Smrteľné riziko odhalenia pravej tváre (M. Mejia - Budu vším, čím mě chceš mít)

06.10.2017 14:00

Pre mňa doteraz neznáma autorka (a nebojím sa povedať, že aj pre mnohých ďalších česko-slovenských čitateľov) Mindy Mejia ma zaujala tým, že jej román je prirovnávaný ku klasicky kontroverznej Lolite. Nabokovovu knihu som čítal zhruba pred desiatimi rokmi, ale dojmy z nej vo mne pretrvali. Preto som bol zvedavý, nakoľko blízky jej môže byť psychotriler zo súčasnosti. Na začiatok musím povedať, že názov Budu vším, čím mě chceš mít je viac než trefný. Hattie, dievča/žena na prahu dospelosti, je herečka a svoje postoje mení v závislosti od človeka, s ktorým je práve v kontakte. Táto nebezpečená povahová črta je napokon jej skazou, ale nemyslím si, že prirovnanie k Lolite je na mieste. Skôr sa obávam, že konvenčných čitateľov to môže odradiť. A to by bola škoda, pretože by sa pripravili o naozaj zaujímavú sondu do malomestskej mysle. 

"Byla úplně bledá a tvář měla pootočenou na stranu. Oční důlky měla plné sražené krve, v níž zaschlo pár vlasů. Rány v obličeji vedly hlavně přes oči a tváře. Všechny byly bodné, až na jednou řeznou, která se táhla diagonálně od spánku k čelisti. Jako výkřičník. Vyjma bodné rány v hrudi byl zbytek těla netknutý. Někdo se mermomocí chtěl zbavit jejího obličeje."

V malom mestečku, kde sa šerif nikdy nezapodieval ničím výraznejším od malých prečinov riešených dohovorom, dôjde k brutálnej vražde. A obyvateľmi otrasie o to viac, že obeťou je osemnásťročná Hattie, obľúbená maturantka so žiarivou hereckou budúcnosťou. Ktosi ju dobodal a navyše jej zohavil tvár. Šerif Del má pred sebou poriadne neľahkú úlohu, pretože vrahom je pravdepodobne ktosi z miestnych. A to znamená, že musí držať na uzde aj svojho najlepšieho priateľa a Hattienho otca, aby nevzdal spravodlivosť do vlastných rúk. Del postupne odhaľuje nielen posledné dni mladej študentky, ale aj tajomstvá ukryté za milými úsmevmi a nenápadnými pohľadmi. Prvým podozrivým je Hattien priateľ, tak trochu jednoduchý športovec, no pokojné vody viac rozbúri ktosi iný. Konkrétne jej učiteľ Peter, prisťahovalec a nešťastne ženatý muž, ktorý bol opantaný Hattieným entuziazmom, inteligenciou a v neposlednom rade i jej krásou. Čo začalo ako nevinný chat, sa neskôr stalo osudovým zvratom...

"Kroutili jsme se a svíjeli, až si na mě nakonec sedla a pak mě svým vysokým pevným tělem dohnala k šílenství. Chtěl jsem ji jako nikdy nikoho v životě. Zároveň mě děsilo, co by mohla udělat s tou hrozivou mocí, kterou nade mnou má. Myslela si, že ke mně vzhlíží, že jsem to já, kdo je pánem situace, ale pomalu si začne uvědomovat, že můj život je jako domeček z karet u jejích nohou a že by stačilo, aby jedna z jejích tisíců podob líně kopla nohou, a zničí mě. Toužil jsem po ní, byl jsem jí posedlý. A den ode dne jsem se jí víc a víc bál."

Slovko triler v žánrovej charakteristike tejto knihy je až druhoradý. Napokon, ani Delovo vyšetrovanie nie je nejako podstatné. Policajné postupy sa prakticky obmedzia na vypočúvanie dvoch-troch ľudí a analýzu jednej vzorky DNA. Prípad je teda skôr kulisou pre hlbší a naliehavejší námet, a tým je vzťah učiteľa a jeho študentky. Žiadalo sa mi napísať "neplnoletej", ale ani to nie je s ohľadom na dej celkom presné. Preto si myslím, že od Lolity má Mindy Mejia ďaleko. Každopádne si príbeh užijete naplno, pretože Hattie a Peter sú výborne vykreslené postavy a autorka dokáže aj z obyčajného rozhovoru na bežné témy vykresať maximum. Najmä Hattie je komplexná postava, ktorú raz ľutujete, potom by ste ju najradšej prefackali. Ale v jej veku a emocionálnom kolotoči, v ktorom sa ocitla, to nie je nič prekvapivé. Premena nastáva aj u Petra, ktorý sa mení z milujúceho manžela na rozpolteného muža posúvajúceho vlastné hranice hodnôt. Román Budu vším, čím mě chceš mít je v prvom rade prienikom do psychiky dvoch zamilovaných ľudí, ktorých vzťah nie je iba ich záležitosťou. Stáva sa vecou verejnou, a to dosť krutým spôsobom. Mindy Mejia našla dieru na trhu psychotrilerov a určite sa stane ďalším vyhľadávaným menom na tomto poli.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino.

Diskusná téma: Smrteľné riziko odhalenia pravej tváre (M. Mejia - Budu vším, čím mě chceš mít)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok