Skvelé dobrodružstvo na jeden nádych (M. Boško - Vtáčkar)

17.06.2016 18:34

Istá miera ostražitosti sa ma zmocní s každým novým autorom. V súčasnosti sa ich počty zvyšujú raketovou rýchlosťou, no, bohužiaľ, nie vždy sa spolu s tým zvyšuje aj kvalita literatúry. Marek Boško sa rozhodol preraziť čistokrvným dobrodružným románom. Už len tým sa značne odlíšil od nastoleného trendu vzťahoviek a takisto miestom deja. Netradične si zvolil amazonský prales, čo je síce pre potreby príbehu značne potrebné, ale mohol by naraziť na notorických vŕtačov hľadajúcich chyby v reáliách. Z textu je však poznať, že autor si dal námahu pri štúdiu súvislostí, a to tak geografických, ako historických. Niekedy azda až priveľmi. Najmä v úvodnej časti Vtáčkara, ešte pred začiatkom výpravy, je čitateľ zahltený množstvom prídavných mien a prísloviek, ktoré priživujú opisy a brzdia epickú zložku. Našťastie to nie je celoplošná záležitosť a dočkáme sa skutočne pútavého dobrodružstva. 

"Sedem metrov do ich úkrytu sa vynorili najskôr len dve oči s úzkymi zvislými zreničkami a zamrkali blanitými viečkami. Nevidel v nich nenávisť ani zlosť, ako keby mu krokodíl chcel povedať: nie je to nič osobné, kámo. Nato nad hladinu vystúpili nozdry a zvyšok skoro štvormetrového prehistorického tela. Kajman zabral splošteným chvostom a blížil sa k nim."

Hýbateľom deja je bohatý a vplyvný Carlos Vargas, ktorý dá dohromady pomerne nesúrodú skupinu, aby mu pomohli pri hľadaní bájneho mesta strateného v neprístupnej džungli. Jadro tvoria dvaja odborníci - Simon Rimmel, francúzsky profesor lingvistiky a znalec indiánskej kultúry, a entomologička Lívia Sánchezová. Aby súhlasili s jeho nápadom, musí ich nejako motivovať. Líviu uchváti možnosť dokázať existenciu motýľa, ktorý podľa dostupných informácií vyhynul pred takmer dvesto rokmi. A Simon potrebuje na nejaký čas zmiznúť, lebo mu hrozí nebezpečenstvo od miestnych priekupníkov. Výpravu sprevádza aj niekoľko žoldnierov dohliadajúcich na bezpečnosť. Nie sú však jediní, kto má záujem dostať sa do vnútra pralesa. V tom čase totiž z prísneho väzenia uniká zločinec odhodlaný prísť na miesto určenia ako prvý. Všetci majú obavy z povesti Vtáčkara - muža pomenovaného po smrtiacom pavúkovi, ktorý sa neštítí ničoho. Začínajú sa preteky s časom, ktoré preveria nielen charaktery všetkých zúčastnených, ale zároveň odhalia ich skutočné pohnútky. 

"Svojich druhov uvideli okamžite. Sedeli na holej rozmočenej zemi, navzájom sa o seba opierali. Nohy mali natiahnuté pred sebou a ruky zviazané za chrbtom. Neustávajúci lejak ich kompletne premočil, hlavy mali odovzdane zvesené a bradu zabodnuté do hrude. Oveľa zarážajúcejšie bolo, že ich únoscovia ležali na zemi všade naokolo či sedeli opretí o slamené stavby a pripomínali protagonistov bábkového divadla počas prestávky. Nehýbali sa a Simon nedokázal s istotou povedať, či ešte dýchajú. Čo sa tu stalo? Pomedzi drobné postavy bojovníkov sa bezstarostne pohybovali polonahé domorodky."

Vtáčkar sa po príchode dobrodruhov do útrob džungle poriadne rozbehne. Naberie také grády, že knihu nebudete chcieť pustiť z ruky. Ja ako fanúšik tohto žánru som bol nadšený scénami, kedy sa museli hrdinovia potýkať s nástrahami prírody (únik pred krokodílmi, boj s anakondou...) i domorodcami. Marek Boško sa síce pohráva s myšlienkou El Dorada, ale nestavia na tom celý príbeh. Motivácia výpravy sa napokon ukáže ako omnoho realistickejšia a prozaickejšia, čo vnímam ako ďalší svetlý bod. V románe sa vyskytne veľké množstvo postáv, no nebudete sa v nich strácať. Sú vykreslené svedomito a väčšinu si rýchlo obľúbite, dokonca aj tie záporné (Simon bol niekedy ako záchranná encyklopédia, ale v rámci žánrových špecifík to vôbec nevadí). Autor nezabúda ani na prekvapenia, o ktoré skutočne nie je núdza. Našťastie si ich nenecháva všetky až na záver, ale podsúva ich priebežne a udržiava tak pozornosť čitateľa stále v strehu. Vtáčkar je jednoducho vydarený, čistokrvný dobrodružný príbeh so všetkými klasickými atribútmi, ako stvorený na letné dni. A ja pevne verím, že o Marekovi Boškovi ešte budeme počuť. Bola by škoda, keby nás (a mňa tiež) čoskoro nepotešil ďalším podobne ladeným príbehom!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran.

 

Diskusná téma: Skvelé dobrodružstvo na jeden nádych (M. Boško - Vtáčkar)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok