Odstrašujúci príklad psychickej manipulácie (M. Galambošová - Manipulátor)

10.10.2015 13:33

Mnohé mladé vydavateľstvá prinášajú na náš knižný trh nové, "neokukané" autorky. Viaceré z nich si však (našťastie) uvedomujú, že klasický príbeh o vzťahoch je už otrepaný, a väčšinou sa snažia potešiť čitateľov pútavejšími, svižnejšími, či dokonca šteklivejšími témami. Michaela Galambošová nedávno debutovala vo vydavateľstve Bestseler románom Manipulátor, ktorý je práve z tohto súdka. Pohrúžila sa v ňom do vzťahu, aký na vlastnej koži zažije len malý počet z nás. Aspoň verím... Najradšej mám príbehy, ktoré vo mne dokážu vyvolať nejakú emóciu. Akúkoľvek. Hlavné je, že nejde len o prerozprávanie deja, čo plynie pokojne, nudne, bez "čože???-momentov". Manipulátor toto kritérium spĺňa. Svojím zameraním miestami pôsobí tak tragikomicky, že neviete, či sa smiať, alebo plakať. A to nehovorím len o Jozefovi ako manipulátorovi, ale aj o ženskej postave Eve... 

"Jozef zanevrel na mudrlantov, ktorí nevedia zhola nič o reálnom živote. Eva na budúci rok končí štúdium, potom ju ľahko prehovorí, nech ostane pri ňom v drevenici. On bude viesť kurzy alternatívnych terapií, ona môže priložiť ruku k dielu. Roboty bude vždy dosť, bude treba prezliekať posteľnú bielizeň, pripravovať hosťom občerstvenie a pravidelne upratovať. Dúfal, že bude šikovná a pokorná gazdinka. Presne ako jeho mama."

Eva je mladá študentka, ktorá dosiaľ nemala šťastie v láske. Keď si jej kamarátka dohodne cez inzerát rande s neznámym mužom a napokon sa ho nezúčastní, poskytne jeho číslo Eve. Keby tušila, čo ju čaká, pravdepodobne by ho okamžite hodila do koša a zabudla, že ten človek vôbec existuje. Jozef je na prvý pohľad pohľadný muž so zdravým životným štýlom, dobre vybudovaným zázemím a s jasnou predstavou o živote. A to aj vo veci jeho partnerky. Otec mu bol žiarivým príkladom toho, ako zaobchádzať so ženou - je potrebné ukázať jej presné hranice, vychovať si ju, a keď to bude nevyhnutné, vysvetliť jej veci ručne-stručne. Eva sa mu páči, preto je spočiatku ochotný odpustiť jej drobné prehrešky v jej správaní, no postupne sa čoraz viac prediera na povrch jeho skutočná povaha. A Eva? Tá si síce uvedomuje, že Jozef ju obmedzuje a usiluje sa s ním viackrát prerušiť kontakt, ale napokon vždy podľahne jeho sladkým rečiam a sľubom. Dokedy bude ešte schopná znášať jeho maniere a vrtochy? Alebo to nechá zájsť príliš ďaleko, a už bude neskoro vzoprieť sa...?

"Od nervozity mu mykalo celým telom. Cítil, že dosiahla, čo chcela, a preto ju vnímal ako vypočítavú mrchu. Nechať sa pozvať na večeru a kávičku, váľať si šunky v cudzom byte a nič nerobiť. To by sa páčilo každému! Ale robiť, to nie! Keby otec videl, že sa správa ako absolútny hlupák, nebol by rád. Celú noc sa trápil nad tým, aké to majú ženy jednoduché. Všetka ťarcha a povinnosti ležia na pleciach muža. Ženy majú iba upratať, navariť a vychovať deti, a beztak budú stále papuľovať." 

Po prečítaní knihy Michaely Galambošovej mi v pamäti ostalo niekoľko bizarných románových situácií - napríklad Evina a Jozefova návšteva reštaurácie, ich víkendové brigády na Jozefovej drevenici, kúpanie v prírode či cesta do Viedne. Jozefove názory a výkyvy nálad vo mne vyvolávali pobavenie i zhrozenie zároveň. Často som sa čudoval Eve, že s ním vôbec zotrváva a znova s ním kamsi vyrazí napriek tomu, že len stranu predtým sa dušovala, že ho nechce už nikdy vidieť. V tom vidím jediný zádhrel príbehu, nezdalo sa mi totiž, že by bola Jozefom taká očarená alebo doňho zamilovaná, že by mu dokázala všetko tak rýchlo prepáčiť. Každopádne som s vyvrcholením deja spokojný, vzťah manipulátora a obete bol vykreslený podrobne a verím, že poslúži pre čitateľov buď ako odstrašujúci príklad, alebo niektorým otvorí oči...

Za poskytnutie rencenzého výtlačku ďakujem vydavateľstvu Bestseler

Diskusná téma: Odstrašujúci príklad psychickej manipulácie (M. Galambošová - Manipulátor)

Manipulátor

Michaela Galambošová | 11.10.2015

Marek, ďakujem za peknú recenziu :-)

Re:Manipulátor

Marek Zákopčan | 11.10.2015

Nie je za čo :)

Pridať nový príspevok