Problémy v raji (M. Thelen - Dlhé tiene Karibiku)

06.06.2015 08:22

Pod pseudonymom Marko Thelen sa ukrýva zbrusu nový slovenský autor, ktorý nieže vstúpil, ale doslova vletel do našej literatúry. Keby som nevedel, že ide o debutujúceho spisovateľa, myslel by som si, že už má za sebou niekoľko titulov. Výborne vystavaný príbeh, živé postavy a exotické prostredie ako stvorené na nadchádzajúce letné čítanie. Oblasť Karibiku pre mnohých znamená nádherné pláže a čisté more, no v Thelenovom románe sa do popredia dostáva jeho odvrátená strana. Priepastné sociálne rozdiely, zničujúce prírodené katastrofy, narastajúca zločinnosť a zneužívanie moci sú prekážkami, s ktorými sa musí vysporiadať detektív Denis Martinský pri riešení zložitého prípadu. Ako postava je zvládnutý skvelo, viem si ho živo predstaviť ako ťahúňa celej série kníh. A nielen jeho, ale aj jeho šarmantnú, organizovanú a sympatickú asistentku Veroniku. Verím, že táto dvojica ešte viackrát spríjemní čitateľom chvíle strávené spolu s nimi. 

"Pri pohľade z okna bolo v odraze bleskov vidieť zbesnelo uháňajúce mračná, ktoré pôsobili ako pretekajúci sa démoni. Pocit klesania v nebezpečne sa kolísajúcom stroji sprevádzalo stále väčšie napätie. Dažďové kvapky pretínali záblesky krídlového svetla a tvrdo narážali do trupu lietadla. Doslova mu pripomínali sekajúcu mačetu z trhoviska na Martiniku. Vôbec sa nedalo odhadnúť, ako vysoko je lietadlo nad zemou. Pristávanie pripomínalo scény z katastrofických filmov."

Denis Martinský vedie agentúru pomáhajúcu Slovákom v zahraničí. Už nejeden obyvateľ mu vďačí za záchranu z pazúrov cudzieho súdnictva a byrokracie. Hoci počtom pracovníkov nejde o veľkú firmu, svojou húževnatosťou a úspechmi si dokázali spraviť dobré meno. To sa ukáže aj vo chvíli, keď je na ostrove Haiti v Karibskom mori uväznená mladá Slovenka a obvinená z únosu a predaja detí za účelom adopcie. Lenže Táňa Bergiová tvrdí, že je nevinná a niekto chce na ňu len všetko zvaliť. Martinský si v tom čase užíva zaslúženú dovolenku na Martiniku, kde žije aj jeho krásna priateľka Edmonise. Keď sa dozvie o Táninom probléme, okamžite sadá na lietadlo a púšťa sa do vyšetrovania. Aby mu nečelil sám, prilieta za ním zo Slovenska aj Veronika, ktorá je Edmonise tŕňom v päte. Martinský si je vedomý vzájomnej žiarlivosti oboch žien, ale vernosť považuje za cnosť, hoci ho Veronika nesmierne priťahuje. Spoločne sa čoraz hlbšie ponárajú do vôd charitatívnych organizácií, dobrovoľníkov, ale aj miestnych gangov a policajných zložiek. Štyri zmiznuté deti sú pádnym dôvodom, aby bola Táňa Bergiová odsúdená a predstavovala exemplárny príklad pre ďalších podobných zločincov. Zatiaľ čo Veronika ostáva na Haiti a rozbieha pátranie v miestnom prostredí, Martinský sa púšťa na cestu po Karibiku až do brazílskych pralesov, aby našiel unesené deti a prišiel celej veci na koreň...

"Po neuveriteľnom a hrozivo vyzerajúcom obrade sa všetci mučeníci dočkali uvoľnenia. Páliace a svrbiace chrbty posiate pľuzgiermi veľkými ako orechy sa zmenili na oázy pod jemnými rukami žien, ktoré ich chladili palmovým olejom. Ich telá akoby sa voľne vznášali v priestore. Dotyky rúk nežného pohlavia a nanášanie tekutých výťažkov z palmy ich pritom sprevádzali a usmerňovali. Martinského košeľa by sa dala po tom, čo videl, celá žmýkať. Mal pocit, že je spotený hádam aj vo všetkých vnútorných orgánoch a ďakoval Bohu, že sa narodil na Slovensku, kde sa podobné tradície nevyskytujú."

Dlhé tiene Karibiku sú ako stvorené na čítanie kdesi na morskej pláži. A ak sa niekomu nepodarí vycestovať, príbeh vás dostatočne verne prenesie na exotické miesta. Markovi Thelenovi sa veľmi autenticky podarilo opísať všetky chute, farby i vône Karibiku, ale aj negatíva spojené s neľahkou životnou situáciou miestnej komunity a snaživcov vytrieskať z nej maximum. Klbko lží sa v deji rozplieta len postupne, krok za krokom sledujeme Martinského postup a dozvedáme sa ďalšie fakty. Pritom nie je isté, či je Táňa skutočne nevinná, ako tvrdí, alebo je iba dokonalou herečkou. Autor svojím debutom začal pomerne štýlovo, snáď si nastolený krok udrží aj do budúcna.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Problémy v raji (M. Thelen - Dlhé tiene Karibiku)

Netradičný úžasný román

Michaela | 17.09.2015

Pán Zákpočan..Čítala som vaše knihy. Najlepšie sa mi čítali mestá tieňov oba diely. Keď som si prečítala rezenciu na Marka Thelena, tiež ma to zaujalo. Vďaka pán Zákopčan za nu. Je to úžasný román, ktorý má svoje čaro. Je to niečo netypické čítať o slovákoch v Karibiku a ich strastiach. Navyše realistická téma a dosť aktuálna v súvislosti s viacermými zemetraseniami a zneužívaní ľahko zraniteľných. Detektív Martinský si získal moje srdce. Dúfam, že urobíte recenziu aj na ďalšie knihy Marka Thelena. Vďaka Miša

Odporúčam

Klaudy | 26.06.2015

Vďaka za recenziu. Keď som dočítala Dánovu novinku, nevedela som po čom siahnúť. Recenzia mi velmi pomohla. Čítanie to bolo neuveriteľne napäté. Skvele som strávila zopár večerov a veľa nových info som získala o karibiku. Štýl bol iný ako Dánovka a to bolo super čítať po sebe úžasného Dominika a nato môj vynikajúci nový objav Thelena. ODporúčam čítať Klaudy

Re:Odporúčam

Peter | 29.07.2015

Súhlasím s Klaudy. Štýl iný ako Dánovka ale tiež výborné čitanie.

Jedinečná kniha

Stanislava | 12.06.2015

Osobne odporúčam prečítať túto skvelú knihu. Kniha má vlastný žáner spájajúci detektívku a dobrodružstvo, cestopisné postrehy a špionážne príbehy a výborne vystavaný príbeh. Príbeh sa začína v roku 2010 po zemetrasení na Haiti. Slovenka, ktorá tam pracujem v záchranných tímoch, je obvinená z nelegálnej adopcie detí. Jej jedinou záchranou je detektív Denis Martinský, ktorý vedie agentúru pomáhajúcu Slovákom v zahraničí. A už nejeden krajan mu vďačí za záchranu z rúk cudzieho súdnictva a byrokracie. Pri riešení prípadu sa stretáva s mnohými ťažkými a zložitými situáciami, ktoré svojou húževnatosťou, intuíciou a koordinovaným prístupom k práci zvláda bravúrne. Nebezpečný dej je pretkávaný zvratmi a napätím. Kniha je výborná na cesty, relax, oddych ale aj na krásne slnečné teplé večery. Už teraz sa teším na ďalšie prípady od detektíva Martinského.

Pridať nový príspevok