Nechutné osvieženie literárnych vôd (M. E. Pocha - Krajina kanibalov)

08.05.2017 09:00

Na pohľad útla, no obsahom úderná kniha, ktorá preverí vašu schopnosť zotrvať s príbehom do konca aj napriek vnútornému hlasu kričiacemu DOSŤ! Autor píšuci pod pseudonymom Mark E. Pocha sa rozhodne nedrží našich zaužívaných žánrov a už vôbec si nekladie servítku pred ústa. Čitateľov odchovaných na romantických odrhovačkách či kriminálkach možno šokuje jeho explicitné zobrazenie tých najnechutnejších procesov, ale väčšina privíta toto netypické osvieženie už dlho stojatých vôd domácej literatúry. Mark si vyskúšal spočiatku kratšie prozaické útvary, ale rozhodne mu svedčí aj rozsiahlejší žáner. Ako sám priznáva, nemá ambície vytvárať umelecky kvalitné diela, ale ot je myslím, len plus. Takto si jeho titul aspoň nájde čitateľov (aj to je fakt z našej bizarno-smutnej literárnej scény). Spočiatku sa mi Krajina kanibalov nezdala až tak prehnane desivá, ale keď sa príbeh rozbehol, zanietenie čítať ďalej stúpalo nepriamo úmerne s mojou chuťou do jedla. 

"Náčelník sa skláňal pred oltárom z kostí. Kľačal na oboch kolenách a hlavu mal čelom opretú o zem. Prsty sa mu zarývali do hliny. Ústa sa mu pohybovali, nezdalo sa však, že by vychádzal akýkoľvek zvuk. Akoby sa zhováral sám so sebou. Jeho chlapi sa tomu aktu prizerali z úctivej vzdialenosti. Bolo zrejmé, že ide o náboženský obrad."

Pätica vysokoškolských študentov sa vydáva počas leta na dobrodružný výlet do Peru. Turistické chodníčky a bežne dostupné destinácie sú im však málo, a preto sa spolu s miestnym mladíkom Solom vydávajú do útrob nehostinnej džungle, aby navštívili návštevníkom neznáme vodopády. *Nemusíte mať toho načítaného či napozeraného "na mraky", aby ste vedeli, že mladícka výpravda nedopadne dobre. Spočiatku sa všetko zdá priam idylické - chalani a dievčatá si užívajú rajskú prírodu, exotiku i jeden druhého. Všetko sa v mihu sekundy zvrtne, keď natrafia na podivnú pyramídku z kostí. Je im jasné, že ide o akýsi náboženský symbol, no to netušia, aké hôrzy ich ešte postretnú. V tej chvíli sa totiž stávajú zajatcami indiánskeho kmeňa, ktorý nemá priateľskosť a pohostinnosť v povahe. Šestica mladých ľudí im dokonale poslúži - či už ako obeta, alebo dôvod pomsty. Začína sa kolotoč desivých udalostí a hrôz (chcel som napísať nepredstaviteľných, ale autor si ich rozhodne predstaviť vedel. A vďaka jeho textu neopustia ani vašu myseľ). 

"Len čo bolo všetko pripravené, muži sa vzdialili, mlčky postávali o niekoľko metrov ďalej. Z chajdy, do ktorej bola odvedená Renáta, vyšla starena a viedla dievča so sebou. Renča mala na tvári namaľované dva zvislé, popolavo sivé pruhy, chvela sa a vyzerala ako zdrogovaná. Vôbec nevnímala volanie svojich priateľov z neďalekej klietky. Kráčala dopredu rezignovane, len čo ju starena musela občas správne nasmerovať. Keď došli k drevenej konštrukcii, Renáta odovzdane dovolila, aby jej ďalšie ženy priviazali o horné brvno zápästia. Nohy jej mierne roztiahli a pripútali o kmeň, ktorý na zem predtým pohodili muži."

Vybraté úryvky pôsobia slušne, ale nedajte sa pomýliť. Mark E. Pocha nenecháva nič na náhodu a akákoľvek chvíľková pohoda je len povestným tichom pred búrkou. Na svoje si prídu predovšetkým priaznivci (béčkových) hororov. Dej, postavy, prostredie - všade badať inšpiráciu rozšíreným žánrom. Apropo, postavy. Na takom malom priestore sa nedá očakávať nejaká veľká psychologizácia, ale napriek tomu ich ľahko odlíšite, ba dokonca si ich stihnete aj obľúbiť. O to viac na vás zapôsobí všetko, čo sa im prihodí. Ak máte slabý žalúdok, pri niektorých scénach (resp. pri celej druhej polovici knihy) sa poriadne zapotíte. Rovno vám však vravím, že zvedavosť a prirodzená vlastnosť človeka vidieť nešťastie iných vás donúti obracať jednu stránku za druhou. Krajinu kanibalov prečítate rýchlo. Nie je rozsiahla, no spracovanie i mäkká väzba jej svedčia. Štýl starších hororových filmov je poctou žánru a mne by vôbec nevadilo, keby sme sa medzi ľudožrútsky kmeň ešte niekedy vrátili. Teda... ako čitatelia, samozrejme. Momentálne však siahnite aj po autorovej novinke Kontakt. Ešte som ju síce nemal v rukách, ale určite pôjde opäť o parádnu jazdu.

 

 

Diskusná téma: Nechutné osvieženie literárnych vôd (M. E. Pocha - Krajina kanibalov)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok