Prekonávanie hraníc morbídneho trileru (Mo Hayder - Vlk)

13.12.2015 11:41

Britská spisovateľka Mo Hayder ma už predošlými dvomi knihami, ktoré vyšli v českom preklade (Panenka, Kůže), presvedčila o svojom nezvyčajnom rozprávačskom talente. Takzvaný morbídny triler, osobitá kategória rozšíreného žánru, nadobúda v jej spracovaní nový význam. Nečudo, že za novinku Vlk získala prestížnu Edgarovu cenu. Vtiahla ma viac ako jej ostatné knihy a neraz ma prekvapil vývin deja. Priestor domu, kde sa odohrával, navyše poskytoval skvelú kulisu pre budovanie tiesnivej atmosféry. Mal som pocit, že stabilný vyšetrovateľ Jack Caffery v tomto príbehu ťahá za kratší koniec, keďže ani netušil, k čomu smeruje hľadanie majiteľa stratenej fenky. Policajné praktiky a naháňanie zločinca išli trochu do úzadia, ale zato hlavný záporák (či záporáci?) to bohato vynahradili. 

"Honig schází po schodech až ke křoví a zastavuje se v místě, kde visí vnitřnosti. Napůl doufal, že je nějaké zvíře mezitím sežralo, ale střeva zůstavají netknutá. Budou je muset sundat sami. Jsou z jelena, kterého včera zabil Číman Ian, ale na rodinu zapůsobila efektně. Před patnácti lety rozvěšel Kable střeva naprosto stejně jako vzkaz pro policii. Dal si načas s pečlivým naaranžováním, přestože někdo mohl jít klidně kolem a načapat ho."

Príbeh sa krúti okolo jednej zámožnej rodiny. Tá sa pred pätnástimi rokmi potýkala s nevídane sadistickým zločinom. Bývalý priateľ mladej Lucie a jeho vtedajšia priateľka boli zavraždení a ich vnútornosti rozvešané práve v záhrade Anchor-Ferrersovcov. Daná udalosť mala vplyv na celý ich ďalší život; jediný, kto z nej profitoval, bol hlava rodiny Oliver. Využil vrahovo modus operandi na vytvorenie nového raketového navádzacieho systému Vlk, o ktorý prejavili záujem mnohé zbrojárske firmy. Zabijak Minnet Kable našťastie skončil vo väzení, no odrazu sa opakuje desivý zážitok z minulosti. Anchor-Ferrersovci opäť objavia v záhrade vnútornosti a vzápätí ich dvaja cudzinci uväznia v ich vlastnom dome. Zdá sa, že majú vlastné plány a s pôvodným zločinom ich úmysly nesúvisia. Ich cieľom je mučiť ich, vyvolať v nich strach a... čo presne, to si musíte prečítať sami, ale buďte si istí, že tu to zďaleka nekončí. Niekto má očividne živý záujem o to, aby rodina zaplatila za dávne hriechy a ktovie, či pred pätnástimi rokmi polícia odviedla kompletnú prácu? Všetko totiž smeruje k poznaniu, že Minnet Kable ešte nepovedal posledné slovo...

"Ve chvíli, kdy na oběti zaútočil sekáčkem na led, byl Hugo polonahý a ležel čelem na Sophii. Kableův první úděr způsobil Sophii relativně povrchové zranění, když sekáček na led prošel Hugovým břichem a pronikl jí pod kůži. Sophie krvácela, ale dokázala se vysoukat zpod těžce raněného přítele a utéct do lesa. Hugův osud však byl od první chvíle zpečetěn. Sekáček mu pronikl hýžďovými svaly do spodní části páteře a přerušil životně důležitý nerv zodpovědný za pohyb nohou. Nebohý Hugo se tak od první chvíle nemohl hýbat od pasu dolů."

Vlk je v rámci svojho žánru na špici. Mo Hayder sa evidentne prekonáva a stále presviedča čitateľov o tom, že dokáže posunúť hranice morbídnosti a nechutnosti. Samozrejme, v dobrom. Je pravda, že sa nenecháva obmedzovať, nič nezatajuje a jej opisy sú neraz vrcholne naturalistické. Bez nich by však jej knihy stratili svoj osobitý štýl, a to by bola škoda. Ďalšou veľkou devízou sú prekvapivé zvraty. Hlavne v druhej polovici knihy sa pripravte na "wtf?-momenty". Keď už si myslíte, že sa niečo prišli (a možno sa vám to vzápätí aj potvrdí), čakajte ešte nejaké prekvapenie navyše. Hayderová vie, ako sa pohrať s mysľou čitateľa. V tejto časti sa síce nevyskytuje Cafferyho netypická "parťáčka" Blcha, ale vzhľadom na dej je jej neprítomnosť logická. Príbeh poodhalí aj čo-to z Cafferyho pohnutej rodinnej situácie, a už teraz som zvedavý, ako sa séria posunie nabudúce.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

Diskusná téma: Prekonávanie hraníc morbídneho trileru (Mo Hayder - Vlk)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok