Lekársky triler konečne aj na Slovensku (N. Olvecký - Nečakaná diagnóza)

08.01.2016 07:50

Keďže o súčasnej slovenskej tvorbe mám celkom slušný prehľad, plesám nad každým počinom, ktorý prinesie niečo nové a nie je jeho prvoplánovým cieľom zviezť sa na vlne dominantného žánru. Nitriansky autor Noro Olvecký má na svojom konte zatiaľ dva romány a oboma titulmi trafil do čierneho. Zároveň sa vyprofiloval ako spisovateľ, venujúci sa dvom oblastiam - skutočným príbehom a lekárskym trilerom (čo sa niektorým nepodarí ani po dvoj-, trojnásobnom počte kníh, mňa nevynímajúc :D). Po debute Na krídlach duše teda obohatil pulty kníhkupectiev o román Nečakaná diagnóza, kde v plnej miere zúžitkoval pracovné skúsenosti. Noro má skvelú schopnosť budovať napätie, nenápadne poučiť a zároveň citlivo pristupovať k ľudským tragédiám. Najmä keď zákerný parazit ohrozuje život dieťaťa...

"Iba pred chvíľou sa v príjmovej ambulancii infekčnej kliniky museli rozlúčiť so synom a noc, ktorá ich čakala, mala byť najdlhšou v ich živote. Po prvýkrát bol Peter v nemocnici, a navyše sám. A po prvýkrát prežívali oňho strach ako dosiaľ nikdy. Klaudia mohla konečne odhodiť masku a uvoľniť spod nej emócie, dovtedy dôsledne ukrývané pred Petrom. Celú cestu preplakala a Tomáš sa ju márne snažil utešiť."

Hlavnou postavou je biológ Tomáš Rybanský, hoci hýbateľom deja je jeho syn Peter. Ten nečakane ochorie, no napriek jeho stále sa zhoršujúcemu stavu lekári nevedia určiť správnu diagnózu. Tomáš sa nemieni len nečinne prizerať a s podozrením na zákernú, hoci pomerne vzácnu chorobu berie pátranie po jej pôvode do vlastných rúk. Čas je však veľmi vzácnou komoditou a bežné prostriedky sú nepostačujúce. Našťastie mu pomôže súkromné laboratórium, no to ani zďaleka neznamená, že Peter sa uzdraví. Diagnóza je jedna vec, ale úspešná liečba je niečo celkom iné. Pomoc nájde Tomáš aj v bývalej priateľke Zuzane, ktorá pracuje v spomínanom centre a sama sa potýka s nepríjemnými osobnými problémami. Nemenej významnými postavami sú aj Petrova lekárka, jeho matka Klaudia či samotná améba, ktorá sa usadí v mozgu a v snahe zabezpečiť si existenciu spôsobuje nositeľovi smrteľné ohrozenie. Tomáš sa však nevzdáva a bojuje do posledného (?) dychu.

"Čakala ho jedna z najťažších úloh dňa - oznámiť Klaudii zlé správy. Srdce mu bilo ako splašené. Vôbec netušil, ako to urobiť. Márne si po ceste z Banskej Bystrice lámal hlavu nad nejakou prijateľnou a šetrnou možnosťou, nič vhodné mu nenapadlo. V istej chvíli mu dokonca preblesklo hlavou, že ju uchráni pred zraňujúcou pravdou, tak ako to robil od rána, no vzápätí myšlienku zavrhol. Aj tak sa všetko dozvedela v nemocnici od primárky a jeho snaha by vyznela ako ďalšie klamstvo. Musel jej to povedať a byť pripravený na všetky reakcie."

Nečakaná diagnóza vás vtiahne už od prvých stránok a nepustí, až kým neprevrátite tú poslednú. Noro Olvecký napísal knihu, ktorá ašpiruje na jeden z najlepších kúskov za rok 2015. Verím, že autor si nájde široký okruh čitateľov a ešte veľmi dlho bude "plodiť" rovnako pútavé tituly. Ide v prvom rade o medicínsky triler, ale nájdete tu aj nefalšovanú rodinnú drámu a spoločenskú problematiku. Dej nenudí, graduje a priam z neho cítiť zúfalstvo bezmocného rodiča. Román má však aj jeden zápor - je možné, že po jeho prečítaní sa budete na verejné kúpaliská pozerať úplne inak ako doteraz. Tento žáner Norovi sedí. Niektorí ho možno prirovnajú k Robinovi Cookovi, ale raz - a iste čoskoro - príde chvíľa, keď budú iných začínajúcich autorov prirovnávať k Norovi Olveckému

 

Diskusná téma: Lekársky triler konečne aj na Slovensku (N. Olvecký - Nečakaná diagnóza)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok