Aktuálne témy v gangsterskom šate (M. Cole - Vyrovnat si účty)

19.05.2017 16:00

Skalní fanúšikovia kníh Martiny Cole iste nepoprú, že autorka sa už dlho drží osvedčenej schémy. Zakaždým ide o gangsterský príbeh z Anglicka tiahnuci sa niekoľkými desaťročiami. Niekto by mohol tvrdiť, že vykráda sama seba a že by mohla prísť aj s niečím novým. Priznám sa, že táto myšlienka miestami napadne i mne, ale na druhej strane viem, čo môžem od Martiny očakávať a nikdy nie som sklamaný. Predsa len, čistokrvných príbehov z mokrých štvrtí nie je veľmi veľa. V dnešnom svete psychotrilerov sú romány tejto známej spisovateľky vždy príjemným rozptýlením. O to viac, že napriek prakticky negatívnym postavám (zločinci predsa už zo svojej podstaty nie sú žiadni svätuškári) si ich rýchlo obľúbite a držíte im palce. Martina Cole totiž dokáže aj chladnokrvným vrahom prisúdiť kladné vlastnosti - predovšetkým obchodnícku česť, sebaúctu a zmysel pre rodinu.

"Jemu se taková věc přece nemůže stát! Jenomže něco se stalo a on si s tím neuměl poradit. Není žádný teplouš! Určitě za to může alkohol. Nikdy ho nesnášel dobře. Šlo o pouhé nedorozumění. V duchu se však sám sebe ptal, proč ho tolik mrzí, že se Reggie vrátil do hospody. Proč touží, aby se ho dál dotýkal? Čo se to s ním sakra děje? Má ženu a dítě a víc by ho nemělo zajímat."

Lenny Scott je vychádzajúcou hviezdou v miestnom podsvetí. Svedomito plní všetky zverené úlohy, nekladie zbytočné otázky a vždy drží jazyk za zubami. Nečudo, že si ho vezme pod ochranné krídla najvyšší šéf a zveruje mu čoraz významnejšie obchody. Lenny je navyše fešák a tiež verný a zaľúbený. Jeho mladá manželka Sharon mu čoskoro porodí dvoch synov a rodinná idylka sa zdá dokonalá. Teda, aspoň navonok. Lenny totiž nečakane zahorí túžbou k členovi ich skupiny, ktorý sa nijako netají svojou náklonnosťou k nemu. Dovtedy milujúci otec rodiny a presvedčený heterosexuál prepadá zakázanému vzťah, ktorý by mohol zničiť nielen jeho zázemie, ale aj ťažko vybudovanú povesť. Nechce si ani predstaviť, ako by zareagovali jeho známi, a navyše nepriatelia, ktorých si za tie roky narobil tiež neúrekom. Keď napokon dôjde k tragédii, Sharon musí pokračovať aj napriek zrade a bolestnému pocitu straty. Pomsta a spravodlivosť však nikdy nespia a keď sa spoja v spoločnom úsilí, začnú sa na povrch dostávať aj ďalšie neodhalené tajomstvá...

"Jason se zatvářil zděšeně, ale vzápětí si klekl a vytáhl vlastní zbraň. Jakmile zamířil, Lenny a Reggie začali pálit. Jason neměl žádnou šanci. Nikdo na ulici si jich nebude všímat. Všichni co nejrychleji zmizeli. Lenny hlídal a sledoval, jak mu Jason umírá u nohou. Reggie vběhl do domu a sebral všechny peníze, které tam našel. Během deseti minut bylo po všem. Peníze i zbraně ležely v kufru auta a Lenny s Reggiem se smáli jako blázni. Zvládli to na jedničku a cítili se skvěle. Jejich euforie hraničila s hysterií. Co na tom, že Jason je mrtvý! Vlastně z toho měli radost. Bylo jen otázkou času, kdy ho někdo oddělá."

Napriek spomenutému faktu v úvode musím povedať, že Martina Cole má stále čím prekvapiť. Ani najmenej som totiž nečakal, že hlavná postava v sebe ukrýva sklony k homosexualite. Osemdesiate roky a londýnske podsvetie - to nie je práve živná pôda pre túto osobnostnú črtu. Autorka sa témy zhostila skvelo - citlivo a pritom napínavo. Lenny Scott tak nie je obyčajným gangstrom, ale do popredia sa dostáva aj jeho veľká morálna dilema. Hoci rovnako významnou postavou (ak nie priamo ústrednou) je aj jeho manželka Sharon. S prehľadom jej sekunduje aj mládenec Reggie a celá jej rodina. Vyrovnat si účty je dynamický román, krátke kapitoly napomáhajú rýchlemu čítaniu a cca 450 strán budete mať za sebou veľmi rýchlo. Autorka je v skvelej forme a ďalšie vydarené knihy sú určite len otázkou času.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

Diskusná téma: Aktuálne témy v gangsterskom šate (M. Cole - Vyrovnat si účty)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok