Morbídna atmosféra sychravého Anglicka (Mo Hayder - Kůže)

07.08.2015 11:56

Britskej autorke Mo Hayder som prišiel na chuť len nedávno. Prvá kniha, ktorú som od nej čítal, bola Panenka. Až vďaka nej som pochopil, čo sa ukrýva za pojmom "morbídny psychotriler". Takú temnú, ponurú, miestami priam depresívnu atmosféru som nezaznamenal u žiadneho iného spisovateľa či spisovateľky. To však nie je jediné plus. Netreba zabúdať ani na prepracovaný dej a postavy, ktoré si rýchlo obľúbite napriek očividným (ak nie priam fatálnym) chybám, ktorých sa dopúšťajú. Aj v tomto vidím veľký prínos Hayderovej v oblasti žánru - nejde len o klasické riešenie určitého prípadu, ale aj o náročné morálne dilemy. Kam by ste boli ochotní zájsť pri ochrane ľudí, na ktorých vám najviac záleží? Prekročili by ste hranice a dokázali žiť s vedomím, že sa nebudete môcť vrátiť späť? Nejednoznačnosť hrdinov dodáva autorkiným knihám nádych nečakanej originality. Kůže je síce štvrtým románom v poradí série o detektívovi Jackovi Cafferym, ale vzhľadom na udalosti v ňom opísané je, povedal by som, pre postavy ťažiskovým. 

"Zulský výraz, jejž Caffery nevyslovil před superintendentem nahlas, v něm vyvolával mrazení. Tokološe. Čtyři jednoduché slabiky znamenaly něco silného. Znamenaly znětvoření, zborcenost, splynutí všech afrických pověr do jediné postavy: do postavy s tělem urostlého paviána a opičím obličejem. Do pomocníka šamanů, do tvora se srdcem afrických stěpí. Sedí mezi stíny. A upřeným zrakem pozoruje okolí."

Jackovi Cafferymu nedá pokoj uzavretý prípad afrických prisťahovalcov, ktorí zabíjali kvôli častiam ľudských tiel využívaných pri obradných rituáloch. Podľa záznamu kamery bol na mieste činu ešte niekto. Alebo niečo...? Poverami opradené vyšetrovanie ho činí paranoidným, no aj tak sa usiluje prísť veci na koreň a zistiť, kde (a či vôbec) sa pohybuje bájny tvor tokološe. Odsunie preto aj pátranie po nezvestnej rádoby celebrite Misty Kitsonovej. Drogovo závislá manželka slávneho futbalistu odišla z liečebne a odvtedy sa po nej zľahla zem. Do pátrania po nej sa zapojí aj Phoebe "Blcha" Marleyová, veliteľka oddielu policajných potápačov. Už to vyzerá, že medzi ňou a Jackom by mohla preskočiť iskra, keď Blcha učiní poriadne šokujúce zistenie. V kufri svojho auta totiž objaví niekoľko dní starú mŕtvolu Misty Kitsonovej. Uvedomí si, že za jej smrť je zodpovedný jej brat, a v snahe uchrániť ho hľadá cesty, ako z hroznej situácie vykľučkovať. Práve ona, ktorá bojuje so zločinom, sa sama stane spolupáchateľkou jedného z nich. Popri tom musí zamaskovať stopy vedúce k ich rodine a zároveň sa podieľať na vyšetrovaní s Cafferym. A tiež naďalej pomáhať pri pátraní po Misty Kitsonovej. K tomu sa napokon ešte pridruží šialenec, ktorý svoje obete (zvieracie i ľudské) fascinovane sťahuje z kože...

"Vyfoukla z plic všechen vzduch, opřela si hlavu o kmen a zadívala se na místo, kde se nad stopami pneumatik vznášel ve víru za autem lidský vlas. Byl světlý a polámaný, odrážel se v měsíčném světle a houpavě se snášel k zemi jako pírko. Blecha věděla, z které hlavy tenhle vlas pochází. Z hlavy Misty Kitsonové. Ne z živé Misty, která se potácí po ztichlé silnici a v rukou svírá kabelku a mobilní telefon, nýbrž z mlčící a nehybné Misty. Z té, která teď leží ve vlastních tělesných výměšcích v jedné vaně ukryté patnáct kilometrů odtud."

Román Mo Hayderovej nie je nenáročné čítanie. Zapôsobí na vás a vytiahne na svetlo najtemnejšie predstavy. Čitatelia si však už na jej štýl navykli a ja takisto. Som zvedavý, s čím vyrukuje nabudúce, pretože nie všetky dejové línie sa uzavreli a je viac než isté, že nás čaká ešte poriadne napínavé čítanie. Na prvý pohľad hlavný námet (psychopat posadnutý kožou) je v podstate na vedľajšej koľaji, ale to vôbec nevadí. Príbeh sa viac sústreďuje na ústredné duo Jack Caffery - Blcha Marleyová a ich dôkladné preskúmanie. Čiže ak niekto doteraz nemal s tvorbou Mo Hayderovej česť, Kůže ho viac než dobre vovedie do vzťahov medzi postavami. Nehovoriac o tom, že vám môže privodiť ťažkú noc, ak ju budete čítať pred spaním. Aj v tom spočíva jej jedinečnosť.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Morbídna atmosféra sychravého Anglicka (Mo Hayder - Kůže)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok