M. Monošová - Perly tej druhej

02.02.2015 12:59

Slovenská autorka Martina Monošová priniesla nedávno čitateľom už v poradí ôsmy román a ako obvykle, opäť v ňom nájdeme niekoľko zaujímavých námetov. V záplave spoločenských románov s prvkami romantiky sa snaží vždy priniesť niečo nové, iné, čím dáva najavo rešpekt voči sebe ako autorke i voči jej fanúšikom. Tentoraz sa nebála zamerať na odvrátenú stranu mimomanželského pomeru a hoci hlavná hrdinka Adela nie je žiadne slabé krehké stvorenie, ľahko si dokáže získať vaše sympatie. Má chyby ako každý z nás, azda preto pôsobí ľudskejšie a uveriteľnejšie. Túžba po láske a pochopení ju dovedie na rázcestia, na ktorých si možno nevyberie vhodný smer, no všetky skúšky ju posilnia a napokon nájde správny cieľ. Či v práci, alebo osobnom živote, to si budete musieť prečítať sami :-)

"Hlava vám síce nahovára, že toto nie je to, po čom ste túžili odmalička. Že budete nešťastná, lebo iba s princom z vás môže byť princezná a zažiť všetko to krásne, po čom ste vždy túžili... No vy jasne cítite, že bez tohto chlapa tuto pred vami vám ujde celý rozprávkový vlak nielen s princom na bielom koni, ale aj s Jankom, Marienkou a aj všetkými siedmimi trpaslíkmi!"

Adela sa už od študentských čias potýka s Richardom - mužom vypĺňajúcim jej vnútorné prázdno i potrebu cítiť blízkosť človeka. Nielenže bol kedysi dôvodom jej rozchodu so snúbencom, navyše sa momentálne nachádza v pozícii jeho kolegyne a zároveň milenky. To znamená neistotu, čakanie na jeho možný príchod a sklamanie plynúce z vedomia, že je iba "tou druhou". Nečudo, že ju obostierajú nespokojnosť a myšlienky o zvláštnom smerovaní jej osudu. Takto si ho teda rozhodne nepredstavovala. Aspoň že v reklamnej agentúre, kde pracuje, sa jej darí postupovať... No ani to nie je napokon úplná ružová záhrada. Nečakaným spestrením a zásahom do Adelinho života je Marek - prednášajúci na kurze diagnostiky aury a človek, ktorý ju má, zdá sa, celkom prečítanú. Mladík obklopený závanom tajomna a mystiky ju priťahuje, no zároveň sa má pred ním na pozore. Vie, že pred ním sotva niečo ukryje, a to ju robí priveľmi zraniteľnou. Bude schopná opäť niekomu bezvýhradne veriť? A najmä sama sebe, že zase nevykoná nejaké neuvážené rozhodnutie, ktoré ju privedie k ďalšiemu trápeniu...?

"Ako je možné, že nás chlapi vlastne nechcú? Alebo ešte lepšie postavená otázka: Kam sa všetci tí normálni a nezadaní chlapi podeli? Veď nie je možné, že na jednej strane (ne)rovnice máme také vysoké percento ešte nezadaných žien, a na druhej pritom existuje toľko už zadaných chlapov?"

Síce to v poslednom čase vyzerá, že vydavateľstvo PT Marenčin nabehlo na vlnu ženských románov "do kabelky", ale Martina Monošová určite nezapadne medzi inými autorkami. Má osobitý štýl, jej myšlienky sú trefné a často tnú do živého. Jej hrdinovia sa neboja popasovať s neľahkými situáciami, so zmenami sa vyrovnávajú postupne a nie vždy správne, ale taký je aj sám život. Perly tej druhej ponúkajú pohľad na rôzne osudy a vzťahy - či už partnerské, alebo priateľské či rodinné. Príbeh je navyše okorenený miernou mystikou, čo ho robí ešte pútavejším. Jednoducho, schopnosť priniesť čitateľom niečo nové aj po takej peknej kôpke už vydaných kníh je znakom autorskej kvality. 

Diskusná téma: M. Monošová - Perly tej druhej

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok