M. Richmond - Manželský pakt

17.11.2017 07:57

Hranice psychotrileru boli opäť posunuté. Len nedávno som sa zamýšľal nad tým, ako tento žáner skĺzol k určitým klišé typu vnútorne zničeného vyšetrovateľa, beštiálneho sériového vraha a snahy o budovanie temnej atmosféry. Ale autorka Michelle Richmond dokazuje, že s nevšednou témou sa dá aj na tomto poli stále priniesť niečo nové. A čo je najlepšie, hrdinami sú bežní ľudia, žiadni vycvičení policajti alebo bojové umenia či streľbu ovládajúci detektívi. Manželský pakt je príbeh o dvojici, ktorá môže pokojne žiť aj vo vašom susedstve, a pohráva sa s témou, ktorá je aktuálna azda v každej dobe. Cieli na schopnosť ovplyvňovania a manipulácie ľudí pod rúškom exkluzívneho zoskupenia prinášajúceho vyrovnanosť a stabilitu. Znie vám to ako druh sekty? Správne. 

"Když jsem přišel na schůzku s JoAnne, tajně jsem doufal, že se stane jedna nebo dvě věci; buď vyjádříme politování nad všemi podivnými pravidly a tresty Paktu, nebo zjistím, že je JoAnne na nejlepší cestě k paranoie. A třeba paranoidní je. A možná, že já taky. Ale paraonia musí být vnímána v určitých souvislostech. Strach ze skupiny lze označit za paranoiu jen tehdy, pokud skupina nemá v úmyslu vám nějak ublížit."

Alice a Jake sú pomerne obyčajný párik, žijúci si svoj bežný partnerský život. Hoci Jake by bol rád, keby Alice prežívala ich vzťah o niečo intenzívnejšie. Uvedomuje si, že nuda je pre nich nebezpečenstvom a snaží sa ju preto občas niečím prekvapiť. Keď ako svadobný dar dostanú pozvánku na vstup do Paktu, zdá sa to ako dobrý nápad. Nielenže budú pracovať na svojom manželskom šťastí, ale navyše bude mať Alice čo robiť. Pakt je premyslený systém s pevnými pravidlami, ako udržať vzťah na vysokej kvalitatívnej úrovni aj po dlhom čase. Jake a Alice sa rýchlo zoznámia s ďalšími členmi a prenikajú čoraz hlbšie. Jake začne mať pochybnosti už na začiatku, no postupne začnú silnieť, až dosiahnu kritický bod. Je vôbec možné Paktu odolať alebo z neho vystúpiť? Nejde iba o zásterku pre získavanie ľudí? Nevytráca sa vďaka Manuálu, ako budovať vzťah, z manželstva improvizácia a napokon aj radosť z nečakaných prekvapení? Alice a Jake zisťujú, že je veľký rozdiel medzi snahou pomôcť a fanatickou kontrolou...

"Vzpomenu si na další dvojici, která zmizela při kajakování na moři. Tragédie se přihodila před několika lety kdesi severně od Malibu. Dotyční byli několik týdnů považování za nezvěstné a pak byl jejich dvoumístní kajak nalezen s potrhaným trupem. V laminátu ještě spočívaly úlomky žraločích zubů. Co když o události četl někdo z Paktu a usoudil, že příběh by působil přesvědčivě i v případě Eliota a Aileen? Myslím na oněch sto sedm lidí, kteří prohledávali pobřeží a pátrali po stopách zmizelého Eliota a Aileen... Kdybych zmizel, sešlo by se sto sedm lidí, aby po mně pátrali?"

Michelle Richmond zvolila pomerne netradičného rozprávača. Prevtelila sa do Jakeovej kože a celý príbeh sledujeme cez jeho optiku. Má to dve výhody. Prvá je, že Jake pracuje ako poradca po novom sa venuje aj manželským problémom. Na základe toho sa môže čitateľ dozvedieť mnoho zaujímavosti z oblasti psychológie či perličiek zo spolužitia pestrej škály ľudí (zároveň to však niekedy priveľmi spomaľuje dej). A druhá, nesporne väčšia výhoda je, že Alice získava punc tajomnosti a nepredvídateľnosti. Už od začiatku je vykresľovaná ako neriadená strela, od ktorej neviete, čo čakať. To dodáva ich "pobytu" v Pakte zaujímavý rozmer, pretože Jakeov postoj je jasný, ale Alice...? Autorka kladie nenápadne viaceré naliehavé otázky - nakoľko sa nechávame ovplyvňovať okolím a inými ľuďmi? Sú naše rozhodnutia čisto "naše" alebo ich konáme s ohľadom na ostatných? Je naša slobodná vôľa dostatočne pevná, aby sme si zachovali zdravý rozum v každej situácii? Kapitoly sú rôzne dlhé, čo je spôsobené striedaním priameho deja s Jakeovými spomienkami a pracovnými postrehmi. Manželstvo ako také je obsiahnuté z každej strany, ale pokojne Manželský pakt čítajte, aj ak ste nezadaný. Buď vás od sobáša odradí, alebo, práve naopak, zatúžite po pevnom zväzku :-))

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

Diskusná téma: M. Richmond - Manželský pakt

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok