Na minulosť sa nesmie zabudnúť (T. McKinley - Vábenie ostrova)

22.09.2018 08:03

S Tamarou McKinley trávim knižné chvíle už bezmála desať rokov a teším sa na každý jej nový román. Najviac mám v obľube príbehy z Austrálie, pretože sa vyznačujú dobrodružstvom a neopozeraným prostredím. I keď ani jej historické romány zasadené do európskych krajín nie sú na zahodenie. Vo Vábení ostrova sa spájajú oba faktory vďaka strastiplnej mladosti hlavnej postavy a jej retrospektívnemu rozprávaniu. Ako obvykle si autorka vzala na paškál skutočné udalosti, ktoré podľa nej nie sú všeobecne známe, no zaslúžia si primeranú pozornosť. Tentoraz ide o násilné vysťahovanie drobných škótskych roľníkov Angličanmi na ostrove Skye. Ide o pomerne slávny kus zeme, ostrov sa svojou tajomnosťou a atmosférou neraz dostáva do romantických kníh, no v podaní Tamary McKinley je síce čarovný, zároveň sa však stáva svedkom tragických momentov...

"Keď kedysi dávno tento ostrov opúšťala, na oblohe nežiarila dúha, aby sa s ňou rozlúčila, zato pod dažďom obťažkanými oblakmi skuvíňal mrazivý vietor a iba v nej prehlboval pocit beznádeje a zúfalstva. Christy zdvihla bradu, odhodlaná ovládnuť svoje emócie, aby si tieto okamihy mohla dosýta vychutnať. Rozprávanie o jej živote príde na rad - ale nie dnes. Dnes sa musí poďakovať Bohu, že ešte žije a vracia sa domov." (s. 23)

Kým som sa do príbehu nezačítal, myslel som si, že sa bude rozvíjať v dvoch rovinách - jedna bude sledovať opätovnú cestu Christy na ostrov a druhá jej minulosť. Priznám sa, ostal som trochu sklamaný, keďže scény z jej starého života tvoria len zlomok deja, pretože ide o najzaujímavejšie pasáže. Viac sa autorka venuje rodinným vzťahom Christinej rodiny - najmä odpusteniu jej dcéry za matkine prehrešky a jej manželskému životu. Z historicko-spoločenského románu sa tak stáva skôr rodinná dráma. Pozor by si mali dať notorickí romantici, pretože ľúbostné motívy tu takisto nie sú primárne, skôr naopak. Síce sa tu hovorí u Christy o veľkej, životnej láske, ale sú to len slová a celé to vyznie napokon pomerne chladne. Nemyslite si však, že sa snažím kritizovať, to zo mňa hovoria skôr mylné očakávania. Tamara McKinley nie je žiadny nováčik a vie, čo v jej knihách funguje. Sú to najmä dve ingrediencie - prepletené osudy a závan tajomstva. 

"Obzrela sa, aby zistila, čo sú to za zvuky, a zalapala po vzduchu. Uvidela jazdcov na koňoch a chlapov s veľkými psami, ktoré zúrivo štekali, dychtiac po krvi. Všetci sa hnali priamo na ich baile. Krutý statkárov správca s bandou rovnako krutých Angličanov z nížin ich prichádzali vyhnať. Christy zostala ako primrazená a so zatajeným dychom sledovala, ako sa matka nemotorne rozbehla preč z poľa, jej výkriky sa takmer strácali v hrôzostrašnom reve útočníkov a brechote psov. Jamie s Callumom stáli vo vode a držali sa za ruky, oči vypleštené od strachu, stará mama sa neovládateľne triasla." (s. 55)

Tajomstvo sa skrýva hlavne v mladosti Christy, ktorá ju postupne odhaľuje pred svojou dcérou Anne a vnučkou Kathryn podľa miest, ktoré priebežne navštevujú. Ide pritom o naozaj strhujúce rozprávanie a nedá sa neobdivovať vnútorná sila a odvaha mladej dievčiny. Christy je doslova a do písmena ústrednou postavou a z tohto uhla pohľadu je azda aj lepšie, že ju neskresľuje ľúbostná línia. Ďalšia postava by možno pôsobila rušivo a hlavná myšlienka by nemusela byť taká úderná. Na ostrove Skye sa síce zdržíme len do polovice knihy, ale jeho atmosféru si užijeme dosýta. Hmly, vresy, vône, zvuky - to všetko vám ožije priamo pred očami. Súbežne s putovaním trojice žien sa odvíja aj Haroldovo (manžel Anne) pátranie po dôležitom dokumente, ktorý môže zabrániť odhaleniu rodinného tajomstva pred verejnosťou. Nuž, táto línia sa mi javila ako pomerne slabá a zbytočná. Napokon nešlo totiž o žiadne hrozné tajomstvo a napínanie čitateľa nevyústilo do úplnej spokojnosti. Napriek tomu, že Vábenie ostrova nie je dejovo najlepším McKinleyovej románom (popri napr. Láske v plameňoch alebo sérii Čas snov...), určite disponuje silnými myšlienkami v súvislosti so zapovedanými dejinami. A to je dosť, aby zarezonoval a zaujal. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Na minulosť sa nesmie zabudnúť (T. McKinley - Vábenie ostrova)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok