Policajt na strane obhajoby zločinca (M. Connelly - Druhá strana)

01.06.2016 14:29

V posledných rokoch som si viac než Harryho Boscha obľúbil jeho nevlastného brata Mickeyho Hallera. Asi to bude tým, že Harry je už vo vyššom veku a už nevládze bojovať (doslova) so zločincami ako zamlada. Zato sledovať Hallera v súdnej sieni je zážitkom za každých okolností. Preto si myslím, že ich opätovné spojenie v spoločnom príbehu Harrymu len prospelo. Michael Connelly je stávka na istotu, ešte som sa uňho nestretol s knihou, ktorú by som nedočítal alebo na ňu rýchlo zabudol. Druhá strana sa tiež zaradí medzi ne. Autor dobre vie, ako naložiť so svojimi postavami tak, aby sa znovu pohrúžili do sveta zločinu napriek tomu, že sa už zdanlivo dostali z jeho moci. Kto sleduje Connellyho tvorbu, totiž vie, že Harry Bosch u polície skončil. Zlo však nikdy nespí a bolo teda zrejme len otázkou času, kedy Harry zase vyrazí do boja proti nemu.

"Mal zabrzdiť a nechať ich vliezť mu pred stroj, miesto toho však zúrivo pridal a pokúsil sa ich predbehnúť. Ellis bol pripravený - šliapol na plyn, camaro vletelo do ľavého prúdu a celkom odrezalo motorkárovi cestu. Zvonka bolo počuť kvílenie bŕzd, nasledovalo zúrivé trúbenie, ako sa motocykel ocitol v protismere. O sekundu neskôr sa ozval prenikavý škripot ocele a po ňom neodvratný náraz kovu o kov. Ellis sa usmial a šiel ďalej."

Harry je už niekoľko mesiacov na nútenom dôchodku. Veľmi sa mu nedarí ani v citovom živote. Rozpadol sa mu vzťah a jedinou útechou je mu dcéra Maddie, ktorá onedlho nastúpi na vysokú školu. Mohlo by sa zdať, že pracovná ponuka od "advokáta zo zadného sedadla" Hallera ho poteší, ale opak je pravdou. Mickey Haller je totiž obhajca väčších i menších zločincov a Harry ako policajt vždy opovrhoval kolegami, ktorí prešli na tzv. druhú stranu. V prípade vraždy mladej ženy však nájde niekoľko nezrovnalostí a napokon súhlasí, že sa pustí do vyšetrovania. Hallerovým cieľom je v prvom rade očistiť svojho klienta obvineného z vraždy, no Harry má zálusk predovšetkým odhaliť skutočného vraha. Pátranie ho privedie na stopu "špinavých" policajtov, čo mu ešte viac sťaží situáciu. Ešteže Lucia Sotová, jeho bývalá partnerka na oddelení, je ochotná podať mu pomocnú ruku. Harry zisťuje, že vražda, ktorej sa snaží prísť na koreň, nie je jedinou, a zdá sa, že na správnu stopu by ho mohli priviesť (ne)obyčajné hodinky obete...

"Bosch sa zasunul až za vertikálne žalúzie a namieril glock na dvere. Pôvodne si ho bral so sebou iba ako súčasť šarády, ktorú chcel predviesť Schubertovi, aby v ňom vyvolal dojem, že je policajt. Teraz bol možno jediným, čo ich udrží nažive. Mal trinásť nábojov v zásobníku a jeden v komore. Dúfal, že to bude stačiť. Z druhej strany miestnosti začul kovové cvaknutie. Ellis a Long skúšali, či je zamknuté. Chystali sa vtrhnúť dnu. No a v tej chvíli si uvedomil, že je na nesprávnom mieste. Vybral si obrannú pozíciu v strede miestnosti - presne tam, kde ho očakávali."

Druhá strana je stará dobrá connellyovka, ktorá vás na niekoľko hodín odlúči od okolitého sveta a napokon pekne doplní zbierku ostatných príbehov. Už pri predošlej knihe Izba v plameňoch som sa pozastavoval nad tým, že čím je Bosch starší, tým je jeho spôsob vyšetrovania pokojnejší. To sa prejavuje viac-menej aj tu, avšak záver nenechá nikoho na pochybách, že keď treba, Harry si ešte stále dokáže prestrieľať cestu cez nepriateľov. Páchatelia sú síce známi už od začiatku, no aj tak je zaujímavé sledovať, ako sa k ich identite Harry prepracuje a ako si dá do súvislostí s nimi aj iné zločiny. Mickey Haller je čerešničkou na torte, našťastie sa dočkáme aj jeho výstupov v súdnej sieni. Práve keď som Druhú stranu dočítal, pustil som sa do sledovania druhej série seriálu Bosch. Pocit z nej teda vo mne stále doznieva a odporúčam ju aj vám.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovart.  

 

Diskusná téma: Policajt na strane obhajoby zločinca (M. Connelly - Druhá strana)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok