Napínavý návrat obľúbenej autorky (S. Brown - Krvavé spomienky)

12.05.2019 08:29

Sandra Brown je už u mňa navždy zapísaná ako autorka môjho dospievania. V tom čase som totiž naplno prepadol knihám a hltal som rôzne žánre. A na slovenský knižný trh prišla americká spisovateľka, ktorá vo svojej tvorbe spája to najlepšie z romantiky a krimi. Keď vydavateľstvo Slovenský spisovateľ ohlásilo vydanie jej novej knihy, zajasal som. Po rokoch sa konečne vraciame ku kvalitám Sandry Brown vďaka románu Krvavé spomienky, ktorý potvrdzuje, že láska nepatrí iba do červenej knižnice. Napriek tomu ide o vzrušujúce čítanie vo viacerých smeroch. Medzi ústrednými postavami to, prirodzene, poriadne iskrí, na svoje si prídu fanúšikovia zábavných dialógov aj horúcich scén. Tie by však zďaleka neboli také účinné, keby ich nestriedali napínavé momenty plynúce z hroziaceho nebezpečenstva.

"Spomínala si, ako ležala na chrbte na studenej zemi, ako vial ľadový vietor a padal chladný dážď. Vybavila si aj to, ako sa snažila odpovedať na volanie, ale nemala dosť síl, aby ju bolo počuť. Okrem toho mala strach, že ak dá o sebe vedieť, tak si nadobro spečatí svoj osud. Že sa nad priepasťou zjavia tí, čo zabili Majora, a dorazia ju. Spomínala si, ako sa bála, že zomrie. Či už na následky zranení, alebo pre to, že ju odhalia." (str. 63)

Sandra Brown sa aj v tejto knihe venuje aktuálnym spoločenským problémom, predovšetkým extrémistickým skupinám, ktoré sa neboja použiť aj násilie na demonštrovanie svojich pohnútok. Hlavná hrdinka Kerra Baileyová je prototypom televíznej reportérky bažiacej po sláve, no na to potrebuje reportáž, čo rozvíri stojate vody. To ju privedie k majorovi Trapperovi, veteránovi a legende z čias bombového útoku v Dallase. Pomocnú ruku s rozhovorom hľadá u jeho syna Johna, ten sa však na jej snahu pozerá s nevôľou. Nielen preto, že Kerra je v jeho očiach symbolom médií, ktoré sú ako žraloky smädné po krvi, ale zároveň sa bojí, že zvedavými otázkami naruší vratkú rovnováhu a prebudí spiace monštrá. Kerru to však len povzbudí a tvrdohlavo trvá na tom, že prinesie verejnosti doteraz neznáme fakty. Ako sa veľmi rýchlo ukáže, John netáral len tak do vetra a napokon sa tento súkromný detektív bude musieť chtiac-nechtiac zapojiť do pátrania po okolnostiach, čo zmenili život jeho rodine.

"Aj keď neustále ohŕňal nos nad slušnými mravmi a búril sa proti akýmkoľvek autoritám, Kerra cítila, že kdesi pod tým šarmom, uštipačnosťou a ľahkovážnym prístupom je malý chlapec, ktorého v jedenástich opustil otec. Malý John Trapper sa nedokázal vyrovnať s tým, že jeho otec si vybral radšej slávu. Vedela však, že tú tému nesmie otvárať. Ranené zviera predsa vždy pohryzne toho, kto sa mu snaží pomôcť. Nenávidel by ju za to, že ho prekukla a odhalila jeho každodenné utrpenie. Celý život trúchlil nad stratou rodiča, ibaže mu ho nezobrala smrť." (str. 173)

Teší ma, že Sandra Brown nestráca nič zo svojho šarmu ani po toľkých rokoch. Tam, kde iným autorkám hrozí vykrádanie samých seba, sa Sandra prejavuje ako inovátorka a aj opakovaný námet dokáže spracovať novým spôsobom. Okrem toho, motív pomsty nikdy neomrzí a je jedno, v akom žánri sa vyskytne. V spojení s romantikou však podľa mňa zakaždým získa omnoho pestrejšie odtiene. Nemyslite si ale, že kriminálny námet zaostáva, práve naopak. Nie každý zvrat sa dá očakávať a miestami sa dá napätie krájať. Autorka si pripravuje prekvapenia na vhodných miestach. Práve keď získate pocit, že dej trochu spomaľuje, odrazu sa stane čosi, čo ho posunie ďalším zaujímavým smerom. Sandra Brown splnila moje vysoké očakávania a ostáva len dúfať, že po Krvavých spomienkach budú nasledovať aj preklady ďalších jej románov.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Napínavý návrat obľúbenej autorky (S. Brown - Krvavé spomienky)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok