Klasický dobrý Bosch a pátranie v minulosti (M. Connelly - Krutá rozlúčka)

23.07.2017 08:44

Momentálne mám rozpozeranú tretiu sériu seriálu Bosch, takže do sveta vyšetrovania hlavného hrdinu som ponorený skutočne naplno. V seriáli je Harry Bosch stále súčasťou losangelskej polície, čiže ho čaká ešte dlhá cesta, ak budú jeho kroky verne kopírovať predlohu. Michael Connelly si dobre uvedomuje potenciál svojej postavy a aj v úctyhodnej tretej desiatke jeho príbehov má čo ponúknuť. Harry už síce nie je mladík neváhajúci poradiť si s protivníkmi hoci aj holými rukami, ale nestráca nič zo svojho silného citu pre česť a spravodlivosť. Z oddelenia vrážd sa dostal cez odložené prípady až po vyhadzov z polície a napokon skončil ako jej súčasť na malej stanici na čiastočný úväzok. Netreba sa však báť, popritom si zarába ako súkromný detektív, čiže o zaujímavé prípady, ako nám dosvedčuje aj Krutá rozlúčka, rozhodne nemá núdzu. 

"Nasledovalo rinčanie skla, lebo ďalší projektil vletel do kokpitu. Bola to strela, aká sa podarí možno raz za milión pokusov, a zasiahla naraz oboch pilotov. Prvý okamžite zomrel a druhý si držal krk v inštinktívnej, no márnej snahe zastaviť striekajúcu krv. Helikoptéra sa začala obracať okolo svojej osi a čoskoro sa celkom vymkla spod kontroly. Rútila sa preč od stromov kamsi k ryžovým poliam. Muži v zadnej časti zúfalo jačali."

Napriek tomu, že pred rokom polícia v Los Angeles docielila Harryho vyhadzov a on sa stále potýka s dôsledkami následnej žaloby, nemôže sa sťažovať na nedostatok práce. Na stanici v malom mestečku San Fernando došlo k redukcii zamestnancov, a tak im ušli spojitosti medzi prípadmi znásilnení. Harry má na čítanie spisov omnoho viac času, a tak odhalí vyčíňanie sériového páchateľa s prezývkou Rozrezávač. Vyhliada si mladé ženy v čase ich ovulácie a nebojí sa po sebe ani zanechať DNA... Popri tom sa Harry venuje aj prípadu, ktorý sa doslova dotkne jeho vnútra. Starý miliardár ho požiada, aby vypátral jeho možného dediča. Podľa všetkého bola jeho priateľka takmer pred sedemdesiatimi rokmi tehotná a odvtedy o nej nemá žiadne správy. Harry tak preniká do sveta adopcií a spoločenskej situácie päťdesiatych rokov, kedy bol dojem dôležitejší ako pravda. Už sa zdá, že Harry sa zastaví na zistení, že boháčov syn umrel vo Vietname, ale jedna fotka znovu všetko obráti naruby. A vzhľadom na to, že aj sám Harry sa vojny v zámorí zúčastnil, stáva sa preňho rozlúštenie záhady akousi vecou cti. Ako sa však ukáže, ktosi by radšej nechal otázky minulosti uzavreté...

"S Lourdesovou už vyčerpali všetky možnosti, ktoré by ich mohli spájať: opravárov, odčítavačov vodomerov a ďalších, ktorí mohli navštíviť všetky obete alebo aspoň ich domy. Lourdesová bola presvedčená, že každá z obetí zrejme padla útočníkovi do oka niekde inde a potom ju sledoval až domov. Harrymu sa to nepozdávalo. San Fernando je malé mestečko. Predstava, že násilník si vyberie potenciálnu obeť na jednom mieste a potom ju sleduje, narážala na fakt, že vo všetkých štyroch prípadoch sa jej cesta končila v miniatúrnom San Fernande."

Krutá rozlúčka je stará dobrá boschovka (alebo, ako raz povedal jeden známy slovenský spisovateľ s iniciálkami JČ - "boschácka" :D). Vďaka dvom dejovým líniám je príbeh dynamický a stále sa niečo deje, aj keď ide len o dedukciu a pomalé hľadanie stôp. Celé vyšetrovanie sledujeme spolu s Harrym, takže odhaľovanie závoja minulosti je neoddeliteľným čarom čitateľského zážitku. Bosch je ako obvykle klasický pohoďák, s ktorým by ste radi zašli na pivo, ale v rámci zločinu by ste radšej stáli na správnej strane zákona. Vďaka jeho pátraniu sa viac ponárame do situácie vojakov vo Vietname, čo vyznieva poučne a poskytuje to priestor aj na Harryho psycholoigizáciu. Príbehom sa mihne aj niekoľko známych postáv, predovšetkým už tradične Harryho dcéra Maddie, ktorá je už druhý rok na univerzite, jeho nevlastný brat Mickey Haller alebo psychologička a tvorkyňa profilov Megan Hillová, ktorá už však pôsobí v New Yorku. Predsa ma však čosi zarazilo, a to poznámka, že páchateľ použil masku Freddyho Kruegera z filmu Halloween... žeby sa autor takto zmýlil? Michael Connelly je každopádne exemplárnym príkladom americkej detektívky a Krutá rozlúčka sa vezie na vlne vydarených románov, z ktorých by si mnohí autori mohli brať príklad.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: Klasický dobrý Bosch a pátranie v minulosti (M. Connelly - Krutá rozlúčka)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok