M. Novysedláková - Prísne tajný denník Miry Danesovej

02.07.2014 07:59

Vydavateľstvo Koruna sa už vďaka niekoľkým úspešným titulom udomácnilo na našom knižnom trhu. Jeho cieľom je prinášať čitateľom knihy rôznych žánrov, a toto predsavzatie zatiaľ napĺňa do bodky. V ponuke Koruny možno nájsť spoločenské romány, romantiku či fantasy, a najnovšia kniha je opäť z iného súdka. Poteší najmä mladšie ročníky, no pokojne po nej môžu siahnuť aj tí skôr narodení. Ide o denníkové zápisky stredoškoláčky, a keďže papier znesie všetko, obsahom prísne tajného dokumentu sú nielen prežité udalosti rozprávačky, ale najmä jej názory na ne, na vzťahy, chlapcov i príbuzných, pestré úvahy nad životom tínedžerov a ich radosťami starosťami. Mira Danesová má bohatý vnútorný svet, ktorý stojí za dôkladnejšie priblíženie. 

Mira vyrastá v tieni dokonalej staršej sestry Pamely. Je jej totálny protiklad. Kým Pamela je dlhonohá blondína s kopou priateľov a obdivovateľov, Mira je lúzerka so strojčekom a vyhraneným hudobným štýlom, ktorá pohŕda platinovými barbínami a ich uslintanými pätolizačmi. S porovnávaním sa však Mira nevyrovnáva len v škole, ale aj doma - hoci má lepšie výsledky ako Pamela, rodičia akoby mali klapky na očiach. Nečudo, že Mira hľadá únik u kamarátov a najmä v rockovej kapele, kde sa môže cítiť sama sebou a zároveň uplatniť svoj hudobný talent. Aký by to bol príbeh bez ľúbostnej zápletky, a tu sa ich dokona núka hneď niekoľko! Všetko spočiatku zamotá príťažlivý novoprišelec, na ktorého si však robí zálusk nielen Mirina nepriateľka, ale, ako naschvál, aj jej najlepšia kamarátka. A keď sa fešný gitarista stane navyše novým členom kapely, musí sa na ich prejavy náklonnosti neustále pozerať. Ďalším kamienkom v srdci mladej duše je nekorunovaný kráľ školy, ktorý v sebe skrýva viac než peknú tváričku a vášeň pre šport. Ich chatová konverzácia Miru presvedčí, že ľudia si zaslúžia po nesprávnom prvom dojme aj druhú šancu... No s postupom času si Mira zároveň uvedomuje, že najväčšie šťastie má človek často priamo pod nosom, no pritom mu sotva venuje pozornosť. Kto sa teda napokon stane jej vyvoleným, chápajúcim jej nálady, postoje a reakcie na správanie okolia?

Mirka Novysedláková je síce debutujúcou autorkou, ale do slovenských literárnych vôd skočila s poriadnym šplechotom. Text je hravý, vyvážený, vtipný a primeraný veku cieľovej skupiny. Hlavná hrdinka si rýchlo získa vaše sympatie a spolu s ňou budete prežívať jej trapasy i úspechy. Notorickí vyrývači sa však možno zamerajú na dve veci - porovnávanie s podobne ladenou knihou Zuzky Šulajovej (spoločnú ale majú len formu rozprávania a podobný vek hrdinky) a zasadenie deja do amerického prostredia. Trochu ma mrzí, že šikovná slovenská autorka zvolila takýto krok, ale je pravda, že niektoré dejové prvky a reálie by v domácom prostredí mohli pôsobiť nepatrične. Prísne tajný denník Miry Danesovej určite stojí za prečítanie a ktovie, možno sa časom dočkáme ďalších zápiskov tínedžerskej rozprávačky.

 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna

Diskusná téma: M. Novysedláková - Prísne tajný denník Miry Danesovej

:)

Mirka | 03.07.2014

Ďakujem Marek, si asi prvý z recenzentov Prísne tajného denníka, ktorý ho vníma presne tak, ako ho vnímam ja - autorka textu, čo ma veľmi teší! Asi sme na rovnakej vlnovej dĺžke. :) Dokonca si aj presne odhadol, prečo som sa rozhodla pre americké reálie - niektoré prvky príbehu by v našom kultúrnom prostredí pôsobili umelo, no priznávam, že keď som to začala písať (v šestnástich), tak som bola ovplyvnená americkou kultúrou aj z prostého dôvodu "tínedžersky" zmýšľajúceho človeka. :) Čo sa týka denníka Zuzky Šulajovej - podobnosť je naozaj čisto náhodná - pretože ja som ho dosiaľ nečítala, čo hádam v najbližšej dobe napravím! :)
S pozdravom
Mirka Novysedláková

Re::)

Marek Zákopčan | 04.07.2014

Tak to ma teší, Mirka :-) To bude asi tým, že spisovatelia vidia pod povrch a vedia pochopiť, čo sa odohráva v podobne ladenej mysli :D Každopádne som rád, že je u nás ďalšia "mladá krv" a prajem do budúcna kopu skvelých nápadov!! ;-)

Pridať nový príspevok