Príťažlivo nebezpečná partia (M. Stiefvater - Havraní chlapci)

10.04.2017 18:08

Pred niekoľkými rokmi u nás vyšla séria Maggie Stiefvaterovej zameraná najmä na vlkolakov. Žiaľ, vôbec ma ňou nepresvedčila, nesedel mi jej pomerne ťažkopádny štýl. Vydavateľstvo Slovart u nás opätovne oživilo jej tvorbu novou sériou Havraní cyklus. Rozhodol som sa dať autorke ďalšiu šancu, hlavne preto, že Slovart má nos na dobré príbehy a vie, čím potešiť svojich čitateľov. U Havraních chlapcov som vydržal celý čas a uveril, že Stiefvaterová má na to, aby zaujala i mňa. Trochu pomalší štýl si síce stále zachováva, ale plne ho vynahrádza atmosférou a výbornými postavami. Teda... aspoň tými chlapčenskými, pretože hlavná hrdinka Blue je, paradoxne, tou najmenej zaujímavou postavou. Jediné, čo sa dá o nej povedať, sa dá zrhnúť do troch charakteristík - žije obklopená jasnovidkami, zosilňuje ich energiu a ak pobozká svoju pravú lásku, jej chlapec umrie. Na bohatú dejovú líniu to nestačí, ale ako kulisa pre pútavejšie námety je to akurát.

"Nechcelo sa jej veriť, že by takýto zápisník mohol patriť tomu nadutému havraniemu chlapcovi. Niekto mu ho musel dať. Možno patrí Adamovi. Z neho mala rovnaký pocit ako zo zápisníka: mágia, možnosť, úzkosť a nebezpečenstvo. Ako keď jej Neeve povedala, že sa duch dotkol jej vlasov. Blue si pomyslela: Kiež by si ty bol Gansey. No len čo jej to preblesklo hlavou, hneď vedela, že to nie je pravda. Lebo nech bol Gansey ktokoľvek, už si dlho nepožije."

Blue dostala do vienka okrem schopnosti zosilňovať energiu aj silno zakorenenú vieru v nadprirodzeno. Nečudo, vyrastá v rodine jasnovidiek, ktoré neobišli ani jej osud. Všetky sa zhodli, jej matku nevynímajúc, že ak pobozká chlapca, ktorého skutočne miluje, ten umrie. Blue nevie, ako presne si to má vysvetliť, ale rozhodne nie je ochotná zisťovať to v praxi. Jej život naberie nečakané obrátky, keď zbadá ducha Ganseyho. Patrí do skupiny štyroch havraních chlapcov - študentov elitnej školy a podľa všetkého do roka zomrie. Žeby práve Blueinou vinou? Nijako jej nejde do hlavy, prečo by sa mala zamilovať práve doňho, pretože jej myseľ aj city zamestnáva viac ďalší chalan zo štvorice - Adam. Aj on však ukrýva v sebe viac, než sa na prvý pohľad zdá, a Blue postupne mení svoj názor na havraních chlapcov, ktorých vnímala ako rozmaznaných, bohatých synáčikov bez perspektívy skutočného života. Gansey navyše bytostne túži po prebudení siločary nachádzajúcej sa v oblasti ich mesta. A kto by mu mal pri tom pomôcť viac než práve Blue? Ganseyho cieľom je prebudiť starého waleského kráľa, čím podľa legendy získa veľkú moc. Ale ako sa zdá, ten istý zámer majú aj ďalší ľudia. A nie všetci sú aj priateľsky naladení...

"Len ťažko si dokázala predstaviť, že by ju vystrašil strom, bez ohľadu na to, aký čudný les ho obklopuje. Vošla do diery a otočila sa tak, aby videla von. Vzduch vnútri bol vlhký a hustý. Bolo tam horúco, aj keď Blue vedela, že to spôsobuje hnilobný proces. Vďaka tomu jej pripadal rovnako teplokrvný ako ona. Vonku sa Adam ešte stále pevne objímal. Čo sa tu podľa neho stane? Zatvorila oči. Takmer okamžite ucítila dážď - nie vôňu búrky, ktorá práve zúrila, a závan vejúci z vody. Zrazu ucítila, že niečo sa dotýka jej tváre. Keď otvorila oči, bola vo svojom tele a zároveň ho sledovala opodiaľ."

Havraní chlapci ma dostali. Nemyslím samotnú knihu, ale konkrétne postavy. Gansey síce pôsobí priveľmi "papierovo", jeho postava má jasný účel, ale zvyšní traja - to už je iná kategória. Adam je odkázaný na čiastočné štipendium, snaží sa od života získať viac, a to čisto vlastnou zásluhou. Trpí pod otcovou agresivitou a Blue konečne predstavuje niečo pozitívne a čisté v jeho inak sivom osude. Ronan je drsniak, drzý a nespútaný, no pritom sem-tam preblesne na povrch aj jeho kladná stránka osobnosti. Som veľmi zvedavý, aký prerod ho čaká, pretože si kradol väčšinu scén, v ktorých sa objavil. A Noah? To je kapitola sama osebe. Keď sa vyjavil jeho osud, ostal som na stránu knihy civieť s otvorenými ústami. Výborný a nečakaný zvrat! Hlavný záporák popri tom vyznieva trochu smiešne a vôbec nie nebezpečne, na tomto mohla Maggie Stiefvaterová trochu viac popracovať, má jasný talent na vytvorenie silnej postavy. Nemusíte sa báť, ak vás prvé kapitoly nevtiahnu, dej sa rozbehne až okolo stej strany. Pasáž s objavením magického lesa mi pripadala s ohľadom na zvyšok príbehu mätúca, akoby autorka nevedela, čo tým chce vlastne povedať, ale aj to sa v závere ukázalo ako opodstatnené. Ja osobne som už pripravený na pokračovanie, ktoré, dúfam, nesklame. Bola by to škoda, Havraní chlapci si to určite zaslúžia.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Príťažlivo nebezpečná partia (M. Stiefvater - Havraní chlapci)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok