Vyrovnávanie sa s bolestnou traumou (M. Baloghová - Vášeň ako liek)

02.05.2017 17:50

Šiesty diel série o Klube tých, čo prežili sa zameriava na jedinú ružu spomedzi tŕňov. Imogen, lady Barclayová, sa tiež stala obeťou vojny, aj keď priamo neutrpela žiadne fyzické zranenia. Napriek tomu sa ocitla v sídle vojvodu, ktoré slúžilo ako zotavovňa pre vojakov poznačených krutosťami protinapoleonských bojov. Vášeň ako liek má vzhľadom na dej príznačný názov, i keď sa mierne odlišuje od originálu (Only a Kiss - Iba bozk). Imogen si totiž musí vyliečiť rany na duši, spôsobené smrťou manžela a jej pobytom v zajatí. Táto časť sa od ostatných líši hlavne tým, že obsahuje aj kriminálny námet. Musím povedať, že jej to prospelo a rovnako celej sérii. Jednotlivé príbehy sa totiž na seba začínali až priveľmi podobať - jedna zničená osoba sa vďaka nečakanej láske vyliečila a odvtedy žila šťastne. Ak ste náhodou získali rovnaký dojem, nezahadzujte ešte flintu do žita.

"Medzi zvieratami nebolo jediné naozaj pekné, niektoré boli vyslovene škaredé. Imogen na chvíľu zatvorila oči, potom ich otvorila, aby videla grófovu reakciu. Toto mu určite zmaže úsmev z tváre a už nebude z každého jeho póru vyžarovať šarm. Kvetka, najchlpatejšia z mačiek, ktorá aj najväčšmi pĺzla, mu vyskočila do lona, zlovestne naňho zagánila a zvinula sa do mäkkého klbka."

Percival Hayes sa po oslave tridsiatych narodenín rozhodne navštíviť zdedený majetok v Cornwalle. Znudený jednotvárnym životom ani netuší, ako diametrálne sa jeho osud rozbehne v nehostinnej oblasti Anglicka. V sídle atrafí na tri ženy - svoju tetu, milovníčku túlavých zvierat, jej priateľku a spoločníčku, ktorá má vyhranený názor na mužov, a napokon vdovu po bývalom grófovi. Práve Imogen, niekdajšia grófka Barclayová, je dôvodom, prečo prehodnotí úmysel zotrvať v Cornwalle len pár dní. Percy napriek počiatočným prekvapeniam prichádza nevšednej trojici na chuť, dokonca ani miestna honorácia nie je napokon taká suchopárna, ako sa nazdával. Keď sa však chce priblížiť k Imogen, keďže ide o príťažlivú vdovu v najlepšom veku, narazí na múr. Je mu jasné, že v jej prípade nejde o bežný smútok. Imogen prišla vo vojne o manžela, ktorého popravili za špionáž, a ona sa za to cíti zodpovedná. Percy sa postupne dozvedá detaily o ich ceste na kontinent, ba dokonca aj o pašeráctve, ktoré sa rozmohlo na jeho majetkoch. A ako sa zdá, hlava celej skupiny je niekto blízky rodine... 

"Mať pomer s príťažlivým mužom nebola len telesná záležitosť. A nebola to len duševná záležitosť - jej myseľ sa vedome rozhodla dopriať si prestávku od svojho života. Zistila, že ide hlavne o city. Jej telo sa spamätá z nedostatku lásky, ktorý nastane, keď sa skončí tento pomer. A vďaka tvrdej disciplíne aj myseľ - mala bohaté skúsenosti s duševnou disciplínou. Celé tri roky sa v tom zdokonaľovala a potom to ďalších päť rokov uplatňovala. Ale čo city? Ako sa s tým vyrovná v najbližších mesiacoch, alebo aj rokoch? Ako dlho jej potrvá, kým znovu získa duševnú rovnováhu a pokoj mysle? Podarí sa jej to niekedy?"

Kniha sa číta ľahko, hoci príbeh sa viac rozbehne po tom, ako sa postavy zblížia a začnú sa vynárať tajomstvá z minulosti. Okrem spomínaného kriminámetu ohľadom pašeráctva a smrti Imogeninho manžela disponuje román aj ľahkým humorom. O túto zložku sa starajú obyvateľky Percyho sídla spolu s ich početným adoptívnym zverincom. Imogen mi ako postava prišla omnoho zaujímavejšia než Percival, no ale nečudo. Uňho ide o klasického londýnskeho fešáčika, ale v jej prípade ide o odvážnu ženu, ktorá sa vybrala po manželovom boku do nepriateľskej krajiny a čelila všemožným hrôzam vojny a zajatia. Jej tamojší pobyt by vydal na samostatný román, no Mary Baloghová ostáva verná svojmu štýlu a zameriava sa viac na vnútorné prežívanie a romantiku než na dramatické zvraty. Kniha Vášeň ako liek je príjemným čítaním a poteší všetky nežné duše.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Vyrovnávanie sa s bolestnou traumou (M. Baloghová - Vášeň ako liek)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok