M. Connelly - Izba v plameňoch

21.04.2015 17:00

Michael Connelly patrí k autorom, ktorí ťahajú úspešnú šnúru krimipríbehov už niekoľko desaťročí. Za ten čas vytvoril niekoľko notoricky známych postáv a sérií, ku ktorým sa priebežne vracia. Najznámejšou postavou je nepochybne Harry Bosch. Je to priam neuveriteľné, no tento losangeleský detektív sa v počte knižných prípadov prehupol už do tretej desiatky, a hoci má už krátko pred dôchodkom, stále sa dokáže popasovať s vážnymi zločinmi. V rámci novej politiky dostáva aj novú partnerku - mladú vychádzajúcu policajnú hviezdu Luciu Sotovú, ktorá si však tiež nesie z minulosti svoj kríž. Kto pozná Boschove príbehy, iste ocení epizódne "hosťovanie" postáv z iných dielov, ostatní si zas užijú klasický krimiromán s postupným odhaľovaním a analýzou stôp vedúcich k dolapeniu páchateľov. V Izbe v plameňoch sa riešia hneď dva odložené prípady - streľba na člena skupiny mariachi a podpaľačstvo v priestoroch škôlky, kde prišlo o život niekoľko detí. A jednou z preživších bola práve Lucia Sotová...

"Pri kopírke stála chrbtom k nemu Lucia Sotová. Na pracovnom stole po svojej pravici mala spis vraždy s rozopnutou krúžkovou väzbou. Vedľa neho ležali tri ďalšie a vedľa nich pohár s kávou.. Ešte sa z nej parilo. Ticho sledoval, ako Sotová kopíruje správy z vyšetrovania vraždy. Výstupný zásobník kopírky sa plnil papiermi. Nevedel, čo robiť. Netušil prečo, ale jeho partnerka si zjavne robila kópiu z prípadu, na ktorom nepracovali."

Harry už nejaký čas pracuje na oddelení odložených prípadov a ako obvykle, potýka sa s polenami, ktoré mu pod nohy hádže systém a nariadenia "zhora". Hneď v úvode sa to prejaví novou partnerkou Luciou. Má hispánsky pôvod, hovorí plynulo po španielsky a získala si pozornosť verejnosti i nadriadených, keď zneškodnila nebezpečnú hrozbu. V rámci nového prístupu prideľujú nových členov zboru starším gardám, a neminie to teda ani Harryho. Našťastie pre oboch si však dokážu rýchlo nájsť spoločnú reč a ich spolupráca sa osvedčí vo viacerých smeroch. Vedenie im pridelí prípad starý desať rokov, kedy došlo k postreleniu člena skupiny mariachi. Streľba bola pripisovaná nešťastnej náhode ako dôsledku prejavov pouličných gangov, no Harry s Lucy zistia, že guľka bola pôvodne určená inému členovi kapely. Začína sa pátranie nielen po ňom, ale napokon aj po dôkazoch, ktoré by usvedčili veľmi bohatého a vplyvného muža... Súbežne s tým Lucy rozbieha pátranie po vrahoch detí zo škôlky, kam kedysi sama chodila. Príde na to, že požiar bol len manéver na odpútanie pozornosti od lúpeže, no zdá sa, že jej aktéri sú už po smrti. Alebo nie...?

"Chcem tú zbraň vidieť na kapote vášho auta." Keď ukázal na pikap, pes sa rozštekal ešte zúrivejšie. Pobiehal po celej kabíne, skákal zo sedadla na sedadlo. Harry počul, ako sa za ním otvárajú dvere na služobnej fordke. Bolo mu jasné, že vystúpila aj Sotová, nemohol sa po nej však obzrieť, lebo nechcel odtrhnúť zrak od muža s pištoľou. Keď videl, ako Burrows pomaly dvíha ruky, potvrdilo sa mu, že Sotová vytasila zbraň."

Na Izbu v plameňoch som sa tešil ako na každú novú connellyovku. No po jej prečítaní som si musel priznať, že Harry Bosch stráca dych. Neviem, či je to jeho vekom, alebo autorovou vyčerpanou fantáziou po toľkých knihách, ale v tomto románe mi úplne chýbalo napätie. Všetko plynulo pekne, pozvoľna, ide o čistokrvné krimi bez akcie. Odkedy Harry prešiel k odloženým prípadom, je to skôr o skúmaní a preverovaní stôp než o napínavom chytaní zločincov. Dokonca tu chýbal aj prvok prekvapenia, taký typický pre niektoré staršie príbehy. Ako naznačuje dej, Harry má krátko pred odchodom do dôchodku, tak ktovie, aké úmysly má Connelly s jeho sériou, no netreba zabúdať ani na Harryho takmer dospelú dcéru, ktorá kráča v otcových šľapajách. Žeby po ňom prebrala opraty v policajnom zbore a priniesla do série nový nádych? 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.

Diskusná téma: M. Connelly - Izba v plameňoch

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok