Čarovná séria z knižného sveta (R. Caine - Z kostí a inkoustu)

13.02.2018 16:06

Už sa opakujem, ale zas tu máme autorku, ktorá bola schopná aj v tom obrovskom množstve young adult titulov prísť s neopozeraným námetom. A to dokonca so spoločenským presahom. Pochvala však iste patrí aj editorom tunajších vydavateľstiev, ktorí majú nos na dobré tituly. Velká knihovna je nová séria zahŕňajúca (pravdepodobne) päť dielov. Kniha Z kostí a inkoustu otvára svet plný kníh, mágie a dobrodružstva, ktorý sa určite aj u vás (tak ako u mňa) zaradí na popredné miesta obľúbenosti. Rachel Caine prejavila obrovskú dávku fantázie a rozhľadu. Zo starovekej legendy si vzala všetky pútavé ingrediencie a namiešala z nich koktejl s plným využitím ich potenciálu. Alexandrijská knižnica je síce strediskom vzdelanosti a informácií, no zároveň ukrýva aj mnoho temných tajomstiev, pri ktorých je otázne, či by mali uzrieť svetlo sveta.

"Jess se na moment zastavil, byla to totiž ta nejladnější a zároveň nejděsivější věc, kterou kdy spatřil. Viděl, jak se žena ohlíží s tváří plnou strachu. Jak lev dopadl, její křik utichl... ale lev ani na chvilku nespustil pohled z Jesse. Zabil tu ženu, nechal ji ležet a pokračoval přímo k němu. Jess slyšel bzučení a cvakání soukolí uvnitř lva. Ani nestihl pocítit strach. Myslel si, že už vyčerpal veškerou energii, ale teď, teď, když se ocitl tváří v tvář smrti, se dal na útěk."

Svetoznáma a legendami opradená knižnica v Alexandrii nielenže nebola v antickom období zničená, ale momentálne (respektíve v čase príbehu) kontoluje všetky informácie a knihy na svete. A hlavný hrdina Jess Brightwell sa ocitne vo víre všemožných zákutí ponurého sytému. Je totiž pašerákom kníh, ktoré neraz ľahnú popolom, a keď sa mu naskytne možnosť stať sa priamou súčasťou vzdelávania a práce vo Veľkej kžnicni, neváha. Napokon, môže to prospieť i jeho rodine a biznisu postavenom na podpultovom predávaní zakázaných zväzkov. Lenže dovtedy nemal ani potuchy, nakoľko si vodcovia knižnice zakladajú na vzdelaní a vedomostiach. Tie sú pre nich cennejšie a trvácnejšie ako ľudský život. A každého kacíra, ktorý by hlásal čosi iné, je nutné premeniť na prach. Jess sa čoraz viac ponára do sveta písmen a slov a po boku so spolužiakmi a učiteľmi (pričom nie každý zdieľa jeho odhodlanie) sa snaží prísť na to, ako si zachovať hodnoty napriek všemocnému útlaku.

"A pak před sebou spatřil černý záblesk, jenž se pohyboval rychleji než všechno ostatní. Zahlédl Santiho a věděl, že Santi ho neviděl. Praváci se obvykle nedívají doleva, když se snaží setřást pronásledovatele. Dívají se doprědu a ohlížejí se pravou stranou, jedině že by je něco upoutalo. Chytí ho. A opravdu ho chytil. Vynořil se přímo za Santiho levým ramenem, strhl sputaného muže k zemi a voják se odkutálel o několik metru dál od cesty a budov, na stinný, kamenitý plácek. Santi frustrovaně zaječel, ale Jess ho skoro neslyšel, neboť měl něco s ušima. I s očima, protože černé záblesky se stále stupňovaly."

Milujem knihy, kde hrajú knihy dôležitú úlohu. Pripomína mi to detské časy, keď boli stránky bránou do iných svetov. Dnes to vnímam o niečo racionálnejšie, pragmatickejšie. Ale Velká knihovna ma dokázala preniesť späť do uličiek plných zväzkov, ukrývajúcich tisícky rôznych príbehov. Rachel Caine očividne tiež oplýva láskou k písanému slovu a túto vášeň prenáša aj na čitateľa. Jej Jess je sympatický darebák, ktorým trafila do čierneho. Som rád, že mu vdýchla život, a nezvolila (ako to býva skôr zvykom) dievčenskú hrdinku. Do deja pasoval oveľa viac, je akýmsi ekvivalentom Harryho Pottera. Napokon, Londýn zohráva svoju rolu aj tu, i keď príbeh sa odohráva v roku 2025. Okrem samotného deja vás zaujme aj vydarená obálka, s ktorou sa grafici pekne vyhrali. A autorka ku koncu románu pripojila aj zoznam skladieb, ktoré jej pomáhali vytvárať atmosféru pri písaní. Skúste si ich pustiť námatkovo aspoň zopár, som si istý, že náladu diela si tak ešte viac zvýrazníte. Z kostí a inkoustu je skvelý štart. Budem silno dúfať, že autorka naplní očakávania a aj v ďalších častiach série nám ponúkne takúto čarovnú jazdu. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem mediálnej spoločnosti Albatros Media.

Diskusná téma: Čarovná séria z knižného sveta (R. Caine - Z kostí a inkoustu)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok