Malé prekvapenia sú cestou k šťastiu (M. Woodová - Jeden z milióna)

25.06.2017 07:50

Monica Woodová bola doposiaľ pre mňa neznámou autorkou, ale jej kniha ma zaujala obálkou a anotáciou. Mám rád životné príbehy ľudí tiahnuce sa dlhými rokmi. Ponúkajú väčšinou komplexný pohľad na osudy rôznych jedincov, zmeny v spoločnosti i vo vnútri samotných postáv. Román Jeden z milióna rozhodne nebol v tomto smere sklamaním. Práve naopak, nájdete v ňom toľko nevšedných postáv a myšlienok, že sa miestami zastavíte a premýšľate nad tým, že autorka svojimi slovami naozaj triafa do čierneho. Príbeh je postavený na vekovom kontraste stoštyriročnej Ony Vitkusovej a jedenásťročného chlapca. To umožňuje Monice Woodovej nahliadať na život z odlišných uhlov a nachádzať netypické momenty aj vo všedných situáciách. 

"Dokázal by tento chlapec dvadsiateho prvého storočia nazbierať dostatok fantázie na to, aby si predstavil, ako vyzeralo jej telo zamlada, jej štíhle členky, hladké plecia a vlasy hnedé ako dub vytvarované do prstencových vĺn pripomínajúcich vyšľahaný sneh? Dokázal by preniknúť za jej blúzu a voľné nohavice vyblednuté pričastým praním a nahradiť ich svetlou popelínovou blúzkou, ktorú si kúpila v McKayovom obchode v júni 1916? Dokázal, pomyslela si."

Ona Vitkusová, pôvodom z Litvy, prišla s rodičmi do Ameriky ešte ako maličké dievčatko a prežila tam prakticky celý dlhý život. Ako stoštyriročná už veľa nečaká, žije príjemným, jednoduchým a stereotypným životom. Miestny skautský oddiel vypomáha občanom pri domácich prácach, ale Ona nie je s chalanmi spokojná. To sa zmení, keď k nej zavíta chlapec posadnutý Guinessovými rekordmi. Jeho zvláštny, i keď originálny svet ju rýchlo vtiahne a napokon sa medzi nimi počas niekoľkých sobôt zrodí nečakané kamarátstvo. Jedného dňa však už chlapec nepríde, ale namiesto neho sa na jej prahu zjaví jeho otec - neúspešný hudobník, aby jej oznámil, aby jeho syna už nikdy nečakala. Quinn chce splniť chlapcov sľub, a tak je to on, kto One vypomáha a po kúskoch spoznáva jej príbeh. Vysvitne, že všetci zúčastnení (chlapcovu matku a Quinnovu bývalú manželku nevynímajúc) si v sebe nesú smútok z minulosti a nakoniec sa rozhodnú, že nastal čas uzavrieť otvorené otázky a vyriešiť svoje vnútorné trápenia...

"Naposledy ovládla Quinna taká silná chuť na alkohol, keď sa deň po pohrebe ponoril do svojej pondelňajšej rutiny a zapisoval si plánované príjmy a výdavky na nastávajúci týždeň. Uprostred písania sa zarazil. Ako telegram z pekiel k nemu dorazilo zistenie, že jeho najväčší výdavok, chlapec, ktorý potreboval zdravotné poistenie, školské pomôcky a peniaze na obed, topánky a úspory na vysokú školu, už bol pasé. Zhlboka sa nadýchol a vypočítal sumu, ktorú by ešte dlhoval Belle, pokiaľ by sa ich syn dožil osemnástych narodenín. Vyšlo mu závratné číslo, ale rozhodol sa, že ho zaplatí čo najskôr. Ako formu pokánia."

Monica Woodová ma do svojej knihy vtiahla okamžite. Všetky ústredné postavy sú vynikajúce, hoci prím hrá, prirodzene, Ona. Nepovedali by ste, že už prekročila storočnicu, je zvedavá, samostatná a hlavu má stále plnú myšlienok, i keď niekedy skôr prevažujú spomienky. A to aj vďaka chlapcovi (jeho meno ostáva pred čitateľom ukryté), ktorý sa rozhodne zvečniť nahraním na diktafón jej príbeh. Ona sa tak rozpamätáva na podstatné okamihy svojej mladosti, prvej lásky, manželstva, materstva... A okrem toho spolu s chlapcom uvažujú, ako využiť jej vysoký vek a schopnosti na zápis do Guinessovej knihy rekordov. Text knihy Jeden z milióna je doplnený o úryvky z nahrávok a zápisy rekordov (niektoré z nich vám určite svojou zaujímavosťou utkvejú v pamäti). Spočiatku som sa obával, že príbeh bude stagnovať v prostredí Oninho domu, ale autorka využila celý jeho potenciál. Skĺbila tak romantiku, rodinnú drámu, road-movie a spoločenský román do jednej pútavej koláže, ktorá vás rozosmeje i dojme a prinúti zamyslieť sa, či skutočne využívate svoje dni naplno...

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Motýľ

Diskusná téma: Malé prekvapenia sú cestou k šťastiu (M. Woodová - Jeden z milióna)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok