Napätie, mystika a akcia v jednom (M. Koryta - Kto mi ide po krku)

02.04.2018 15:45

Michael Koryta má síce meno, ktoré by mohlo zvádzať k úvahám o jeho národnosti blízkej našej, ale ide o Američana. Nedajte sa preto zmiasť. Alebo dajte, ak to vyburcuje vašu zvedavosť, pretože jeho knihy za to rozhodne stoja. Kedysi u nás vyšlo zopár Korytových kúskov, ale potom sa preklady odmlčali. Preto chválim vydavateľstvo Plus, že naňho nezanevrelo a ponúka čitateľom román Kto mi ide po krku. Je to samostatný príbeh bez príslušnosti k akejkoľvek sérii, takže po ňom môže siahnuť naozaj hociktorý fanúšik trilerov. Na druhej strane je možno vhodnejší pre "slabšie povahy", ktoré nemajú rady striekanie krvi či príliš drastické procedúry. Koryta sa sústredí viac na vykreslenie charakterov a vnútorného sveta zločincov, preto je kniha ako stvorená aj pre tých, ktorí sa s daným žánrom len zoznamujú.

"Až keď pochopil, prečo sa mužova hlava nakláňa nabok, zaplavila ho hrôza, ktorú mal pocítiť už pri prvom pohľade. Muž mal podrezané hrdlo. Rana bola taká široká, že mu cez ňu prúdila voda ako cez kanál. Keď ju Jace zbadal, horúčkovito a nemotorne sa pokúsil vyplávať. Hoci nebol ani päť metrov pod hladinou, myslel si, že sa nedokáže vynoriť, že sa tu utopí a jeho telo bude navždy plávať vedľa mŕtvoly."

Jace Wilson je čerstvý tínedžer, ktorý pri potápaní objaví mŕtvolu zavraždeného muža. V tom okamihu mu celkom vyfučí z hlavy stávka, čo ho priviedla k tomuto kroku, a začína sa celkom iná hra - o jeho život. Vrahovia totiž neskončili a Jace sa navyše stáva svedkom ich ďalšieho zločinu. A tak sa stáva súčasťou programu na ochranu svedkov a presúva sa do montanskej divočiny, kde má tráviť čas s ďalšími chlapcami pod dohľadom Ethana a Allison Serbinovcov. Maršalka Jamie Bennettová im dá len minimum informácií, a hoci majú manželia isté obavy, nedokážu povedať nie. Zdá sa, že Jace je v bezpečí, no vrahovia po sebe nikdy nenechávajú svedkov a ani v tomto prípade nemienia riskovať. Bratia Blackwoodovci sú krutí a neľútostní. Dalo by sa povedať, že žijú vo svojom svete, kde platia len ich vlastné pravidlá, a každý, kto s nimi nesúhlasí, musí rátať s následkami. V pátraní po Jaceovi sú vytrvalí a je iba otázkou času, kedy dôjde k nevyhnutnému stretu...

"Tým dvom nikto neunikol. Ale Jaceovi sa to už raz podarilo. Vtedy mal šťastie. Boli si istí, že tam je, ale čas sa im neúprosne míňal. Vtedy však netušil, že si poňho pôjdu. Nebol na nich pripravený. Bol slabý. Teraz už bol pripravený a silnejší. Už nemusel predstierať, že je Connor Reynolds. V Connorovi Reynoldsovi predtým potajomky prebýval Jace Wilson, a teraz je to naopak. Connor a vedomosti, ktoré nadobudol za posledné dni v horách, sa stali tajnou súčasťou Jacea Wilsona. A tí dvaja hrdlorezi, ktorí ho chcú dostať, na to vôbec nie sú pripravení..."

Kto mi ide po krku zvládnu prečítať aj mladší čitatelia. Samozrejme, myslím mladých dospelých, predsa len nejde o rozprávku, i keď napokon dobro víťazí nad zlom. Jace je však vo veku, ktorý je blízky viac im než skúseným čitateľom. Nič to však nemení na fakte, že ide o román určený širokej cieľovej skupine. Michael Koryta má za sebou viac než desiatku úspešných titulov a dobre vie, ako zaujať. Potrebuje na to originálny námet, výrazné postavy a nečakané zvraty. V novinke Kto mi ide po krku sú všetky ingrediencie náležite využité a o osud Jacea a ostantných máte skutočné obavy. Páči sa mi aj vykreslenie jeho vzťahu k Ethanovi a Allison. Najmä s Ethanom to bolo problematické, no starší muž robil všetko pre dobro a ochranu zverencov. Jace tak musí nielen prežiť, ale zažíva aj osobnostný vývoj, čo je blízke jeho veku, ale dosť sa tým odlišuje od bežných hrdinov trilerov, ktorí sú väčšinou už "hotovými" postavami. Koryta, ako napovedá aj obálka, v sebe spája prvky Kinga, Childa a Cobena, a robí to naozaj pútavým spôsobom.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Napätie, mystika a akcia v jednom (M. Koryta - Kto mi ide po krku)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok