Na komplikácie netreba dlho čakať (D. Swinson - Druhá dívka)

07.10.2018 08:28

Na česko-slovenský knižný trh sa dostal nový americký autor, ktorý má veľké šance zapustiť tu korene. David Swinson vo svojej tvorbe totiž využíva skúsenosti z dlhoročnej práce detektíva a autentické zážitky sú vždy skvelým základom pre pútavé príbehy. Prevažná práca vyšetrovateľov spočíva skôr v analýze stôp a vypočúvaní než v akčných naháňačkách a oháňaní sa zbraňami, preto je aj Druhá dívka ladená do klasickej poctivej kriminálky. Aj tu sa síce nájdu dramatickejšie scény, ale tie len dotvárajú dej, autor nemá za cieľ ohurovať čitateľov vykalkulovanou brutalitou či nezvyčajnými zločinmi. Hlavný hrdina Frank Marr je však netypický sám osebe. V prvom rade je to už vyslúžilý detektív a okrem toho narkoman, ktorý bez dávky sotva prežije deň. Detektív s neduhom je už síce trochu klišé, ale v tomto prípade to má aspoň priamy súvis s príbehom.

"V ten první moment se chci otočit na patě a zmizet odsud. Chci předstírat, že jsem nic neviděl. Chci si najít místo, kam bych mohl vlízt. U mě je to vždycky bojovat, nebo utýct. Teď zrovna chci utýct. Co mám kurva dělat? Popadne mě stejný zoufalství jako pŕi dojezdu po nějakým velkým tahu... Ta holka se tam pořád krčí a potichu kňourá. Padesát kilo živý zoufalý váhy." (s. 18)

Všetko podstatné o deji prakticky vyzradí anotácia. Ide o priamočiary dej, bez odbočiek či prekvapivých zvratov, čo by otestovali čitateľskú pozornosť. Frank Marr kedysi slúžil na protidrogovom oddelení, až kým sám neprepadol túžbe po dávkach. Po tichom odchode si privyrába ako súkromné očko či prácou pre miestnu obhajkyňu a blízku priateľku. Uvedomuje si, že spadol do bahna, ale kým je ako-tak schopný držať sa nad vodou a kontrolovať množstvo a kvalitu drog, neplánuje s tým prestať. Neodolateľná potreba ho napokon dovedie až k dverám drogového gangu. Rozhodne sa v nestráženej chvíli okradnúť ich o zásoby, lenže pritom natrafí na unesenú tínedžerku. Krátko nato ho oslovia zúfalí rodičia z jej štvrte, ktorým sa takisto stratila dcéra. A Frank Marr sa tak nedobrovoľne ocitá vo svete plnom paradoxov. Musí zničiť gang, ktorý okradol, a zároveň sa votrieť do prípadu bývalých kolegov, ktorí ani netušia o pravom dôvode jeho odchodu do penzie...

"Otočí se, ale je moc pozdě. Sesypou se na něj kulky. Prázdný nábojnice vyrazí okýnko toho auta. Strčím Miriam na zem před mým autem a zakřičím na ni: "Zůstaň na zemi!" Ten polda ani nestihne střelbu opětovat. Vidím, jak se mu podlomí kolena, když ho zasáhnou. Nemám čas vytáhnout zbraň. Slyším, jak kolem mě sviští kulky. Jsou moc blízko. Zavrtaj se do dveří mýho auta a roztříští mi okýnka. Vrhnu se přes kapotu. Na druhý straně si narazím levý rameno o auto, vedle kterýho jsem zaparkoval. Pak tvrdě přistanu na zemi, napasovanej mezi těmi autama. Na chvíli ztratím dech." (s. 240)

Text je rozdelený na krátke kapitoly, číta sa ľahko a rýchlo. Možno je až pričasto zdôrazňovaná Frankova závislosť, rozdrvené tabletky šnupe pomaly na každej desiatej strane, ale keď dôjde na akciu, rozhodne sa nedá zahnať do kúta. V tomto mi pripomínal iného velikána - Harryho Boscha z pera Michaela Connellyho. Nech ho akokoľvek život zloží na kolená, vždy vstane, vedený citom pre spravodlivosť a snahou o uctenie nevinných obetí. V prípade Druhé dívky to však nie je celkom jasné. Okrem postavy závislého detektíva ide o najväčšiu devízu románu. Netušíme, čo sa vlastne stalo s nezvestným dievčaťom ani či ide v podstate o únos. David Swinson ukazuje, že nie všetko je čiernobiele, a to tak na strane zákona, ako i verejnosti. Vytvorenie názoru necháva na čitateľovi, nepredkladá mu svoj postoj. A hoci nie každý sa dokáže s Frankom Marrom stotožniť, status padlého hrdinu mu uprieť nemožno. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

 

Diskusná téma: Na komplikácie netreba dlho čakať (D. Swinson - Druhá dívka)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok