Mladícke dobrodružstvo v japonskom šate (R. Ahdiehová - Plameň v hmle)

20.01.2019 10:28

Priznám sa, že bývam niekedy skeptický voči novým autorom či autorkám (neznámym pre mňa), ale už som sa viackrát presvedčil, že vydavateľstvo CooBoo má cit pre dobré príbehy a vie, čo jeho čitatelia chcú. A do čierneho sa editor trafil aj v prípade Renée Ahdiehovej. Autorka s nevšedným menom prináša aj netypický príbeh. Ten je totiž zasadený do obdobia japonskej histórie, plnej tajomna, cti, nevyrieknutých právd a nebadanej mágie. Plameň v hmle je prvou časťou série a ak si udrží latku (vieme, ako to niekedy s pokračovaniami dopadne), je sa na čo tešiť. Nejde o typickú romancu ani príbeh s fatazijnými prvkami, hoci aj tie sa tu nájdu. Román je vyjadrením túžby po samostatnosti, nezávislosti a spravodlivosti. Hlavná hrdinka Mariko tiež nie je nijaká krehká kvetinka, napriek tomu, že pochádza z vysokej vrstvy.

"Horúčava rozširujúceho sa ohňa bola čoraz neznesiteľnejšia a Mariko pocítila, ako jej po krku stekajú pramene potu. Plameň praskajúci pri jej nohách spaľoval kožu mŕtvej Čijo. Zo zápachu spáleného mäsa sa jej zdvihol žalúdok. Pot jej stekal za tvrdý biely golier. Rozhodni sa, Hattori Mariko! Ako by si chcela zomrieť? Mariko vedela, že nastal čas urobiť viac. Byť niekým viac. Nezomrie ako zbabelec. Mariko je dcéra samuraja. Sestra Draka z Kai." (str. 25)

Autorka nedá čitateľovi vydýchnuť, každá kapitola niekam posúva dej a v texte by sa našlo len minimum hluchých miest. Mariko je na ceste do cisárskeho mesta, kde sa má vydať za brata následníka trónu. Lenže cestou cez les so zlou povesťou prepadne ich konvoj neslávne známy Čierny klan. Mariko považujú za mŕtvu, no ona namiesto toho, aby sa vrátila domov a čelila sklamaniu a vyšetrovaniu, sa púšťa do pátrania po pravde. V preoblečení za chlapca sa dostane k Čiernemu klanu v snahe zistiť, kto im zaplatil za jej smrť... Renée Ahdiehová využila tradičný námet preniknutia do nepriateľského tábora, pričom ho ozvláštnila Marikiným prevlekom. Japonské prostredie dodáva celému románu skvelý nádych, čo umocňujú aj reálie - do textu sú zapracované miestne názvy. Väčšina z nich je vysvetlená priamo na mieste, pri iných treba nahliadnuť do obsažného slovníka na konci knihy. Môžete si tak rozšíriť svoje poznatky o japonskej móde, zbraniach, jedlách či nápojoch.

"Mariko zbadala náznak pobavenia a tichej výzvy. Odpovedal ďalším kradmým bozkom. Ókami mal ešte stále položenú ruku medzi nimi, jeho dlhé silné prsty sa dotýkali jej pokožky. A keď tá ruka skĺzla ku krku - a on sa k nej pritlačil a so zatvorenými očami ju pobozkal, Mariko ho už nechcela pustiť. Nikdy. No bola to chyba. To všetko. Pretože odkedy ho pozná, pohŕda všetkým, čo sa spája s týmto chalanom. Ale naozaj? Celé to bolo zložitejšie. Cítila tichú žiadostivosť. Nevyslovenú prosbu. Neprestávaj. Ókami sa prevalil na chrbát a Mariko sa ocitla na ňom." (str. 219)

Plameň v hmle je príjemné prekvapenie, fanúšikom young adult by určite nemal ujsť. Má našliapnuté na skvelú sériu, už len vzhľadom na netradičné dejisko, ktoré iste poskytuje autorke mnohé námety. Páči sa mi aj romantická línia; spočiatku som sa nazdával, že Mariko venuje svoje city inému chlapcovi, ale môj predpoklad bol mylný. A som rád. So svojím vyvoleným tvorí Mariko omnoho lepší pár, ich iskrenie je cítiť aj zo stránok knihy. Postavy chlapcov každopádne vyhrávajú na plnej čiare. I keď tiež treba uznať, že hoci majú len šestnásť, správajú sa prinajmenšom ako tridsiatnici, čo mi k nim vždy nesedelo. Čo mi ale pri čítaní vadilo, bola slabšia jazyková úprava, na akú nie som u vydavateľstva zvyknutý. Chýbajúce čiarky v súvetiach miestami pozmenili význam viet, inokedy boli namiesto nich bodky a vznikli dve vety, ktoré samé osebe tiež nedávali veľký zmysel. Dokonca som natrafil aj na dve hrubice... Celkový dojem z knihy to našťastie veľmi neovplyvnilo a Renée Ahdiehovú umiestňujem na svoj zoznam žiadaných autoriek.

Recenzia vznikla vďaka spolupráci s mediálnou spoločnosťou Albatros Media.

Diskusná téma: Mladícke dobrodružstvo v japonskom šate (R. Ahdiehová - Plameň v hmle)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok