M. Pessl - Vybrané okruhy z mechaniky pohrôm

23.03.2016 17:02

O tom, že vydavateľstvo Slovart má nos na originálne tituly, nemôže byť ani trochu pochybnosti. A to sa neprejavuje iba v knihách pre mladých dospelých, ale aj v beletrii rôznych žánrov. Z posledných titulov, ktoré ma zaujali, spomeniem trebárs magický Dom nenaplnených lások, smutno-krásne Všetko osvetlené alebo ľudsky úprimnú Hlavu v oblakoch. Do kategórie nevšedných kníh sa u mňa zapísali aj Vybrané okruhy z mechaniky pohrôm. Už len samotný názov napovedá, že nepôjde o triviálne čítanie. Marisha Pessl debutovala naozaj úderne. Jej román je kriminálkou, životným príbehom, filozofickým zamyslením aj psychologickou sondou. Dej možno nie je až taký dynamický, no už v úvode vás autorka presvedčí, že jej rozprávačsky štýl si zaslúži pozornosť.

"V rozmazanej nočnej tme som s mikroskopickou presnosťou zazrela Hannu Schneiderovú. Visela necelý meter nad zemou na oranžovej predlžovacej šnúre. Z úst jej visel jazyk, opuchnutý a ružový ako kuchynská špongia. Oči pripomínali žalude alebo matné mince, alebo dva čierne gombíky z kabáta, ktoré by deti vtlačili do tváre snehuliakovi a on by napriek tomu nič nevidel. Alebo naopak, videl by všetko." 

Hlavná hrdinka s farebným menom Blue je vychovávaná uznávaným profesorom. V intelektuálnom prostredí už odmala prekypuje množstvom podnetov, čo sa prejavuje aj častým sťahovaním. Napokon však aj ju dostihne tínedžerská realita a v maturitnom ročníku podľahne vplyvu "coolových" deciek. Stáva sa jednou z nich, obľúbenou spolužiačkou a zároveň šikovnou premiantkou. Postupne sa jej zahmlievajú aj ružové okuliare, cez ktoré vnímala svoje dospievanie a vzťah s otcom a je načase pozrieť sa na svet reálne. Dôležitou mentorkou v tomto životnom období sa pre Blue stáva mladá učiteľka Hanna. Zoskupujú sa okolo nej populárni študenti, oplýva výraznou charizmou a nerozpakuje sa zúčastňovať sa s nimi na rôznych večierkoch. Jej nečakané obesenie prinesie veľký počet otázok, ale aj znepokojenie ohľadom skutočného pozadia charakterov. Blue sa síce po dlhom čase mohla konečne zapojiť do bežného života ako každý iný tínedžer, ale nastolené okolnosti hrajú proti nej...

"Bola som jediný z nás šiestich, ktorú nevyplavilo na breh po nejakej rodinnej búrke, aby sa ma Hanna ujala. Neutiekla som so starým Turkom, nepokúsila sa objať kamionistu okolo pása (pričom by som napínala ruky tak, aby sa mi spojili za jeho chrbtom), neutrpela som prechodnú stratu pamäti, ani jeden z mojich rodičov nebol závislák, ani si neodpykával trest vo väzení s najvyšším stupňom ostrahy. Zaujímalo ma, či Hanna pozná tajomstvo, ktoré by ukázalo, že som ako oni."

Vybrané okruhy z mechaniky pohrôm si vás buď podmania, alebo ich odložíte po niekoľkých stranách. Je to jedna z kníh, kde neexistuje zlatá stredná cesta. Marisha Pessl si dala ohromnú námahu so znalosťou svojej ústrednej postavy, čo ocenia detailisti, ale bude privádzať do zúfalstva čitateľov túžiacich po rýchlejšom spáde. Hoci sa dá oceniť autorkina široká škála záberu (Blue dostala do vienka rozsiahle myšlienkové pochody a analýzy), nejde o žiadne oddychové čítanie. Môže sa stať, že pri čítaní vám myseľ na okamih zablúdi a stratíte niť, až si budete klásť otázku, o čom to zase celé je? Mne sa spočiatku Pesslovej štýl páčil, ale po niekoľkých desiatok strán pôsobil skôr únavne. Ak máte radi knihy, ktoré ponúkajú viac než epickosť, nútia vás sústrediť sa a hľadať skryté významy, román je určený práve vám. "Komerčnejší" čitatelia odchovaní na zvratoch a dynamike by mohli byť sklamaní. Nič to však nemení na fakte, že Marisha Pessl vstúpila týmto románom do svetovej literatúry skutočne originálne. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart

Diskusná téma: M. Pessl - Vybrané okruhy z mechaniky pohrôm

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok