Vražda novinárky je len začiatok (Macháčová + Dyda - Škandál v lepšej spoločnosti)

28.02.2016 18:57

Adriana Macháčová sa už dávno etablovala ako autorka románov o vzťahoch, vyznačujúcich sa moderným štýlom a pútavými námetmi. V spojení s Róbertom Dydom obohatili slovenskú literatúru o ďalší prvok - odosobnený, až ironický pohľad na rôzne oblasti verejného a spoločenského života. Začiatkom roka im vyšla už tretia kniha, čím potvrdili nielen svoju plodnú spoluprácu, ale aj čitateľský úspech. Ako napovedá názov, Škandál v lepšej spoločnosti predstavuje vyššie postavené osoby, ktoré musia mať na zreteli tak vlastné problémy, ako aj ich dopad na okolie. Stačí málo, aby na povrch vyšli utajené skutočnosti, skryté túžby a boli odhalené pravé tváre zúčastnených. Otázne je, či sa z toho dokážu poučiť, alebo budú naďalej zotrvávať vo svojej neistej ulite...

"Život sa jej šúverí ako suchý list v jeseni. Napokon aj ona zvädne v kresle tohto bytu, opustená a s pohárom vína v ruke. Cítila to v kostiach. A za všetko môže jeden odporný mail... Možno sa  zbytočne plaší a za všetkým je iba skorý predvolebný útok konkurencie alebo nejaký nespokojný klient. Náhodne urobená trošku šteklivá fotorgrafia dokáže roztočiť pekelné koleso."

Ústrednou postavou je úspešný právnik Albert Wolf. Silná skupina v pozadí ho má vďaka svojej moci a kontaktom v úmysle pretlačiť do celoštátnej politiky. Dlhodobé plány sa však začnú rúcať, keď dôjde k zavraždeniu známej novinárky Petry Brunovskej. Tá bola už nejaký čas Wolfovou milenkou a takáto škvrna na jeho inak čistej povesti by mohla zasadiť krutú ranu politickým ambíciám. Nehovoriac o tom, že sa pre ich pomer stáva jedným z podozrivých. Počet možných páchateľov začína odrazu narastať, pretože Petra rozhodne nebola nekonfliktnou osobou. Jej články ťali do živého, jej kolega o nej tajne sníval, o jej existencii sa dozvedela aj Wolfova manžela Izabela. Wolfa mal v merku aj jeho koncipient, ktorý sa mu túžil pomstiť v menej svojich rodičov... Motívov je neúrekom, nitky zločinu a prepojení z minulosti sa postupne odvíjajú a vy ako čitatelia napäto čakáte, kedy všetko praskne. Nikto netuší, ako napokon celý škandál ovplyvní ich životy a ako sa ich činy obrátia proti nim.

"Včera večer, keď sa vrátil domov a prihlásil sa na facebook, zistil, že je plný sústrastných komentárov, odkazov a konšpiračných teórií, ktoré zdieľali status šéfredaktora Fokusu o smrti Petry Brunovskej. Nielen bývalí kolegovia z brandže, ale aj obyčajní ľudia boli jej smrťou otrasení. Ako prechádzal jednotlivé reakcie, všimol si, že ani jedna nebola negatívna. Ľutovali ju, spomínali v dobrom, opisovali ju ako pracantku a slušnú babu, hoci to bola novinárka, ktorá išla kdekomu po krku a zoznam jej nepriateľov sa mohol počítať na desiatky."

Autorské duo Macháčová & Dyda má talent uvariť chutné jedlo aj z mála ingrediencií. Keď sa to tak vezme, v románe sa toho veľa neudeje, väčšinou ide o striedanie uhlov pohľadu na dané situácie. Menší počet zvratov je však bohato vynahradený dôsledným odlíšením postáv. Každá je jedinečná, má inú motiváciu aj charakter, čo oceňujem. Nie sú čiernobiele, platí u nich stará známa pravda, že každý je za určitých okolností schopný vykonať zlé veci. Páčil sa mi aj sarkastický nadhľad, ktorý vanie z väčšiny námetov - politiky, nevery, potláčania túžby, pocitu nedocenenia... Autori si nekladú za cieľ moralizovať, ale ponúknuť zábavné i napínavé čítanie o tom, ako sa môžu dokonalé životy v okamihu zvrtnúť. Podľa dostupných informácií čoskoro prerazia aj v nemecky hovoriacich krajinách, z čoho mám naozaj radosť. Zlepšujú sa totiž s každou novou knihou

 

Diskusná téma: Vražda novinárky je len začiatok (Macháčová + Dyda - Škandál v lepšej spoločnosti)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok