Erotika a romantika vo sviežom šate (M. Manáková - Noci s cudzincom)

17.11.2016 17:11

Kedysi sa za škandál považovalo aj to, ak žena na verejnosti odhalila kúsok členka. Dnes sa zo sexuality stal tovar a neprejde deň, aby s ňou človek neprišiel do kontaktu v akejkoľvek forme. Na jednej strane je to fajn, žijeme predsa v otvorenej spoločnosti, ale kam sa spolu s tým vytratilo čaro z objavovania? Mirka Manáková vo svojej novinke Noci s cudzincom skĺbila oba faktory. Mieri priamo do čierneho a zároveň ponecháva dostatok priestoru na vlastné predstavy. Ide o erotickú romancu, určenú ženám, no na svoje si iste prídu aj mužskí čitatelia. Minimálne sa môžu poučiť, ako ozvláštniť svoj vzťah :-) Autorka nie je v literárnych vodách úplný nováčik, cítiť to v stavbe príbehu a práci s postavami. Kniha síce neašpiruje na hlboké hodnoty či myšlienky, ale svoj účel spĺňa dokonale - zabaví, rozptýli a podnieti fantáziu. 

"Zacítim jeho jazyk a pery, ktorými sa lačne zmocní tých mojich, čo ma mierne vykoľají. Nebránim sa. Jeho bozky sa mi páčia, sú tak zvláštne hrejivé a vášnivé zároveň, že takmer okamžite zacítim vibrovanie tam dole. Prekvapí ma to. Možno sú moje pocity také intenzívne práve kvôli tomu, že ho nevidím. Napätie zo mňa pomaly opadá a keď ma začne hladiť, uvoľňujem sa. Dotyky jeho prstov nasvedčujú tomu, aký je skúsený majster v hre na vášeň."

Tereza je pracovníčkou v banke, ktorá vedie pomerne všedný život. Cez týždeň zarába peniaze a v piatok večer vyráža s kamarátkou Rebekou do mesta, kde sa mení na žiaducu šelmičku. Po nevydarenom vzťahu opäť túži po pocite blízkosti druhého človeka a šťastie skúša aj na internetovej zoznamke. Rýchlo natrafí na záhadného Nicholasa, ktorý jej ponúka vzrušenie bez akýchkoľvek záväzkov. Tereza sa potrebuje uvoľniť a noci plné vášne sú pre ňu veľkým lákadlom. Nicholas má však jednu, a veľmi podstatnú podmienku - Tereza ho nesmie vidieť a musí mať celý čas zaviazané oči. Tereza váha, či má tak slepo dôverovať neznámemu človeku, ale napokon súhlasí. Ani vo sne by jej nenapadlo, že zažije také nezabudnuteľné, vzrušujúce chvíle. Nicholas je prvotriedny milenec a čoraz viac prepadá Terezinmu kúzlu. Prečo však nesmie spoznať jeho totožnosť? Okrem toho zažíva aj o niečo "prízemnejšie" situácie, predovšetkým v práci, kde nastáva nečakaná (a nie veľmi príjemná) zmena vo vedení, s Rebekinými problémami s mužom či s kolegami, ktorí sú niekedy ako malé deti, ale všetci tvoria jednu veľkú partiu...

"Ostanem radšej sama, ako sa bezhlavo vrhať do vzťahu s mužom bez tváre. I keď sex s ním bol nekonečne vzrušujúci. Či už drsný alebo nežný, zakaždým som šalela. Miloval sa so mnou tak precítene, presne vedel, čo chcem, v podstate splnil moje sny. Neviem si predstaviť, žeby existoval muž, ktorý ma dokáže rozvášniť viac ako Nicholas. Skutočne sa musím toho vzdať? Mohla by som ignorovať jeho city a naďalej si s ním užívať, tak pred čím to vlastne utekám? Veď chcem len sex, tak to, čo cíti on, by mi malo byť ukradnuté. Ale nie je."

Noci s cudzincom sú ako stvorené na predlžujúce sa a čoraz chladnejšie večery. Majú šancu rozpáliť vás a priviesť na iné myšlienky. Nemusíte sa však báť, že ide len o sexuálne scény rozťahané na dvesto strán. Príbeh ponúka aj iné námety z bežného života ako pracovné problémy, rozpadajúce sa vzťahy či ničím nepodložené predsudky... Mirka Manáková zvláda všetky s ľahkosťou a dej pekne odsýpa. Sem-tam by mu však neuškodila dôslednejšia redaktorská úprava, najmä pri opakovaní rovnakých slov aj v troch vetách po sebe, ktoré by sa dali poľahky nahradiť synonymami, alebo pri chýbajúcich čiarkach v súvetiach. No nejde pritom o nedostatky, čo by vám pokazili zážitok z čítania, takže sa do Nocí s cudzincom pokojne pustite. Dostanete romantiku a erotiku vo vábivom, sviežom obale. 

Diskusná téma: Erotika a romantika vo sviežom šate (M. Manáková - Noci s cudzincom)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok