (N. Ellwood - Co zbylo z mojí sestry)

24.04.2018 18:21

Neviem, či som bol doteraz len nevšímavý, alebo vydavateľstvo Domino v poslednom čase skutočne prináša do našich končín omnoho viac nových, neošúchaných autorov. Popri ostrieľaných tvorcoch, ako sú napríklad Jeffery Deaver alebo Michael Connelly, tak majú možnosť zaskvieť sa aj úplní nováčikovia. Meno Nualla Ellwood bolo u nás doteraz neznáme, ale je pravdepodobné, že po jej trileri Co zbylo z mojí sestry sa to rýchlo zmení. Žáner psychologického trileru obsahuje (podobné ako každý iný) špecifické prvky, ale je iba na konkrétnom autorovi, čo a ako z nich použije. Nualla Ellwood prináša príbeh, do ktorého sa môže vcítiť väčší počet čitateľov, keďže nejde o (asi najbežnejšiu) naháňačku medzi poliíciou a sériovým vrahom. Autorka sa zamerala na rodinu, duševné problémy a neschopnosť nájsť oporu v najťažších časoch.

"Slyšela jsem krik a volání nějakého člověka, ale přesto jsem tam stála jako přikovaná. Pak už si pamatuju jen to, že jsem uviděla rybářskou loďku, ze které mával nějaký muž. Dostal se k Davídkovi. Vytáhl ho z vody. Tys byla v tom člunu také. Ten člověk udělal to, co jsem já sama nedokázala. Vyzvedl moje děti do bezpečí. Ale když doplul k pláži, podíval se na mě a zavrtěl hlavou. V tu chvíli jsem se konečně dokázala pohnout a rozběhla se k lodi, ale už bylo pozdě."

Kate je novinárka, ktorá niekoľko rokov strávila v búrlivej oblasti Sýrie. Krv, utrpenie a drsná realita vojny by zanechala stopy na každom. Po smrti matky sa vracia domov, aby sa postarala o jej pozostalosť. Akoby nestačilo, že ju aj doma prenasledujú spomienky na prežité hrôzy, musí navyše čeliť aj rozpomienkam na vlastné detstvo a alkoholizmu sestry Sally. Kto by sa čudoval, že dôsledkom toho všetkého sú nočné mory a halucinácie? Aj Sally má však mnohé dôvody utápať svoje problémy v liehu, predovšetkým ju stále máta zmiznutie dcéry Hany, ktoré pôsobí ešte výraznejšie po matkinom úmrtí. Spojivom medzi sestrami je najmä Sallin manžel Paul, snažiaci sa podať im pomocnú ruku pri prekonávaní ťažkostí v živote aj v ich narušenom vzťahu. Tých náhod a nehôd v ich okolí je však akosi priveľa a Kate začne prežívať nanovo aj stratu ich brata Davida, ktorý umrel ako chlapec. A pripomína sa jej dosť desivým spôsobom... 

"Zastavíme se u vratkého lehátka, kde nehybně leží mladá žena. Je jí sotva dvacet a zírá do stropu s otevřenými ústy, zatímco jí Halil ovazuje pahýl ruky škrtidlem. Se srdcem až v krku si kleknu vedle ní. Vím, že tady nemají žádné léky proti bolesti a že musí strašně trpět. Pohladím ji po ruce, a když ke mně otočí tvář, pomyslím na Hanu. Když jsem ji viděla naposledy, byla v podobném věku jako tahle dívka. A jak tady sedím a dívám se na polámané tělo té mladé ženy, i mnou projede ostrá bolest. Vzpomínka na jednu starou ránu, kterou jsem zpusobila, ale nikdy jsem se ji nepokousila zacelit."

Spočiatku sa vám môže zdať, že čítate skôr psychologickú drámu, ale pritom stále cítite napätie bublajúce kdesi pod povrchom, ktoré len čaká na správnu chvíľu, aby vybuchlo a celého vás pohltilo. Kate a Sally sú výborne napísané postavy, čo je vždy výborný základ. A keď k tomu pridáme pútavú zápletku a autorkin skvelý štýl, dostaneme psychotriler ako vyšitý. Co zbylo z mojí sestry je román mimo akejkoľvek série, takže ide o ucelený príbeh, no verím, že Nualla Ellwood ešte nepovedala posledné slovo. Ak si udrží nastolený štandard, čaká nás ešte pekná čitateľská jazda. Medzi klady románu nepochybne patrí aj neistota z toho, ako to všetko dopadne. Koniec nie je predvídateľný, aj zlé činy postáv dokážete pochopiť vďaka ich motivácii a bude vám mráz behať po chrbte pri myšlienke, čo všetko dokáže spôsobiť posttraumatický syndróm. Nualla Ellwood sa dotýka mnohých súčasných tém a jej kniha tak získava na hodnote. Pobaví, zaujme aj prinúti uvažovať. Jednoducho - čítajte :-)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Neistota sa vám zaderie pod kožu (N. Ellwood - Co zbylo z mojí sestry)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok