Nástup série, ktorá vám nedovolí nudiť sa (A. Frasierová - Svedectvá tiel)

24.11.2018 08:23

Keď sa na našom trhu objaví nový autor či autorka kriminálnych trilerov, pristupujem k nim opatrne. V súčasnoti je ich totiž toľko, že je pomerne náročné vyselektovať originálne zápletky od tých triviálnejších. Americká spisovateľka Anne Frasierová si zjavne uvedomuje silu konkurencie a vo svojom príbehu stavila hlavne na nevšednosť hlavnej hrdinky. Podarilo sa je vytvoriť netuctový triler, ktorý nielenže nepustíte z rúk, ale zároveň položil pevný základný kameň pre ďalšie pokračovania. Svedectvá tiel majú tiež výraznú obálku, čo v spojení s pútavou anotáciou predpokladá čitateľský úspech. A ja verím, že sa ho román aj dočká. Od mnohých podobne ladených titulov sa odlišuje najmä tým, že nebuduje ani tak atmosféru, ale útočí dynamickým dejom a nečakanými zvratmi. A tak - aspoň u mňa - pôsobí ako vítané osvieženie.

"Na schodoch za ňou sa ozývali kroky. Nemala čas skontrolovať zásobník. Chytila zbraň do oboch rúk. Naťahovala uši za zvukom pohybu, ktorý sa k nej niesol zdola. Počula čosi ako šuchot kraba a zúrivé dychčanie. Cítila, ako sa za ňou ženie zúrivosť. Vystrelilia. Trikrát. Zakaždým, keď potiahla kohútik, vykresala v tme iskru, keď sa horúce, prázdne nábojnice odrážali od jej bosých nôh a vôňa pušného prachu jej zaplnila nozdry." (s. 8)

Čitatelia tohto žánru sú zvyknutí, že hlavná postava podlieha určitému neduhu, väčšinou alkoholu alebo tvrdším drogám, prípadne rieši rodinné problémy. Jude Fontainovej pritom nesiahajú ani po členky. Tri roky totiž strávila v pivničnej kobke po únose neznámym páchateľom. Príbeh začína jej útekom a dáva tušiť, že nás čaká pekne dramatická jazda. A prvotný dojem vás neskôr nesklame. Anne Frasierová však nestavila všetko na jednu kartu, ale rovnakou iskrou obdarila aj ďalšie postavy, hlavne Judinho nového partnera Uriaha Ashbyho. Ich vzťah je od začiatku napätý, pretože Uriah neverí, že by Jude bola schopná vyšetrovať vraždy po traume, ktorou prešla. Ona však po rokoch v tme získala čosi navyše - má natoľko vybičované ostatné zmysly, že sa doslova naučila čítať v reči či gestách iných ľudí. A to sa ukáže ako veľmi nápomocné pri riešení vrážd mladých dievčat. Čo sa spočiatku ukazovalo ako osamotený zločin, sa napokon dotkne aj samotnej Jude a jej únosu. Lenže jej labilnosť je tŕňom v oku nielen na polícii, ale dokonca aj v jej rodine, keďže Jude je dcérou mocného guvernéra...

"Šliapla na plyn a preradila na vyššiu rýchlosť. Mašina nadskočila, keď Jude začula niekoľko rán, ktoré jej mozog vyhodnotil ako strely zo zbrane. V tej istej chvíli sa motorka vzoprela a zadná pneumatika sa sťažka naklonila doľava. Pokúšala sa vyrovnať, ale nedokázala udržať kontrolu nad strojom a zrútila sa aj s motorkou na chodník. Hybnosť a rozdielna váha ich oddelila a napokon sa šmýkali bok po boku, až kým úplne nezastali v ústí uličky... Ako sa pokúšala určiť svoju polohu, odkiaľsi sa vynorilo telo, vrazilo do nej a pritlačilo ju k zemi." (s. 118)

Text je tvorený krátkymi kapitolami, ale dynamiku zabezpečuje aj rýchly spád. Anne Frasierová má rozprávačský štýl, ktorý mi veľmi vyhovuje. Sú totiž autori, ktorí by sa k udalostiam popísaným v románe dostali možno až o dvesto strán neskôr, zatiaľ čo Frasierová na nič nečaká. Tiež to neznamená, že všetky náboje vystrieľa priskoro, pre čitateľa má toho pripraveného dosť. Nehovoriac o jej hrdinke, Jude je skúšaná azda viac, než by bolo v reále možné, no na stránkach knihy sa i nemožné stáva pravdepodobným. Myslel som si, že dejová línia jej rodiny bude tvoriť jadro série, ale aj tu ma autorka prekvapila. Svedectvá tiel sú výborným krimitrilerom. Snáď si autorka udrží nastolenú úroveň aj naďalej, pretože rozhodne dám šancu aj nasledovným častiam série. A bola by škoda, keby ste tak neurobili aj vy.

 

 

Diskusná téma: Nástup série, ktorá vám nedovolí nudiť sa (A. Frasierová - Svedectvá tiel)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok