Pravá podoba romantiky (M. Baloghová - Láska ako sen)

04.03.2016 12:35

Knihou Láska ako sen pokračuje sedemdielna séria obľúbenej autorky, v ktorej nám priblíži osudy vojnou poznačených vyslúžilcov. Kto pozná Baloghovej predchádzajúce romány, bude príjemne prekvapený, pretože v jej nových príbehoch sa dostane väčší priestor aj postavám známym z iných sérií. Priznám sa, že kedysi som túto autorku veľmi nemusel, ale v posledných dvoch-troch rokoch jej rád dám prednosť pred inými. Jej príbehy plynú pomaly, pokojne, nevyznačujú sa dramatickými zvratmi, ale dômyselnou hĺbkou postáv. Najväčším pozitívom je fakt, že jej hrdinovia a hrdinky nie sú bezchybní a dokonalí, ako to býva v romanciach zvykom, ale nesú si svoj kríž a láska ich skôr prekvapí než poteší. Aj preto sú často uveriteľnejší než ich dobrodružnejšie náprotivky.

"Nevedela sa dočkať, kedy hostia konečne odídu. Možno potom v jej živote znova zavládne pokoj. Keď odíde. Už nikdy neurobí takú chybu, aby sa zaľúbila. To citové rozpoloženie jej malo priniesť šťastie, možno eufóriu, ale nič také necítila. Samozrejme, v poézii a v literatúre bolo dosť príbehov o tragickej láske. Mala ich čítať pozornejšie. Ibaže opatrnosť by jej sotva pomohla."

Flavian, vikomt Ponsonby, je jedným zo siedmich, čo prežili útrapy napoleonských vojen a spoločne sa zotavili pod dohľadom jedného z nich. Flavianov život visel na vlásku - zranenie hlavy mu dodnes spôsobujú výpadky pamäti, musel sa učiť nanovo rozprávať (dôsledkom je občasné zajakávanie) a udržiavať na uzde neovládateľné výbuchy hnevu. Pod vplyvom okolností ho opustila snúbenica a vydala sa za jeho najlepšieho priateľa. Flavian nečaká, že sa ešte niekedy zamiluje, nikdy by sa nijakej žene nezavesil na krk ako náročné bremeno. Lenže keď pri každoročnom stretnutí siedmich priateľov spozná Agnes Keepingovú, všetko sa nečakane zmení. Agnes je vdova žijúca so svojou sestrou, učiteľkou hudby. Dni trávi maľovaním a starostlivosťou o domácnosť. Vidieku dáva prednosť pred nablýskaným Londýnom. Jej pokoj je narušený s príchodom hostí do miestneho panstva. Vikomt Ponsonby si okamžite získa jej srdce, no Agnes nepatrí medzi pobláznené slečinky, ktoré len tak naletia vzletným slovám. Ak budú chcieť byť tieto odlišné osobnosti spolu, budú musieť v prvom rade prekonať prekážky vo vlastnom vnútri...

"Ešte chvíľu sa zhovárali o návšteve a Agnes si pritláčala vankúš na hruď. Rada by utiekla z izby, ale bála sa, že jej sestra by mala poznámky. To čo malo byť, dofrasa? Nemôže sa chcieť s ňou oženiť. Tak prečo ju požiadal o ruku? A ona sa nemôže chcieť zaňho vydať. Také čosi patrí do sveta fantázie. Ale ako bude žiť po jeho odchode, keď bude vedieť, že sa zaňho mohla vydať, hoci jej bolo jasné, že to vyhŕkol nepremyslene? Čo to doňho vošlo? Príde zajtra, ako sľúbil - ak si spomenie? A čo jej povie? A čo mu ona povie? Ako mu zabráni, aby jej zlomil srdce?"

Baloghová ako obvykle vystavala príbeh predovšetkým na vzťahovej rovine, ale napriek tomu sa číta ľahko a rýchlo. Obe hlavné postavy sú sympatické a vôbec nie také jednoduché, ako by sa sprvu mohlo zdať. Okrem toho vás iste zaujmú aj vedľajšie postavy, ktoré sú hlavnými aktérmi v ďalších dieloch. Jednotlivé knihy sa dajú čítať aj samostatne, hoci si ich iste užijete viac, keď budete poznať aj zvyšné postavy v pozadí. Mary Baloghová nestráca inšpiráciu ani po sedemdesiatke a pravidelne teší svojich fanúšikov vydarenými románmi, ktoré jasne definujú podobu romantiky. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Slovenský spisovateľ.

Diskusná téma: Pravá podoba romantiky (M. Baloghová - Láska ako sen)

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok