Drsne ľudský pohľad na londýnske podsvetie (M. Cole - Dobrý život)

06.03.2016 08:23

Nepoznám žiadnu inú autorku (či autora) podobnú Martine Cole. Táto nekorunovaná britská kráľovná gangsterských kriminálok má jasne vymedzený štýl, ktorý už dlhé roky boduje u miliónov fanúšikov. Iste, kto pozná jej knihy, vie, že sa vyznačujú v podstate rovnakou schémou, ale zakaždým ju naplní pútavým a originálnym príbehom. Aj v Dobrom živote sledujeme dianie v priebehu niekoľkých desaťročí. To umožňuje prežiť s postavami ich peripetie omnoho intenzívnejšie. Vyznieva z toho ponaučenie, že každá, aj tá najnepatrnejšia záležitosť môže mať vplyv na ďalšie smerovanie. Ústrednou postavou je Cain Moran, hlava londýnskeho podsvetia. Popri jeho osobných a pracovných vzťahoch sledujeme aj množstvo ďalších viac či menej dôležitých postáv. Jedno však majú spoločné - všetci v konečnom dôsledku sledujú len vlastné ciele. 

"Popadla Jenny za vlasy a tloukla jí hlavou o podlahu. Jenny křičela, ať přestane, když vtom sa ozvalo bušení na dveře. Caroline si uvědomila, že někdo nejspíš zavolal policii. Podívala se na zkrvavené děvče u svých nohou a v zoufalství zavřela oči. Vzápětí zaslechla štípání dřeva, jak někdo rozkopl dveře. Modlila se, aby to byla policie a ne Cain, protože kdyby tohle viděl, určitě by ji na místě zabil."

Keď sa obávaný gangster Cain Moran zamiluje do nevinnej mladej Jenny, spustí sa kolobeh nečakaných udalostí. Za mnohými z nich stojí Cainova manželka Caroline, neschopná zmieriť sa s tým, že by mala hrať druhé husle. Koniec sedemdesiatych rokov bol plný politickej nestability, a práve vďaka Cainovi sa vášne medzi pouličnými kriminálnikmi upokojili. Dokázal si vybudovať nielen dobrú povesť, ale aj fungujúcu organizáciu založenú na rešpekte a jasných pravidlách. Jeho postavenie je už však zo samotnej podstaty predurčené na množstvo nepriateľov a je len otázkou času, kedy sa proti Cainovi otvorene postavia. Cain sa,samozrejme, nebojí zašpiniť si ruky krvou, inak by sa nedostal na piedestál londýnskeho podsvetia. Úplne inú tvár ukazuje v súkromí, najmä pri Jenny. Keď otehotnie, Cain sa usiluje prinútiť Caroline rozviesť sa, ale jej zákernosť a pomstychtivosť nepozná konca. Keď je hrou osudu a zrady Cain odsúdený na dvadsaťpäť rokov väzenia, Jenny je odhodlaná počkať naňho. Lenže je to dlhý čas a o Jenny prejaví záujem aj niekto iný. Cain z väzenia nemá až toľko možností uchrániť ju, a navyše on sám musí za mrežami čeliť odplate za svoje činy...

"Když se Cain probral na studené betonové podlaze, vzpomněl si, že ho ztloukli. Mnohem horší však bylo, že mu vytanulo na mysli, jak mu před očima zastřelili Johnnyho. Do těla se mu zavrtalo několik kulek, jejichž síla s ním smykla po špinavé podlaze. Vzpomínal si, že ho také střelili. A co víc - znal pachatele. Byl to člověk, k němuž se choval jako k rodinnému příslušníkovi. Nemohl však vúbec nic udělat. Když ztrácel vědomí, neočekávala, že je ještě někdy probudí."

Martina Cole má jedinečný talent urobiť aj z vraha, násilníka a kriminálnika veľkého sympaťáka. Cain Moran sa v jednej kapitole prejaví ako chladnokrvný mučiteľ a hneď v ďalšej ako milujúci manžel, ktorý by ani muche neublížil. Autorka dobre vie, že svet nie je čierno-biely, a aj preto si jej postavy dokážu získať sympatie napriek svojim do očí bijúcim previneniam. Aj v tomto románe, ako aj v iných predošlých, je typickým motívom pomsta, prejavujúca sa na viacerých frontoch - vo väznici, na ulici i v tichom zákulisí. Krátke kapitoly a striedanie uhlov pohľadu robí dej dynamickým a stránky sa obracajú takpovediac samé. Ani sa nenazdáte a Dobrý život máte zhltnutý. Po jeho prečítaní ste radi, že nie ste súčasťou drsného podsvetia, no napriek tomu vás poteší, že ste aspoň nakrátko nazreli za jeho vábivú oponu.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Domino

Diskusná téma: Drsne ľudský pohľad na londýnske podsvetie (M. Cole - Dobrý život)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok