Na dobrú romancu sa oplatí počkať (G. Foley - Princezná)

13.06.2019 16:00

Druhý diel série odohrávajúcej sa na ostrove Ascencion mal podľa prvých správ vyjsť už v decembri, no napokon sme si museli počkať ešte pol roka. Vydavateľstvo tak dosť potrápilo našu trpezlivosť, pretože knihy Gaelen Foley patria medzi to najlepšie, čo ponúka žáner historickej romance. A to napriek tomu, že ide o jej prvú sériu vôbec. Princezná potvrdzuje autorkin rozprávačský talent a nesie v sebe všetky znaky jej tvorby - dobrodružstvo, silné vášne, odvážnych protagonistov a závan exotiky. Hlavná hrdinka Serafina je dcérou ústredných postáv z prvej časti s názvom Pirátsky princ. Nielenže po nich zdedila ich dobré vlastnosti, ale najmä povinnosti vyplývajúce z jej postavenia. A hoci sa pred časom jej rodičom podarilo prekonať nenávisť a politické boje, i ona sama musí prejsť náročnými skúškami, aby dosiahla vytúžené šťastie. 

"Bol skvelý diplomat a dobrý špeh, ale pokiaľ ide o umenie atentátnika, mal talent. Jedinou presnou strelou zničí francúzsku vojnovú mašinériu a Serafina sa nebude musieť vydať za toho Rusa. Napoleon Bonaparte musí zomrieť. Nerobil si ilúzie, že to prežije. Už sa pokúšali zabiť cisára aj iní a všetci odvisli na šibenici alebo inak inaj popravili. Netrápilo ho to. Vďaka tomu činu sa stane nesmrteľný a slávna smrť je vždy lepšia než takýto život... " (str. 49)

Konflikty - citové, morálne či politické - sú hnacím motorom Princeznej. Gaelen Foley totiž ostáva verná svojej povesti a jej hrdinovia ani zďaleka nie sú len obyčajné krehké romantické duše. Keď si to situácia vyžaduje, okamžite sa prejaví ich druhá stránka a sekajú nepriateľov hlava-nehlava. Do hry o lásku a moc na ostrove Ascencion tentoraz vstupujú ruské a francúzske záujmy. Napoleonove výpravy neobchádzajú ani náš známy úrodný kus zeme, a do oka padne (či skôr mladá dedička) aj násilníckemu princovi z východnej Európy. Nečudo, že je Serafina objektom túžob aj zákulisných machinácii, a tak musí byť jej bezpečnosť chránená v najvyššej miere. Jej ochrancom sa stane Darius Santiago, sirota, ktorej sa jej rodičia kedysi ujali a poskytli jej domov, výcvik aj budúcnosť. Darius si nadovšetko váži svojich patrónov aj povinnosti, no múry odstupu sa rúcajú vždy, keď je Serafine nablízku. Mladí zaľúbenci musia zviesť boje na viacerých frontoch, ale sladké víťazstvo za to rozhodne stojí...

"V istých chvíľach túžila kričať a rozhádzať všetky kvetinové aranžmány na pódiu, ale iba sedela ako porcelánová bábika, ruky zložené v lone, na tvári vrytý úsmev, až ju boleli líca. Toto je môj osud, hovorila si, pre toto som sa narodila. Nech to stojí čokoľvek, ochráni otca aj Rafaela pred stratou trónu, ochráni svoj ľud pred vojnou. Namiesto kráľovských občanov budú zomierať chudáci ruskí regrúti. Je to spravodlivé? Mohla iba pozorovať mladého vojnového hrdinu s nenávistným pohľadom v očiach. Nikto ani netuší, aký je v skutočnosti, premýšľala." (str. 199)

Dariusa sme už mali možnosť stretnúť v Pirátskom princovi. Ide síce o samostatné príbehy, ale je príjemné vidieť posun charakterov. Väčšina sérií sa navyše odohráva v krátkom časovom rozpätí, zatiaľ čo tu máme presah do ďalších generácií. Nazdávam sa, že ide o náročnejšiu kompozíciu, ale Gaelen Foley to zvláda s prehľadom a šarmom. Do svojho príbehu zapracovala atentát na Napoleona, smútok nad smrťou milovanej osoby, ťažobu zodpovednosti, no hlavne lásku, aká sa len tak nevidí - založenú na hlbokej vášni i strhujúcom dobrodružstve. Tretia (a záverečná) časť sa má venovať princovi Rafaelovi, čím sa uzavrú osudy celej rodiny vládnucej na ostrove Ascencion. Je akýmsi zvláštnym zvykom, že prostredné diely sérií sú len istou výplňou, čo ju drží pohromade. Princezná je našťastie povestnou výnimkou a ponúka skvelý čitateľský zážitok. Od Gaelen Foley sa však ani nič iné čakať nedá.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slovenský spisovateľ

Diskusná téma: Na dobrú romancu sa oplatí počkať (G. Foley - Princezná)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok