M. Gergelyová - Čo sa stalo v Dome anjelov

28.12.2014 09:13

Marta Gergelyová prichádza po slovenskej prvotine Most nad riekou Liffey s novým románom, v ktorom opäť ožívajú nielen domáce, ale aj írske reálie. Obe prostredia sú autorke dobre známe, čo dokazuje ich autentickým opisom i dôslednou znalosťou kultúrnych odlišností. Hľadanie vlastnej identity, miesta pod slnkom a životného smerovania je základným kameňom spletitého deja, ktorý nesie na svojich pleciach hneď niekoľko zaujímavých postáv. Kniha kĺže na pomedzí rodinnej drámy a spoločenského románu, prelína sa v ňom viac časových rovín a uhlov rozprávania. Všetko sa však deje plynulo a nerušivo, Marta Gergelyová si je dobre vedomá stavby príbehu a nenecháva nič na náhodu. Každý kúsok skladačky si napokon nájde svoje miesto a ako zvedaví čitatelia postupne odhaľujete, Čo sa stalo v Dome anjelov... 

"Jej otec už matku dávno opustil. Nik sa mu však nečudoval - veď čo mu Serafína ku koncu vystrájala, sa tolerovať skutočne nedalo... A Hanin brat Emil bol tiež z kola von. A tak ostala Serafína sama ako kôl v plote. Nik sa o ňu nemohol starať, nik ju nechcel, nik o ňu nemal záujem. Nik, okrem Domu anjelov. Tam našla Hana posledné útočište pre svoju úbohú, napoly pomätenú matku."

Dom anjelov je názov ústavu, kde dožila svoje posledné dni Alžbetina stará mama Serafína. Alžbeta otvára rodinnú históriu, pretože sa rozhodla oživiť svoj rozprávačský talent a napísať o svojráznej príbuznej knihu. Jej blízka rodina má však z jej úmyslu zmiešané pocity, čo ju privedie k otázkam, na ktoré by bolo možno lepšie nepoznať odpoveď... Alžbeta sa nečakane dostáva na osudové križovatky, no ani jedna z ciest nekončí jasným cieľom. S priateľom už nejaký čas žije v Dubline, no ani dve zamestnania nemajú moc udržať ju tam. Čoraz viac ju to ťahá späť domov, ku koreňom. No keď sa dozvie zatajovanú pravdu o svojom pôvode, je to pre ňu šok. Spolu s tým sa na pretras dostávajú ďalšie otázky - kto vlastne je? Definuje nás náš pôvod alebo charakter? Tvorí naše príbuzenstvo spoločná krv alebo náklonnosť? Alžbeta však nie je jediná, kto pátra po minulosti. Jej snaha je náhodná, no Američan Bob Ryan prichádza do Írska so zámerom dozvedieť sa viac o rodinnej histórii. Alžbetina zamestnávateľka a zároveň kamarátka Maeve mu v tom má ako genealogička vypomôcť, no ako sa nakoniec ukáže, pri troche poznania a pochopenia si obaja pomôžu navzájom... Kruh ale ani zďaleka nie je uzavretý! Netreba totiž zabudnúť na Alžbetinu nestálu sestru, príťažlivého Íra - vedúceho cestovnej agentúry, neobyčajnú riaditeľku Domu anjelov či samotnú Serafínu. Životy pestrých postáv sa vzájomne prelínajú a ovplyvňujú aj po mnohých desaťročiach...

"A vtedy sa cez ňu ako morská vlna prevalil záchvev zvláštnej rozorvanosti. Akoby bola v rovnakej chvíli šťastná - veď mama Hana je napriek všetkému, čo sa jej prihodilo, nažive, no akoby zároveň cítila i obrovský bôľ kvôli Serafíne. Predtým vedela len toľko, že Serafína zomrela v nejakom útulku, keď bola ona ešte veľmi, veľmi malá. No ako skonala, to akosi nikdy nebolo témou rodinných rozhovorov."

Čo sa stalo v Dome anjelov je mnohovrstvový príbeh. Týka sa medziľudských vzťahov, rodinnej histórie, prisťahovalectva, vžitých tradícií i nových začiatkov, ktoré nebývajú vždy ľahké. Pre lepšiu prehľadnosť a logiku deja je rozdelený na dve časti, pričom nesledujeme len súčasnosť, ale aj Serafínin pobyt v ústave či jej domáce kopaničiarske zázemie. Nedá mi nespomenúť aj autorský štýl. Marta Gergelyová už svojím domácim debutom dokázala, že napriek pobytu v zahraničí jej ľubozvučná slovenčina nie je cuzdia, a v nastolenom trende pokračuje i naďalej. Živý jazyk posúva zážitok z čítania o stupeň vyššie, čo robí z tohto titulu jednu z najrozmanitejších kníh. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Koruna

Diskusná téma: M. Gergelyová - Čo sa stalo v Dome anjelov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok