Hrozby, o akých ani netušíme (M. Thelen - Krvavá karikatúra)

26.03.2017 13:56

Marko Thelen vtrhol na našu literárnu scénu v roku 2015 a teraz ponúka čitateľom svoj druhý román. Áno, vtrhol, pretože podľa mňa priniesol veľmi žiaduci a pozitívny vietor v žánri kriminálnych trilerov. Jeho pozícia experta v oblasti vnútornej bezpečnosti mu priniesla množstvo skúseností nielen v boji proti terorizmu či organizovanému zločinu, ale aj kontakty s kolegami po celom svete. Môže ich tak naplno využiť vo forme napínavých príbehov, ktoré majú čosi navyše - schopnosť poučiť a vtiahnuť čitateľa do exotického prostredia i nevšedných, globálnejších zápletiek. Krvavá karikatúra podobne ako jej predchodca Dlhé tiene Karibiku vychádza zo skutočných udalostí. O to viac sú zobrazené situácie a hrozby desivejšie a nútia k zamysleniu, čo všetko sa deje mimo dohľadu verejnosti a nakoľko reálna je hrozba útoku i u nás...

"Prvá miestnosť, ktorú teroristi pokropili spŕškou munície, bola kancelária webového správcu. V momente sa ocitol na zemi vážne zranený. Streľba sa prenikavo vryla do duší všetkých prítomných. Všetci v redakcii už vedeli, že sa deje niečo mimoriadne. Čas na správnu reakciu však nemal nikto. Dokonca ani policajný dôstojník zodpovedný za osobnú ochranu riaditeľa. Obaja ozbrojení muži vtrhli do rokovačky."

Denis Martinský sa po dobrodružstve v Karibiku znovu naplno púšťa do práce. Detektív a bezpečonostný expert školí policajtov vo Vietname, keď svetom otrasie správa o teroristickom útoku na francúzsky časopis Marlie Hebdom. Ich karikatúry sa stali tŕňom v oku fanatickým islamistom, a to ešte Denis netuší, ako sa do celého prípadu zamotá. Po splnení povinností si užíva chvíle oddychu aj so snúbenicou Edmonise, no ich vytúžený pokoj netrvá dlho. Martinský sa musí urýchlene presunúť do Dubaja, kde rozbieha pátranie po zmiznutej Slovenke. Adriana Kolárova pricestovala do Emirátov spolu s kamarátkou, aby si zarobila, no hlavne aby unikla z domova, ktoré bolo pre ňu peklom. Ako sa zdá, útechu našla v novom náboženstve, no Adrianina matka nebude mať pokoj, kým sa jej dcéra nevráti. Martinský tak čoraz viac pichá do osieho hniezda, až na seba privolá pozornosť nebezpečnej skupiny ľudí, napojených až na parížske teroristické útoky. Podľa všetkého majú omnoho vyššie ciele a Adriana má poslúžiť ako súčasť ich ďalších útokov. Pátranie po nezvestnej krajanke sa odrazu mení na zúfalý boj s časom...

"Gruzínci sa usilujú o vstup do Európskej únie a koketujú so Západom. Toto spojenie Martinskému dávalo zmysel. Džihádisti zničia symbol kresťanstva, snahu krajín na hraniciach Európy s Áziou spojiť sa so Západom a zároveň dajú úder do srdca západných veľmocí. Siedmeho januára v Paríži už vlastne podľa plánov začali... Zrazu ho zamrazilo. Spomenul si na telefonát s Kmeťom. Na Slovensku došlo ku krádeži rádioaktívneho materiálu. Pýtal sa sám seba, kto by kradol legálne evidovaný a prevážaný rádioaktívny materiál. Iné, ako teroristické použitie, mu nenapadlo."

Krvavá karikatúra by nemala ujsť žiadnemu fanúšikovi kvalitného krimitrileru. Exotické prostredie a širšie súvislosti dodávajú románu nádych svetovosti a neraz si vôbec neuvedomujete, že čítate knihu slovenského autora. Marko Thelen vie, ako udržať čitateľa v napätí, a nešetrí ani svojho hrdinu. Keby ste sa v zahraničí ocitli v núdzi, určite by ste chceli, aby vám pomocnú ruku podal práve Denis Martinský. Je spravodlivý, čestný, a najmä oplýva inštinktom vycítiť, že kdesi niečo nesedí. Škoda, že to všetko na úkor osobných vzťahov... Ja osobne fandím skôr jeho asistentke Veronike než Edmonise, preto dúfam, že sa moje očakávania časom naplnia. Ďalším pozitívnym faktorom je aj vykreslenie cudzích miest - priam máte dojem, že sledujete prenos plný farieb, zvukov, ba i chutí a vôní. Síce opis cesty Denisa a Edmonise po Vietname v úvode knihy bol trochu zdĺhavý a pre dej skôr zbytočný, no svoj účel navnadiť splnil. Kniha sa číta jedným dychom a o napínavom závere ani nehovorím. Čriepky deja sú poskladané presne a každý detail prípadu zapadne na svoje miesto. Zážitok z čítania vám nepokazia ani dve-tri zatúlané hrubice a dúfam, že Krvavá karikatúra čoskoro dostane ďalšieho knižného súrodenca.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Hrozby, o akých ani netušíme (M. Thelen - Krvavá karikatúra)

Via ako naplnené očakávania

Stanislava | 08.04.2017

Zaujímavá recenzia. Po prečítaní knihy sa s ňou úplne stotožňujem. Zopár slov by sa dalo ešte napísať k trojuholníku Denis - Edmonisa - Veronika, no verím, že autor to v ďalších častiach bude vedieť posunúť správnym smerom. Jednej známej sa páči, ako sa ten vzťah rozvíja a mne zas nie. Celkovo je to bombastická kniha s témou, s ktorou som sa ešte tak reálne a detailne nestretla.

Pridať nový príspevok